Očevi ne padaju u nesvijest, svi zadovolji jer su prisustvovali rođenju bebe

Svi očevi beba rođenih u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore odnosno partneri trudnica koji su bili sa njima u toku porođaja vrlo su zadovoljni jer su imali tu priliku u životu i svaki muž koji je prvi put prisustvovao, dođe sa partnerkom ponovo na sljedeći porođaj. U GAK-u KCCG objašnjavaju da nijesu imali ni jedan slučaj da muškarac padne u nesvjest i bude mu loše, kako se često misli da se dešava.

Prema riječima glavne sestre Klinike za ginekologiju i akušerstvo Marijane Bogavac, u posljednje vrijeme sve više očeva prisustvuje porođaju.

“Za ženu je prisustvo supruga, vrlo bitno, a predrasude koje vladaju o muškarcima kao slabićima polako odlaze u prošlost”, kaže ona za PinkM televiziju.

Bogavac pojašnjava i da partneri ne moraju biti svo vrijeme u porođajnoj sali, da mogu izaći kada to žele ili doći nakon porođaja da budu sa partnerkom i bebom dva sata u porođanoj sali.

Glavna sestra GAK-a posao babice radi 17 godina, i kaže da joj je zadovoljstvo biti u profesionalnom timu u kome svi dišu kao jedno, gdje se znanje nesebično dijeli, pa se svaka stresna situacija lakše prevazilazi.

“Porođaj je dinamičan i često traje satima. Većina majki očekuje da će to da se desi brzo za pet minuta, deset, ili sat vremena. Nekad je i 12 sati kratko vrijeme za porođaj, ponekad traje i 24 sata. Moramo biti pripravni u svakoj sekundi, pratiti situaciju koja se može izmijeniti u svakom trenutku. Mnogo je stresno, ali kada uzmete život u svoje ruke, onda ste spremni da krenete sve iz početka”, pojašnjava Bogavac.

Za porođaj je jako bitno da je žena spremna za ono što je čeka. Ipak, dešava se da strah perovlada, što u mnogome može otežati porođaj.

“Potpuno je normalno da je nekoga strah, ali nije normalno da vas strah parališe i to je ono što želimo da objasnimo ženama. Svi smo čuli negativne priče o porođaju, pogotovo žena koje će sresti trudnu ženu u prolazu i reći će joj : “Jao, sada ćeš da vidiš kako je to teško i traumatično”. U suštini, porođaj je nešto najljepše u životu žene. Jeste bolno, i neprijatno, ali bol je u pozadini cijele priče”, ističe Bogavac.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nikad necu zaboravit’ ljubaznost glavne sestre,kad sam pitala sto treba da radim da bi dijete dojila?/Inace sam imala bolove,a ona me pocela vuci kako bi mi toboze pomogla da mlijeko krene ,uz to se i smijala . Tako da im hvala na brigama!

  2. Sve pohvale za porodjajne sale. Sjajno uradjene, sve uredno cisto. Prije tri mjeseca kada sam se i porodila, bila sam odusevljena ucinjenim. Idemo velikim korakom naprijed. Osoblje takodje na najvisem mogucem stepenu ljubaznosti te tako tople rijeci, moram naglasiti, babice Senade olaksaju svaku “slatku muku”!
    Bravo za odjeljenje Ginekologije!
    Bravo za sestre u boksu za bebe, na celu sa glavnom sestrom (zao mi je sto joj ime nisam zapamtila). Ima izuzetaka kojima se ne bih mogla pohvaliti, ali one su u sjenci vecine onih koje svoj posao obavljaju krajnje profesionalno!
    Bravooooo za cjelokupan tim ljekara, sestara, babica!
    Bravo!

  3. Moj muz je prisustvovao dva puta i svaki put ce osim ako bude carski rez. Kaze da ni za sta ne bi dao to iskustvo. Meni je isto bilo divno da budemo sve vrijeme zajedno i da odmah bude pored bebe. Tokom samog cina radjanja je ispred sale ali cim se rodi tu je i ostaje 2h s nama i sve vrijeme prije porodjaja. A vi se samo cudite, i na zapadu je to normalno a i ranije na selu su ocevi cesto bili prisutni dio vremena koliko traje porodjaj ili cak sve vrijeme u zavisnosti od okolnosti. I naravno sve pohvale za babice Senadu i Dragicu. Nisu mogle biti bolje prema meni i strucnije.

  4. Ja mislim da je zeni itekako potrebna podrska u tom trenutku.Sigurna sam da bi mi svaka kontrakcija lakse pala uz njegovo “izdrzi” jer on je jedina osoba koja me i vezuje za to dete.E sad…sve to bi bilo lepo ukoliko bi on ostao na nogama,samo u tom slucaju 🙂

Leave a Reply