Naći alternativno rješenje dok stancionar u Lipovici ne promijeni odluku

Nevakcinisana djeca sa smetnjama u razvoju iz Crne Gore ne mogu da idu u stacionar u Lipovici pored Beograda, dok traje epidemija morbila, propisano je uredbom Vlade Srbije. Da djeca time mnogo gube, smatraju u nevladinoj organizaciji Naše sunce, koja od Ministarstva zdravlja Crne Gore traži prelazno rješenje.

Zavod “Prof.dr Cvetko Brajović” je jedini stacionar na Balkanu koji tretira razne razvojne poremećaje.

U organizaciji Naše sunce su svjesni opasnosti od morbila, ali i štete od takve mjere Vlade Srbije za napredovanje djece sa smetnjama u razvoju, a takvu odluku ocjenjuju kao nizak udarac.

“Mi imamo djecu sa posebnim potrebama koja ne smiju da prime vakcinu zbog alergije na jaja. Šta ćemo da radimo u tom slučaju? Mnogo gubimo za djecu sa smetnjama u razvoju, pogotovu za djecu sa senzornim smetnjama. Jedan dan je veliki, a kamoli da se izgubi pola godine ili više”, ističe direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović.

U beogradskom Zavodu kažu da ce uredba Vlade Srbije biti na snazi sve dok traje epidemija u toj zemlji, kojom je propisano da primaju samo hitne slučajeve.

“Imamo regularno organizovane turnuse na dvije nedjelje za rehabilitaciju, a rehabilitacija može da se pomjeri mjesec-dva, i to neće znacajno uticati na razvoj i tok bolesti”, kaže, za TVCG, direktorica Zavoda “Prof.dr Cvetko Brajović” u Beogradu, Ljiljana Avramović.

U NVO Naše sunce traže od nadležnih da im ponude prelazno rješenje dok se ne stvore uslovi za nastavak liječenja u Lipovici. Iz Ministarstva zdravlja pozivaju roditelje da im se obrate, kako bi izbjegli dodatne komplikacije.

“Kako se radi o specifičnim zdravstvenim potrebama pacijenata, a odlazak na liječenje u sredinu u kojoj je proglašena epidemija morbila može izazvati komplikacije, smatramo da u direktnoj komunikaciji i nakon urađene stručne dijagnostike, možemo naći najbolje rješenje kako da pacijent nastavi redovnu terapiju, a da pri tom ne rizikuje eventualnu zarazu i moguće teške posljedice”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja ali nije precizirali vrstu rješenja.

Prošle godine je na liječenju u Zavodu bilo 24 djece iz Crne Gore. Kako je riječ o jedinom stacionaru na Balkanu koji tretira razne razvojne poremećaje, direktorica Zavoda poručuje da im je u interesu da što većem broju pacijenata pruže potrebnu njegu. Zato apeluje da roditelji budu strpljivi dok epidemija ne prođe.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply