Sa tržišta povučen još jedna opasna igračka

Gumena igračka, lutka Girl lovely, koja je na crnogorskom tržištu prodavana od 26. januara do 24. oktobra ove godine, ima povećanu koncentraciju hemikalije ftalat koja može naškoditi djeci i uzrokovati oštećenje reproduktivnog sistema.

Upozorenje i obavještenje o povlačenju proizvoda objavila je firma BK komerc koja je uvozila spornu igračku.

Uvoznik lutke poručuje građanima da ukoliko posjeduju igračku, da je odmah odnesu u objekat u koji su je kupili gdje će im biti vraćen novac za spornu robu.

“Kontrolom Zdravstvenosanitarne inspekcije utvrđeno je da gumena igračka „dječja lutka”, originalni naziv proizvoda Girl Lovely, zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača. Igračka je prodavana na tržištu u Crnoj Gori od 26. januara do 24. oktobra ove godine, a ima povećan sadržaj BIS phthalate u odnosu na propisanu vrijednost. Izmjerena vrijednost 11,6 odsto po masi, a dozvoljenaje 0,1. Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema”, kažu u firmi BK komerc.

Roditelji sa kojima je Dan razgovarao ogorčeni su zbog “loših kontrola uvoza, s obzirom da se u posljednje vrijeme čest objavljuju obavještenja da se na tržištu nalaze igračke sa opasnim sastojcima koji su namijenjene djeci.

Podsjetimo, u Crnu Goru su uvezena 864 komada opasne lutke Magic girl, od kojih je prodato čak 636 primjeraka. Iz Uprave za inspekcijske poslove za Dan je saopšteno da je u veleprodaji igračaka Tojlend Bošković Budva zatečeno 228 dječjih rekvizita koji su stavljeni van prometa.

 

Prema crnogorskim zakonima, kazna za trgovca kod kojeg se nađe opasna igračka iznosi od 1.500 do 1.700 eura. Od juna 2015. do marta ove godine, sa crnogorskog tržišta je povučeno 2.399 komada 18 različitih opasnih igračaka. Zbog ftalata je povučeno 12 takvih igračaka.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača smatra da pozivi uvoznika da se vrate igračke ništa ne znače, već da oni treba da budu oprezni šta donose u Crnu Goru.

“Pet eura povrata novca za neku lutku ne znači ništa, jer se neko dijete igralo sa tom otrovnom igračkom mjesecima. Djeca ne znaju za opasnosti od hemikalija pa stavljaju igračke u usta i izlažu se velikoj opasnosti. Glavna odgovornost je na uvoznicima i proizvođačima. Pošto mi sve uvozimo, onda uvoznici treba da paze šta nam serviraju na tržištu. Inspekcija ne može sve iskontrolisati jer na tržištu je previše stvari, zato je glavna odgovornost na uvoznicima. Neka paze šta kupuju i prodaju”, poručila je Nikčević.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply