Smanjiti medicinske intervencije u toku porođaja

Porodilje treba više da učestvuju u donošenju odluka koje se odnose na rađanje, njihove porođaje ne treba ubrzavati, a potrebno je i smanjiti broj medicinskih intervencija prilikom porođaja, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijim preporukama.

SZO je objavila 26 novih preporuka za porodilje u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija, poput carskog reza, koje nisu uvijek neophodne.

“U posljednje dvije decenije imamo sve više medicinskih intervencija koje su za porodilje nepotrebne”, rekao je Olufemi Oladapo iz direktorata za reproduktivno zdravlje i istraživanja SZO.

Prema njegovim riječima, u nekoliko svjetskih regiona postali su vrlo rašireni zahvati poput carskog reza ili korištenja oxytocina kako bi se ubrzao porođaj. ON je pojasnio da je riječ o sintetičkom obliku prirodnog hormona koji se u nekim djelovima svijeta rutinski daje porodiljama intravenozno kako bi se izazvale kontrakcije, ubrzao porođaji izbjegle komplikacije.

SZO je objavila da dosadašnja istraživanja sugerišu da procenat porođaja obavljenih carskim rezom od 10 do 15 odsto ne vodi do pada stope smrtnosti majke ili djeteta.

“Među u srednje razvijenim zemljama poput Turske, Kine, zemljama Latinske Amerike i Irana, postoji visoka stopa carskih rezova, “često bez pravog razloga”, rekao je zvaničnik SZO Metin Gulmezoglu.

Oladapo ja naglasio da bi žene trebalo da budu slobodne da izaberu položaj koji žele pri porođaju i da bi im se trebalo obezbijediti ljekovi protiv bolova.

“Želimo stvoriti uslove  u kojima su žene dobro informisane i u kojima su uključene u donošenje odluka koje se odnose na porođaj”, dodao je Oladapo.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Dajte konacno da se govori vise o ovom problemu..ja sam jedna od onih koja je prosla pakao na porodjaju samo zato sto je doktor odlucio da to zavrsi odma na pocetku smjene,probusi vodenjak i kako rece “bice to zacas”..kod nas se doktori igraju sa prirodom samo da bi sebi olaksali,a to sto se zena namuci nikom nista..

    • Potpuno se slazem,ali isto tako ostave zene dok ne dodje do borbe zivota i majke i djeteta samo da bi se pokazali kao porodili prirodno.Tamo gdje treba carski oni ne rade nego gdje ne treba!!I zene salju da setaju,tobos da se lakse porode ,nego gdje prosetat beton i Delta!!

    • Branka,i ja ne smatram da je problem u carskom,stavise, posle licne muke molila sam boga da me posalju na carski da mi skrate muke,jer je nenormalan bol bio u pitanju..bol koji i dan danas pamtim,i nasilan porodjaj koji mi je pocjepao grlic materice,a i dan danas patim od inkontinencije zbog njega.tako da je po mom misljenju carski najmanji problem,i smatram da bi ga trebalo davati i kad zena smatra da ne moze izdrzati bol a ne samo u slucajevima kad se procjeni da je beba zivotno ugrozena.

    • Ana,mislim da od prijavljivanja nema nista,doktor ce da tvrdi da je smatrao da je tako trebalo i kraj..dakle ja ulazim u salu sa tek pocetnim kontrakcijama,on odredjuje da bi trebalo prrkinuti vodenjak jer je drugi porodjaj i to ce biti brzo..na sugestiju sestre da je plodova voda bistra i da nije imalo potrebe za tim on mrmlja nesto i gubi se iz sale.. a meni bukvalno nastaje pakao,bolovi 7 sati,beba se ne spusta(jer joj prosto nije bilo vrijeme)..i da napomenem da neko ne bi pomislio da sam neka razmazenica koja ne moze da istrpi bol,predhodni porodjaj je bio sa djetetom od preko 4 kg i bez ispustenog glasa..dakle STOP indukcijama i prekidanju vodenjaka samo sto se vama zuri da ispijate kafu ili spavate.

  2. Svaka od nas koja krene na porod zna da nas ceka bol.
    Svaka od nas moze da bira kako ce se poroditi (ukoliko je u mogucnosti),mozes cekati kuci dok dodje do najjacih kontrakcija,mozes zakazati epiduralu,mozes zakazati i carski.Samo svaki nacin nosi tizik sa sobom.
    Meni je beba povrijedjena usled nasilnog porodjaja i sto se licno mene tice ako opet rodim to ce biti iskljucivo samo na carski.
    Ali mimo svega toga,Bog nam je dao da mozemo da istrpimo i prirodno da rodimo,ali nam Bog nije birao avetinje od doktora koje nece zeni da pomognu ako ih ne stmulisemo tako sgo ce biti “casceni”

    • Tesko da mozemo bas birati nacin porodjaja..mozda nemamo para za epidural,i da ga platimo a i da potplatimo anesteziloga jer znamo da to kod nas tako ide,jer ako ga ne potplatis dzabe si zakazao moze se desit da ti ne dodje na porodjaj..carski isto tako ne mozes da trazis ako si obican smrtnik(opet se vracamo na to ako imas da ih potplatis pustice te da biras koji ti se datum svidja da ti djetetu bude rodjendan)..sto se tice ostajanja kuci do najjacih kontrakcija,kod svake zene se javi strah da se moze nesto iskomplikovati ako cekas bez nadzora doktora..a opet dodje do toga kao kod Vas da beba bude povrijedjena,sto je najgora opcija..Ja samo apelujem na doktore,mozda je to za njih rutina,posao kao i svaki drugi,ali nama je najvazniji cin u zivotu..a greota je i zivotinju gledati kako se muci a ne ljudsko bice..ne gledajte nas kroz cifre.

    • Ja sam rekla ako smo u mogucnosti,no slazem se sa Vama.
      Neko ko bas nema mogucnosti zavisi od dobre volje doktora,koji ne znam iz kojeg razloga pustaju da se dobro dobro izmuci pa tek onda potrce.
      Ja sam imala sve jer sam htjela lako da prodjem a poslije 2 godine saznajem da mi dijete ima oziljke na mozgu usled nasilnog porodjaja.
      Tako mozda mi je to lekcija da ne treba prkositi prirodi..

    • Natasa NataNata 1000% se slazem sa vama…Dezurni anesteziolog nije htjela gospodja da dodje i moj muz je zvao na tel meni su u porodhajnu salu dosli da pitaju odakle on ima pravo da zove aneateziologa to odlucuje dr koji je dezuran treba li ili ne…a sto se tice vodenjaka prvi put kad sam radjala i to u 35 nedelji probila mi je zena vodenjak 15 sati sam se sa dusom dijelila i sto je najgore posle porodjaja imala komplikacija.

    • Ma jok.U svaku zemlju EU epudural je “obavezan” kod njih je nenormalno da zena vristi i muci se tokom porodjaja…kod nas je jos uvijek tabu tema…a i to je anestezija kao za svaku intervenciju koja se radi od struka na dolje…

    • Da, epidural se koristi svuda u svijetu bez greske. Nazalost, kod nas cesto sa velikim greskama, pa bude da se porodilji oduzme gornji dio od stuka na vise i prezivi pakao. Takodje, bilo je i da pogrijese i upale kicmeni nerv, a od anestezije od struka nanizr nista, samo bol u kicmi…Tako da kod nas nije tabu tema, nego neznanje ljekara i strah pacijenta.

    • Prvi carski i to sa spinalnom anestezijom ,svima je bilo nenormalno kako sam se brzo oporavila i stvarno ni najmanje ni stresa ni nicega negativnog nisam dozivjela, drugi prirodni i to posle godinu i 4 mjeseca ( s tim sto su rekli da moram opet na carski) ali sve prirodno krenulo i hajde po preporuci doktorice da idemo tako i bas sam dobro prosla za 3 sata sam se porodila , boli li, boli.. ali ni to nije strasno ponosna sam bila sto i to probah i sve je u najboljem redu proslo sve do onog šivenja 😔 posle pola sata kad se vec zena opusti od predhodnog mucenja i to bez anestezije i sa nadrdanom sestrom e to ne da je stres i mucenje nego nehumano i neljutski !!! Ne znam je li to normalno da u 21 vijeku ne daju anesteziju i da se tako ponasaju al nadam se da ce se to popraviti !!

    • Ja sam bas rijetko cula da je neko ostao paralizovan poslije epidurala,ustvari nikako,jer sto rece Vida Radinovic postoji taj prostor dje se daje anestezija a to je toliko savladano vise da mislim da nema problema..jedino mogu neke kratkotrajne nuspojave da se jave ali to je sve normalno,kao i kad imate stomatolosku intervencije pa se poslije toga pojavi neka komplikacija…bitno je da je prolazno.

Leave a Reply