Džudo u sedam škola

U sedam osnovnih škola iz nekoliko opština u Crnoj Gori biće organizovana jednogodišnja obuka profesora fizičkog vaspitanja i djece u džudou, kroz projekat Džudo za djecu čija je realizacija počela danas, a u okviru kojeg će biti donirana džudo oprema vrijedna oko 30 hiljada eura.

U projektu će učestvovati osnovne škole “Mahut Adrović“ iz Petnjice, „Štampar Makarije“ iz Podgorice, Braća Ribar iz  Nikšića, „Hajro Šahmanović“ iz Plava, „Salko Aljković“ iz Pljevalja,  „Anto Đedović“ iz Bara i „Savo Ilić“ iz Kotora, a pored obuke, donacijom su obuhvaćene i tatami podloge za svih sedam škola, kao i 350 kimona za džudo.

Predstavnik Međunarodnog džudo saveza Teodor Pop kazao je na svečanosti povodom početka projekta, održanoj u školi “Štampar Makarije” da je džudo postao jedan od vodećih olimpijskih sportova. On jezadovoljan što je Međunarodna džudo federacija u prilici da snažno podrži ovaj projekat koji je ocijenio značajanim za razvoj sporta, fizičke i mentalne sposobnosti mladih ljudi, kao i za izgradnju boljeg društva.

Ministar prosvjete Damir Šehović je podsjetio da su se ministarstva prosvjete i sporta prije pola godine dogogorila o saradnji kojim su se obavezala da će raditi na unaprjeđenju školskog sporta i vratiti ga u škole na način na koji to zaslužuju učenici, ali i sport. Projekat Đudo za djecu je prema njegovim riječima, samo dio ispunjenja obaveza dogovorenih Memorandumom.

Predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović naglasio je da se sport i obrazovanje uvijek prožimaju stvarajući uslove za jačanje i nadograđivanje kulturnog identiteta.

“U tom kontekstu je začeta i ideja da džudo kao sport bude strastvani dio osnovnog obrazavanja u Crnoj Gori”, kazao je on.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply