Dom zdravlja Podgorica: Ne kupujte djeci petarde

Dom zdravlja Podgorica poziva i ove godine građane, a posebno roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, već da ih upoznaju s opasnostima i posljedicama koje mogu izazvati pirotehnička sredstva. 

Ova ustanova svake godine pred novogodišnje i božićne praznike ukazuje na to da ne postoji bezopasna pirotehnika, i da usljed nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja.

“Ponovo poručujemo roditeljima da objasne djeci da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječjim rukama mogu izazvati povrede sa ozbiljnim posljedicama”, navode iz Doma zdravlja.

Statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha.

Povrede su od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.

“Ova statistika je najbolje upozorenje i još jedna potvrda da ne postoji bezopasna pirotehnika!”, upozoravaju iz Doma zdravlja Podgorica.

Comments

Leave a Reply