KCCG tvrdi da ljekari nisu mogli utvrditi da je ubijeni dječak zlostavljan

Ljekari Kliničkog centra Crne Gore koji su početkom januara liječili petnaestomjesečnog dječak P.J. koji je preminuo prije nekoliko dana od posljedica prebijanja, nisu mogli zaključiti da je nad njim bilo nasilja, zaključak je Komisije za kontrolu kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u KCCG.

Komisija je analizirala medicinsku dokumentaciju kao i preduzete odluke i radnje u toku liječenja dječaka.

Na sjednici su razmatrana i usmena pojašnjenja ljekara koji su učestvovali u zbrinjavanju nesrećnog dječaka.

“Nakon uvida u ljekarske izvještaje i pojašnjenja dobijenih od ordinirajućih ljekara, Komisija je zaključila da prilikom prijema i tretmana P. J. u Kliničkom centru Crne Gore su preduzete sve radnje u vidu pregleda i radiološke dijagnostike, dok se iz kliničke slike, nije moglo zaključiti da ima elemenata nasilja nad pacijentom. Postojeće povrede odgovarale su opisanom nastanku povreda, kako su to ljekarima kazali pratioci koji su doveli pacijenta na pregled”, zaključeno je u saopštenju KCCG-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Čudno, oni i ne utvrđuju već prijave sumnju. Mog su poznanika zadržali 2h na Hitnoj kad je došao oguljenih laktova zbog pada s motora. Morao je da čeka da dođe policija i da objašnjava detaljno kako je dobio oguljotine.

    • Kad sam odvela dijete kod gastroenterologa imala je po modricu na obije noge. Morala sam doktorici Djurisic detaljno da objasnjavam kako sam je vadila iz kola na ringespilu, a ona zaglavila noge i ostale modrice. I svaka joj cast na tome. Nije joj bilo neprijatno da me ispituje, a meni je bilo drago sto postoje i tako savjesni doktori

    • E i mene su u Baru postavili bez pretjerivanja 50 pitanja. Pala sam preko vezice, nagrdila koljena, a sumnjali su da je lijeva ruka u lakat bila slomljena. Srecom bilo je samo natucena.
      Pri tome, nisam odmah dosla nakon pada, vec 2 sata kasnije (jer sam se nadala da ce ruka prestati da boli, a zbog koljena ne bih ni isla). Za ta dva sata prezula sam se iz patika u belatnke.. E koliko je to tek potpotanja izazvalo… Pa gdje su te patike, pa vi niste u patike..pa kako niste zavezali vezicu… Milion sumnji su iznjeli.. I policajac je sa mnom razgovarao, alo on stvarno bas kratko…
      A OVA GOVEDA SU PUSTILI DA BEBA..ALO BEBA… ODE KUCI TEK TAKO

    • Upravo tako. Indikatori moraju postojati kada dijete ima podlive I hematom. Uzasna konstatacija. Nisam za niciji linc, ali ako nikad niko nije odgovoran zivimo u vrlo opasnom drustvu.

    • Cudo kad su vidjeli da ce da umre djecak brze bolje su ih optuzili sad kad vide da ce i oni bit sa njima kaznjeni brze bolje nisu. E ovo je sprdnja nije li ponta sad kad je zlo ucinjeno da se kazni pocinilac al da se utvrdi pocinilac vidite li vi da je taj ocuh Pavla vodio u kbc znaci da je zelio da mu pomogne dje je majka bila???

    • Ne mislim da je kbc kriv to se bez sjedoka nikad ne moze dokazati jer dijete je moglo glavom tj okom na kamen da padne vidjrla sam u parku sta cine djeca to su takve povrede da je to strasno… tako da kbc nije vidovit da zna sto je bilo… al zalosno je ovo prebacivanjr krivice cas nije cas jeste.

