Rogamima je potrebna osnovna škola

Mještani Rogama smatraju da je tom naselju neophodna osnovna škola, jer ima veliki broj djece, a zbog neorganizovanog prevoza mnogi od njih su primorani pješke da idu nekoliko kilometara do Podgorice na nastavu.

Problem je i to što su djeca primorana da pješke idu preko željezničkog mosta na Morači, koji spaja Rogame sa Zagoričem, pa roditelji strahuju za bezbjednost.

“To je veliki problem, pogotovo što je ovo naselje bez gradskog prevoza, autobusi ne saobraćaju, a nemaju svi roditelji automobil da bi prevezli đake”, kazao je mještanin Igor Vujošević.

Arhitekta Ratko Đukić kazao je da nije davno bilo kada je mala osnovna škola srcu Duklje vrvjela od najmlađih, koji su je pohađali.

“A danas nakon više od 50 godina od kako je otvorena, neko se našao  da je zatvori”, kazao je Đukić.

On je ukazao da su Rogami, od Vranjskih njiva pa do mosta na Smokovcu naselje, sa skoro nekoliko hiljada građana i da ima mnogo djece osnovaca, kojima bi mnogo lakše i bliže bilo da nastavu pohađaju  školu gdje žive.

“Nego da idu po nekoliko kilometara dalje do Zagoriča ili drugih destinacija. Postavlja se opravdano pitanje, iz kojih je razloga ova škola zatvorena. Možda ta škola ne zadovoljava odgovarajuće uslove koje  treba da ispunjava savremeni školski objekat, ali zar nije mogla da se uradi rekonstrukcija ili pak na tom mjestu izgradi nova škola, koja bi više nego sigurno imala dovoljan broj đaka”, smatra Đukić.

On je naveo da se mnogi roditelji zbog te situacije moraju da snalaze na razne načine, svoju voze djecu u Podgoricu da tamo pohađeju nastavu, umjesto da im je omogućeno da to imaju u svom naselju.

Đukić tvrdi da  je ograda na željezničkom mostu na Morači nepropisno postavljena, pa je raznmak između horizontalnih šipki skoro 40, a propis ne dozvoljava više od 12 centimetara.

“Napominjem da kada zaledi, jači vjetar duva tom stazom, koja je tik uz kolovoz, rizično je proći.  Apelujem na nadležne iz Glavnog grada da se što prije ovo pitanje riješi i ograda mosta dovede u propisano stanje”, kazao je Đukić.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply