Na Kosovu raste broj djece oboljele od malih boginja

Nacionalni institut za javno zdravstvo Kosova apelovao je na sve roditelje koji nisu vakcinisali djecu protiv malih boginja (MMR vakcinom) da to urade, a nakon što je od te bolesti prije nekoliko dana preminula beba stara 15 mjeseci. Kosovo je zemlja koja ima visoku stopu vakcinisanja i čak 95 odsto djece je obuhvaćeno vakcinacijom, podaci su Instituta te zemlje.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore Nebojša Kavarić koji je upozorio da je opasnost od epidemije boginja u Crnoj Gori vrlo realna i da je pitanje vremena kada će se morbile i kod nas javiti.

Kako je Koha ditore objavio prošle srijede, kosovski Institut je saopštio da je epidemiološka situacija pod punom kontrolom i stalnim nadzorom.

Male boginje su jedna od bolesti koje su zahvaljujući vakcinisanju bile zaboravljene na Kosovu ali su ove godine zabilježena 94 slučajeva u laboratorijima Nacionalnog instituta. Većina slučajeva je iz RAE zajednice.

Na Kosovu je obavezna MMR vakcina po zakonu a djeca je dobijaju sa navršenih 12 mjeseci i sa 6 godina. Male boginje su bolest koju karakteriše visok stepen infektivnosti i brzo se šire. U posljednjih nekoliko godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, male boginje su se ponovo pojavile u Evropi, gdje je broj zaraženih od 2007. godine, više nego utrostručen.

Na Kosovu je 2011. godini donijet strateški plan za vakcinisanje ranjivih grupa među kojima su i djeca iz RAE populacije. Kontinuirano se organizuju kampanje vakcinisanja koje se odnose na tu populaciju. Od pojave prvog slučaja malih boginja uvedeno je vacinisanje djece iz RAE populacije već sa 10 mjeseci.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Neke naucne studije su dokazale da upravo vakcinisana djeca prenose male boginje i ostale od kojih bi MMR trebao da ih stiti a druga prica je sto ta vakcina uopste nije dokazana da 100djeluje niti se ” primi” ..zaista ne vidim zasto nekome smeta nevakcinisano djete ako je svoje uredno vakcinisao?

    • zato sto se narusava kolektivni imunitet koji mora biti 80 posto, da bi sva djeca bila zasticena, tj da bi onih 80 posto vakcinisanih stitilo 20 posto nevakcinisanih. ako je vise nevakcinisanih od 20 posto, i vakcinisani su ugrozeni jer ni vakcina nije svemoguca. doduse,vakcinisani nece umrijeti a nevakcinisani imaju veliku sansu jer su male boginje smrtonosne, nazalost…

    • Sva popilacija iznax 40 godina (mada i ono ispod 35) su onda, po ovoj vašoj statistici, ugroženi. Pođite i uradite antitijela, pa ćete vidjeti da ih NEMATE. Istekla zaštita vakcine (jer je vremenski ograničena). Ko će onda starije da “štiti”. Ili treba nanovo da se vakciniše cijela populacija?

    • Pa onda eto mirno nek spava svako ko je djete vakcinisao a ne zna je li ta vakcina svemoguca i da li se uopste primila..ali dobro je vakcinisati djete,naredjeno je tako.
      Ako se plati novcana kazna onda to djete nije problem sto nije vakcinisano..taj kolektivni imunitet moze da se okaci macku o rep.Zanimljivo..

  2. A što ćemo sa reakcijama nakon MMR vakcine? Moj bebac od 15 mjeseci nakon 24h povratio,pa imao dijareju,uz propratnu visoku temperaturu koja je kulminirala sa frasom peti dan nakon primljenog MMR-a. Kada sam zahtjevala da izabrani Pedijatar upise to u kompjuter i da mi izvjestaj,odba je. Kao sto su odbili i u KC za zastitu i prava pacijenata,takodje i u Institut. Nakon evo 15 dana ,SVAKI DAN,po minimum 2 puta dnevno dobije temp koja prelazi 38. Pedijatru kada sam nakon primljenog MMR-a bebcu zatrazila upute,odbila je. Naravno,jer nikad nece priznati da su to reakcije od MMR vakcine,dok je meni bebac totalno od primljene vakcine promjenio ritam navika,smrsao,oslabio,itd. I kome se zaliti?! U kakvo Zdravstvo i strucnost Pedijatara vjerovati?!

    • jedina nuspojava vakcine je slabljenje imuniteta tj dijete treba da bude SAVRSENO ZDRAVO kad prima vakcinu a to moze da se vidi samo preko lab nalaza, a ne onako kako to vecina pedijatara radi, pregledom djeteta ili je dijete doslo u kontakt sa vidusom ili bakterijom odmah nakon vakcine, i umjesto da dobije 37,5 dobilo je 39 temp. Vakcina ne izaziva bolest, ona samo slabi imunitet nas prirodni i posle vakcine dijete 10ak dana treba paziti. Ona samo iskomplikuje bolest koju bi svakako dijete imalo. Logicno , ona ne moze da odgovara za dijete jer ne pazi dijete ona nego Vi, svaka majka tereba da zna da vakcina slabi umunitet narednih 15ak dana.

    • Natalija,ne kazu apsolutno nista. I danas dijete pod temperaturom kod istog tog pedijatra Dr.Basovicke,dovela sam pod temp (koju od kuce kad smo posli imao je 38,3),i cekali sat ipo da ga primi dok mu je u cekaonici sestrica izmjerila temp na ocigled mnogih roditelja koji su bili prisutni.Da bi ona,kada je nas prozvala na red,rekla meni da nece vise da lijeci dijete i da se potpisem da ga preregistruje ona,sto sam odbila. Jer necu preregistraciju niti sam je ja zahtjevala dok dijete ne ozdravi. Kad mi prvo izlijece dijete,tada cu razmisliti da li da ga preregistrujem kod drugog pedijatra. Naravno,citav danasnji razgovor sa njom (Pedijatrom) sam snimila na telefon.Jer definitivno kao roditelj sam prinudjena izigravati detektiva trazeci da se pruzi mom djetetu adekvatna zdravstvena njega i zastita. Postovani Pravnici/ce, da vam postavim pitanje? Ima li Pedijatar bez ikakvog opravdanog argumentovanog dokaza odbiti da lijeci pacijenta i ima li ga on pravo preregistrovati?! Ili je to pravo pacijenta? IMA LI PRAVO PEDIJATAR TAKO BIRATI ILI DISKRIMINISATI MALOLJETNE PACIJENTE? Takodje me zanima ovo: Ima li pravo Pedijatar izjaviti pred roditeljom i pacijentom sledece; – JA U IZVJESTAJU MOGU NAPISATI STO GOD POZELIM (kiselo se cerekajuci) ??!!! Kako je izjavila danas Dr.Basovic. Toliko drskosti i oholog ponasanja od jedne osobe jos dozivjela nijesam,kao od nje,koja je izabrani Pedijatar mog bebca. Kad je zdravstvo i pruzanje takvih usluga na nivou,postovani Pravnici/ce i Medicinski radnici,kako se onda bukvalno smiju desavati ovakve stvari?!

Leave a Reply