UNICEF: Svi da doprinesu izgradnji društva po mjeri djeteta

UNICEF Crna Gora pozvao je u susret 20. novembru koji se obilježava kao Svjetski dan djeteta, cjelokupnu javnost da doprinese izgradnji boljeg, pravednijeg društva jednakih mogućnosti po mjeri svakog djeteta u Crnoj Gori.

Šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali pozvao je djecu i adolescente da progovore o svojim problemima i da sa ostatkom društva razgovaraju o njihovim mogućim rješenjima.

“Upravo nam javna debata o pravima djeteta koja uključuje sve sektore društva omogućava da prepoznamo najbolja rješenja za svako dijete u Crnoj Gori”, poručio je Kogali podsjećajući da se 20. novembra obilježava 28. godina od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

U okviru globalne kampanje koju UNICEF realizuje povodom Svjetskog dana djeteta, djeca iz cijelog svijeta će 20. novembra preuzeti ključne uloge u medijima, politici, biznisu, sportu i zabavi kako bi izrazila svoju zabrinutost u odnosu na pitanja koja treba da budu u fokusu svjetskih lidera, kao i podržala milione svojih vršnjaka koji se suočavaju s manje obećavajućom budućnošću.

Doprinos ovom globalnom prazniku dali su i djeca i adolescenti  u Crnoj Gori.

Šesnaestogodišnji Savo Šćepanović apelovao je na odrasle da više  obrate pažnju na diskriminaciju u društvu.

“Danas smo  svjedoci da u društvu postoji diskriminacija zbog seksulanosti, boje kože, čak i zbog različitog mišljenja.  Mislim da treba organizovati radionice koje bi učile djecu da prihvataju jedni druge”, poručuje on,.

Njegova vršnjakinja Neira Šabanadžović ocijenila je da mladi u Crnoj Gori treba bolje da se upozaju sa svojim pravima.

“Voljela bih da mladi u Crnoj Gori  postanu svjesniji svojih prava kako ne bi došli u situaciju da zbog sopstvenog neznanja budu marginalizovani”, smatra ona.

Osamnaestogodišnja Katarina Šćepanović je pozvala lokalne samouprave da stimulišu omladinski aktivizam, dok se njen vršnjak Marko Milikić založio za bolju promociju neformalnog obrazovanja.

Sedamnaestogodišnja Aleksandra Drecun pozvala je predstavnike Vlade i lokalnih zajednica da uvaže mišljenja djece kada odlučuju o njihovoj budućnosti.

“Treba da znaju da smo mnogo sposobniji nego što odrasli misle i da treba da učestvujemo u donošenju odluka koje nas se tiču”, dodala je ona.

Predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković podsjetila je da su investicije u djecu najbolje moguće ulaganje koje svaka zemlja može da preduzme.

“Od toga koliko djeca imaju kvalitetno djetinjstvo, zavisi i koliko  će jedno društvo ostvariti kulturni i ekonomski prosperitet”, poručila je predstavnica Vlade Crne Gore koja je otvorila drugi Hakaton za društvene promjene.

Globalnoj proslavi Svjetskog dana djeteta pridružile su se slavne ličnosti iz cijelog svijeta. Među njima su i fudbaler i UNICEF-ov ambasador dobre volje Dejvid Bekam,  predsjednica Čilea Mišel Bašele, pjevačica, tekstopisac i glumica P!nk, te fondacija Fudbalskog kluba Barselona. Svi oni imaju isti cilj, a to je da  svijet postane bolje mjesto za svako dijete.

Comments

Leave a Reply