Vrtić Zvončić u Maslinama dobio adekvatan prilaz

Prilaz vrtiću Zvončić u Maslinama,  koji je dio javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ iz Podgorice, nedavno je uređen čime je riješen dugogodišnji problem koji je nastajao u kišnim danima, kada roditelji nijesu mogli da dovedu djecu do objekta zbog velikih lokvi i neadekvatnog parkinga.

Pomoćnica direktora JPU „Đina Vrbica“, Dejana Prelević pojasnila je da je oko vrtića urađena drenaža terena, napravljene su nove staze, kao i parking van ograde ovog objekta.

Prema njenim riječima, ova vaspitna jedinica im je bila među prioritetima zato što je prethodnih godina tokom obilnijih padavina vrtić bio ugrožen, a roditelji su sa strahom ostavljali djecu, jer nisu znali kako će nakon povratka sa posla doći do objekta.

U ovom vrtiću je u novembru 2012. godine, nakon velike kiše, voda čak poplavila hodnike i nekoliko učionica ovog vrtića.

Uprava vrtića je nakon vremena provedenog na terenu i uz stručne konsultacije, došla do zaključka da je jedino ispravno rješenje drenaža terena.

„Radili smo analizu zemljišta i ustanovljeno je da je prvi metar zemlje glina, što znači da nije vodopropustan sloj. Sljedeći metri su bili šljunak i pijesak, što nam je bio pokazatelj da treba raditi drenažne kanale i bunare“, navodi Prelević.

Drenažne kanale i bunare su radili oko čitavog vrtića, a potom su napravili i staze kojima roditelji mogu bezbjedno da dovode i odvode djecu. Ispred vrtića, van ograde, napravili su i parking.

Još jedan od izazova u ovom vrtiću bio je i nebezbjedan način nošenja hrane iz kuhinje.

„U toj vaspitnoj jedinici je dugi niz godina hrana iz kuhinje nošena kroz radnu sobu u kojoj su boravila djeca, što smo ocijenili kao potpuno nebezbjedno, kako sa aspekta bezbjednosti hrane, tako i djece pored koje su prolazila svakodnevno, više puta, kolica sa vrelom hranom“ dodaje Prelević.

To su riješili tako što su napravili hodnik sa spoljne strane objekta koji je spojen sa kuhinjom tako da se kolica sa hranom više ne voze kroz radnu sobu u kojoj se djeca igraju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply