Ljekari pojasnili šta se dešavalo kada je dječak doveden u januaru u KCCG

Sindikat doktora medicine saopštio je danas detalje u vezi sa prijemom jednogodišnjeg dječaka kojeg je očuh pretukao do smrti prije sedam dana, želeći da pojasni šta se dešavalo, a zbog reakcije dijela javnosti koja skreće pažnju sa sistemskih propusta u društvu u kome se kriminalci šetaju nekažnjeno, a žrtve se boje da prijave nasilje, u kome medicinsko mišljenje daje predsjednik advokatske komore, dok se odgovornost za smrt djeteta traži u ljekarima.

Crnogorski ljekari pogođeni su, kako navode, tragedijom koliko i ostali sugrađani i ne nalaze se na suprotnoj strani javnosti koja ovih dana preispituje njihovu savjesnost i profesionalno postupanje.

“Nevjerica i bol koju izaziva činjenica da je dijete samo i nemoćno prolazilo kroz surovost koja se razumnom čovjeku ne može objasniti izaziva emocije zbog kojih olako skliznemo u potrebu da sudimo i nalazimo krivca u želji da pokušamo makar nešto da ispravimo”, navodi se u saopštenju.

Prema infomacijama koje je saopštio Sindikat medicine, dječak je doveden 6. januara u Klinički centar sa jednom povredom, hematomom na čelu, koja je odgovarala podacima koje su ljekaru dali očuh i njegov komšija policajac.

“Podliv ispod oka kod djece često nastaje kao posljedica spuštanja hematoma sa čela dejstvom gravitacije, a ne kao povreda koja je nastala zasebnim, direktnim dejstvom sile u predjelu oka. Kod dječaka nijesu postojale druge povrede, vidljivi tragovi starih povreda, znaci zapuštenosti ili neuhranjenosti”, pojašnjavaju iz Sindikata.

Ljekari Kliničkog centra, kako piše, mjesečno prime stotinjak djece sa sličnim traumama glave koje su u tom uzrastu najčeće posljedica pada ili nesretnog slučaja. Ljekari kažu da pri tjelesnom pregledu zlostavljane djece česti su tragovi prstiju ili predmeta kojim je povreda nanešena koji u ovom slučaju nisu postojali. Takođe, niti jedan nalaz ili rezultat radioloških pretraga nije ukazivao na znake fizičkog zlostavljanja, tvrde u Sindikatu.

“Na pregledu dječak je bio miran i sjedio je u krilu očuha, što je još jedna činjenica koja ordinirajućeg ljekara nije navela na pretpostavku da je dijete trpjelo nasilje. Naime, dijete koje trpi nasilje često je uznemireno u blizini osobe koja sprovodi nasilje. Veće dijete to može verbalizovati, dok manje dijete to ispoljava plačem. Dijete nije hospitalizovano zbog povrede koju je zadobilo, kako se to navodi u javnosti, već je upućeno na dodatna ispitivanja pošto je ordinirajući ljekar zbog uvećanih limfnih čvorova na vratu posumnjao na sistemsku bolest kod dječaka”, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata ističu činjenicu da je dijete primljeno od strane vrhunskog ljekara i profesionalca iz dječije bolnice koji je prepoznat kao jedan od najboljih, najposvećenijih i najpožrtvovanijih kolega i koji je u više navrata prijavljivao sumnju na nasilje nad djecom, kada su na to upućivali znaci i simptomi.

Ljekari poručuju da ne mogu promijeniti tragičan događajaj sa kojim se niko ne miri, znajući na koji se način desio, ali mogu uraditi sve da se nasilju stane na put i da se ovako nešto nikad više ne ponovi.

Apeluju na cjelokupnu javnost da zajedno sa organizacijama koje se bave ljudskim pravima, sa profesionalcima iz oblasti zdravstva, policije i socijalnih službi, urade sve da se kao zajednica edukujemo, kako da prepoznamo nasilje, kako da ga prijavimo i kako da se borimo protiv njega.

“To je jedini efikasan način za borbu protiv ovakvih tragedija jer probleme ne možemo riješavati urušavanjem institucija i povjerenja koje uz mnogo napora i prepreka želimo da izgradimo. To povjerenje je ključ uspjeha u liječenju, to povjerenje je od najvećeg značaja za sve građane i za sve profesionalce koji rade u zdravstvu i zahtijeva angažovanje svih nas”, navodi se u saopštenju.

Sugestije da ljekari ne rade svoj posao savjesno, da su njihovi pacijenti žrtve, ne samo nasilnika već i nesavjesnih doktora bez ikakve provjere i preispitivanja, u značajnoj mjeri, kako ukazuju, ugrožavaju bezbjednost svih njih i predstavljaju čin uznemiravanja javnosti.

Zato pozivaju na saradnju zainteresovanu javnost koja se želi boriti protiv ovakvih anomalija u društvu, a ljekari kažu da su  spremni da stave na raspolaganje sve njihove stručne kapacitete i svo znanje u ovoj oblasti kako bi se javnost objektivno informisala o ovim temama.

Na kraju saopštenja ljekari pitaju ko je odgovoran što se osuđeno lice za pokušaj ubistva i osumnjičeni za više krivičnih djela u susjednoj državi slobodno kretao na teritoriji Crne Gore?

Jedno od pitanja koje su postavili, za koje kažu da se nameće nakon svega što se desilo i na šta se očekuje odgovor, je i to ko je odgovoran što samohrana majka kojoj je već oduzeto jedno dijete nije bila pod strožijim nadzorom socijalne službe?

“Zašto je izostala reakcija pojedinaca koji su kako to navode u anonimnoj prijavi bili upoznati sa činjenicom da je dijete zanemarivano i fizički zlostavljano? Da li ljekari, prema percepciji laičke javnosti, trebaju bez ikakvog dokaza prijaviti svaku sličnu povredu glave kod djece, kojih na godišnjem nivou ima preko 1000, samo u KC?”, pitaju iz Sindikata doktora medicine Crne Gore.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tesko je uopste pomisliti da bi neko naudio tako malom i nevinom stvorenju pa iz toga traziti uzroke povrede, stoga mislim da doktor nije detaljno pregledao djecaka vec samo konstatovao povrede koje su po njemu bile nesto sto srece svakodnevno kako i pise u saopstenju.Biti pedijatar je human poziv i velika odgovornost a ne svakodnevnica ili statistika.Neka mali Pavle bude podsjetnik svima da smo kao drustvo zakazali i da spavamo dubokim snom.

Leave a Reply