    • A mima ne znamo, ali ovaj lik definitivno je prestupnik, sto se vidi i iz debelog dosijea iz bih. Ona je nemajka i za to nema opravdvanja. Stoji da skida krivicu za sebe i nema osjecaj za dijete. Neka im se sudi po zakonu kako treba. Meni je samo to dijete jadno zao sto je toliko vremena trpjelo bol, a niko mu se okrenuo nije- ni “majka” ni komsije ni ljekari ni bukvalno niko. To je sramota svih nas u takvim situacijama sto mislimo da je sve bezazleno. A ono jadno patilo na sve moguce najgore nacine i gladno i tukli ga. Nemam rijeci kojima mogu opisati bol koji osjecam zbog njega.

    • Oprosti Mima, ali mislim da nisi u pravu.
      Evo moja drugarica je skoro bila sa sinom kod hirurga..dosli su neki ljudi sa povrijedjenim djecakom…rekli su da je dijete palo s bicikla, dr Albijanic je bio tamo… Primijetio je da povrede u potpunosti ne odgovaraju tom padu. I to kad ga je pipao (ne ono okom vidljivo).. Sad ne znam detalje, ali djetetu je neki unutrasnji organ u regiji stomaka bio prignjecen.. Tog djecaka je spasila bas detaljnost ili ti strucnost ovog doktora..inace ko zna sta bi bilo..eventualno unitrasnje krvarenje i slicno…
      Uglavnom je otac onda priznao da ga je prignjecila kosilica..

    • Evo ja znam da je decak takodje pao sa bicikla i nabio se na drski volana zavrsio u Bg ns operacji slezine. Tako da unutrasnje povrede su moguce prilikom pada i ne lupajte jos smo taj pad svi videli srecom.

    • Eto vidis taj otac (slucaj o kome ja pisem) sto je doveo dijete sigurno nije pomenuo..eh nabio se na rucku , jer se nije ni mogao nabiti kad ga je prignjecila kosilica.
      I vidis bas to je kod STRUCNOG I SAVJESNOG doktora izazvalo sumnju.
      Tako da Mima malo razmisli, jer bas ta tvoja prica potvrdjuje ono o cemu pricamo.
      Kad izmislis pao je s bicikla sigurno prvo ne pomislis nabio se na rucku. A kad gledas takav pad prilikom kojeg se dijete nabije na rucku, onda bas to prvo i kazes.
      Ne znam sta vise ista pisem kad to jadno dijete nista ne moze da vrati..ali da ga je nego detaljno pregledao mozda je mogao da vidi jos povreda po tijelu..bolnih mjesta na dodir ili slicno.
      Znas li sta je najtuznije, raspravljas ko je to uradio ona ili on..jednako su krivi, ili je mozda djecak sam sebi nanio te povrede ???? A sjeti se samo nemoci te bebe..koja nije mogla nikom ni da kaze..a ni pokaze sta prozivljava.

    • ja samo kazem da ne verujen da je ocuh maltretirao i jos vodio kod dr. On je bre ladno mogao da pobjegne i da nju ostavi nju da ona ispadne kriva ipak je on vodio oba puta dijete u bolnicu a ne majka ja mislim da ona lazinja na njega

    • Draga Tamara ne poznajemo se ali slucajno znam da medju svojim prijateljima imas ljekare i to zaista divne ljude i izvanredne profesionalce. Makar zbog toga razmisli prije nego ovako neosnovano napadas. Sa druge strane cak i civjeka koji je napisao onaj dirljivi status prozivas. A napisao je vrlo vjetovatno sa idejom da nas kao drustvo malo prene i podsjeti na to kakvi bismo trebali biti svakog dana a ne samo onda kad se neka tragedija dogodi. A Vas i slicni komentari upravo govore kakvi smo mi: skloni da sudimo bez da predhodno imamo detaljan uvid u ono o cemu sudimo, zapravo skloni da radimo gluposti i druge optuzujemo jer smo nemocni da budemo iznad. Da ste makar jednu dan proveli radeci 24 sata tezak posao kakav je onaj u hitnoj pomoci ili urgentnom bloku, da makar mozete i zamisliti profil onih koji se za 24 sata obrate ljekaru za pomoc, dobro, bas dobro biste razmislili o svakoj rijeci koju biste napisali.

    • Postovana Sanja, posto pratite moj profil i znate koga imam medju prijateljima, reci cu vam ovako. Da mi je taj ljekar brat rodjeni isto bih napisala. Bas zato sto smo cijeli vijek navikli da stvari guramo pod tepiH, ovo se desava. Neko je morao nesrecno dijete pregledati i konstatovati povrede. Iz iskustva mojih prijatelja znam kako se postupa kada ljekar uoci nesto sumnjivo. Ovdje se desio propust i molim vas ne brkajte teze. Svaka cast ljekarima u urgentnom bloku i Hitnoj pomoci ali ovo je malo preslo granice etike. I molim vas ne dovodite moj kometar u vezu sa mojim prijateljima doktorima, izvrsnim strucnjacima i velikim ljudima. Ovo je daleko od njih i njima se ne bi ni moglo desiti.
      Prva uvijek branim zaposlene u zdravstvenom sistemu, jer kao sto rekoste imam ih medju bliskim prijateljima i u porodici, ali ovaj slucaj je malo vise od toga, nadam se da cete se sloziti. Zasto ne objaviti imena doktora koji su primili dijete i otpustili bez obavjestavanja policije ili koga vec treba? Da li treba to jos nekom djetetu da se desi?
      Nego mi smo kao drustvo navikli da tako funkcionisemo. Uvijek je neko nekome prijatelj i zato se vjecito cuti. Zaista vam komentar nema nikakvog smisla.

    • Ne pratim Vas profil nego profil zajednickih nam prihatelja. Da je vas kimentar imao ikakvog smisla odnosno da je bio ista od ovoga sto ste napisali u odgovoru, ne biste iznijeli onako zlonamjernu konstataciju koja me je i navela na komentarisanje. ” kladim se da je isti onaj sto je poslije pisao tuzne statuse ” shvatate li sta predstavlja jedan ovakav komentar

    • Da, shvatam. Predstavlja da ja kao gradjanin nemam apsolutno nikakvo povjerenje u zdravstveni sistem i sistem ove drzave uopste. Predstavlja da ovdje sve moze da prodje. Predstavlja da ja imam pravo da napisem komentar jer niko od nadleznih nije naveo na drugaciji zakljucak. Predstavlja da je jadno dijete umrlo jer je nekoga bilo briga. Predstavlja da se svi izmedju sebe stite. Predstavlja da na kraju niko od njih nece odgovarati. Ako vama to nije strasno, onda ne znam sta dalje da kazem.

  2. Drzavo retardirana, ako vec nemas sluha za one najbespomocnije da im pomognes, nego radnici tvojih institucija vise popiju kafe nego sto rade, onda barem ispostujte ovo izmuceno dijete i istjerajte pravdu na cistac. Jos ce na kraju da ispadne da je beba sama izvrsila samoubistvo. Dosta vise sa sramnim pricama i bolesnim medijima, koji se bogate preko tudje muke, narod zeli pravdu za jedno nevino stvorenje.

  3. Dokle ce narod ove sramne drzave Crne Gore da slusa lazi??? Ministarku zdravlja zar nije sramota da daje onakve izjave ah glupo pitanje pa dok je molila majke da napuste posao i sve ih bukvalno izdala sta da ocekujemo sad.

  4. gluposti,krvni podliv ispod oka i pad sa kreveta???koga oni zamajavaju?U svakom slucaju,a posebno kad vidis roditelje trebali su da obavijeste Centar za socijalni rad.U Danskoj ako dijete ne dovedes na kontrolu,mozes biti prijavljen Centru a ne sa krvnim podlivima.

  5. Ocekivano.Stavise napisati i za sta se vise truditi u ovoj drzavi???Boze mi oprosti vec kad taj mali andjeo nije imao NIKOG ALI BAS NIKOG da ga zastiti na bolji svet je posao gdje ga svi maze i paze bolje no iko na ovom svijetu u ovom rasulu!Stidi se drzavo,iako ne znate za stid!!!!!

  6. A sto se sad trazi, da ljekari “sude”? Svakako su trebali jednu jedinu modricu kada su i ako su vidjeli, da prijave pa neka oni koji treba time da se bave utvrdjuju da li je nasilja bilo ili nije. Lako je sada prati ruke, djeteta vise nema. !!!!

  7. Свуда у свијету се повреде такве врсте фотографишу.Затим се обавјсти МУП па се даље вјештачи наравно са стручним особама .Ово нема смисла више читати.Овдје као и неброј пута зказао систем.Треба сад ухапсити и љекаре,и све који су ово знали а ћутали. Ужас!!!

  8. Crno i jadno dijete sto je sve prezivljavalo; umjesto mazenja,poljubaca i topline,sto je svakodnevno dobijalo?Udarce,batine…. Crni mu zivotic mali….Prevazilazi moc da se prihvati takva istina. Uzas!

  9. Pa makanja umrla zato sto su gaa previse mazili I ljubili mamicu I’m… Sta sve necemo procitat… Uzas bre… To je trebalo svezat na trg I da ih gradjani tuku dok ne lipsu, pa da nasilnici osjete kako se umire od batina 😠😠😠

  10. Pa da sad se ti takozvani doktori moraju odbranit tako im se moze koga je bilo briga sto je on imao modrice….. Nek ih pitaju koliko im mjesecno ili godisnje dodje takve djece na pregled pa im se kao to tad “ucinilo normalnim” bagra bez savjesti …

  11. kako nisu mogli su. Ja zivim u Irskoj. imam blizance i dwvojcica je bila mnogo aktuvna. sa 8 meseci mi je oala sa.kreveta i ja je naravno ponela na prwvled u bolnicu. h ala bogu nista joj nine bilo. ali naredni dan sam dobila poziv od.patronazne sestre. rekla mi je.da su joj prijavili iz decje bolnice da.je pala i da se to iztrazi. bila sam besna u mome tu ali mi je brzo bilo drago sto.su tako postupili upravo zbog ovakvih slucajeva zlostavljanja

  12. Ne zelim da.koristim ovaj.momenat tuzni u druge svrhe ali kao sto.narod kaze pojeo vuk magarca od svega na kraju,stvari se ne mijenja na.tastaturi vec u onom drvenom malom objektu sa.olovkom i papirom.Dok svi tako kuckate i kudite nista nece biti bez mala prasina kao posle petarde koja izvjetri a mnogi ce se zacrveneti kad citaju i naci se u rijecima, otrijeznite se zaboravite nekod ko vam radi nedje u sistemu i mijenjate ono sto ne odgovara i ne valja.Ovako po narodskom MACKU O REP TRESLA SE GORA RODIO SE MIS UZDRAVLJE DA STE…

  13. Nikola Nikezic, kad se dodje do male drvene kutije sve se zaboravi, nepravde,male plate,placanje nelogicnih stavki na racunima za struju,sto da ja pomazem OIE,mozda ne vjerujem u to,sto me briga za gybitke na mrezi,dizu se auta u vazduh, ubistva i situacija je stabilna,jedni vele prepisala magistarski,one veli nije,NATO crce za nama….mi smo bolesna nacija…u ovo nebi povjerovali ni u najzabitije selo u Africi…i sto je najgore ponavlja se sve jedno isto…

  14. Nikola Nikezic, kad se dodje do male drvene kutije sve se zaboravi, nepravde,male plate,placanje nelogicnih stavki na racunima za struju,sto da ja pomazem OIE,mozda ne vjerujem u to,sto me briga za gybitke na mrezi,dizu se auta u vazduh, ubistva i situacija je stabilna,jedni vele prepisala magistarski,one veli nije,NATO crce za nama….mi smo bolesna nacija…u ovo nebi povjerovali ni u najzabitije selo u Africi…i sto je najgore ponavlja se sve jedno isto…

Leave a Reply