Pođi na kontrolu u oktobru

Ženama koje zakažu preventivne ginekološke i preglede grudi u oktobru u Domovima zdravlja u Podgorici biće omogućeno da ih i odrade u istom mjesecu, a ukoliko žele da se pregledaju privatno, u 21 privatnoj ordinaciji u nekoliko gradova Crne Gore platiće ih po posebnim sniženim cijenama.

U toku kampanje Pođi na kontrolu, koju realizuje nevladina organizacija Brini o sebi. Fonda za zdravstveno osiguranje obezbijediće dodatni stručni kadar koji će raditi prekovremeno u Domovima zdravlja u Podgorici, kako bi se u toku oktobra mjeseca uradio što veći broj preventivnih pregleda.

Privatne ordinacije naplaćivaće preglede po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske i preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.

Kampana, treću godinu zaredom, organizovana je u cilju prevencije karcinoma dojke (i karcinoma grlića materice), a partneri su agencija Vision Event, Dom zdravlja Podgorica, Fond za zdravstveno osiguranje, Porto Montenegro i privatne ordinacija širom Crne Gore,.

Mjesec oktobar se od 1985. godine, širom svijeta obilježava u znaku borbe protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena a umre više od 450.000, dok u Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5% slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25% kod žena mlađih od 50 godina.

“Najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju ultrazvučne preglede za mlađe žene i mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti. Čak 40% slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda dojki. Savjetuje se da samopregled treba obavljati jednom mjesečno, nakon navršene dvadesete godine života (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na ovaj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki, a bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom”, kažu u NVO Brini o sebi.

O značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da se karcinom dojki uspješno liječi, odnosno da je izlječiv u 90% slučajeva, ukoliko se otkrije na vrijeme.

Ipak, kako smo suočeni sa porastom broja oboljelih žena od karcinoma dojke širom svijeta, namjera kampanje je edukovati i informisati javnost o značaju redovnih preventivnih pregleda u cilju otkrivanja promjena u ranoj fazi.

Razlozi za neredovne preventivne kontrole kod većine žena su nedovoljna informisanost o važnosti i značaju preventivnih pregleda. Iz tih razloga, brojnim aktivnostima kampanje Pođi na kontrolu, organizacija Brini o sebi kaže da želi da utiče na podizanje svijesti kod žena svih starosnih dobi, o važnosti da brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme, prvenstveno zbog sebe i svoje ljepše i sigurnije budućnosti, kao i zbog svoje porodice i najmilijih.

O glavnom uzroku pojave karcinoma dojke ne može se sa sigurnošću govoriti, međutim postoje faktori koji povećavaju mogućnost nastanka (pol, starost, genetski faktori itd.). Takođe, među glavnim faktorima za nastanak karcinoma dojke kod žena navodi se stres i stresne situacije kojima su žene vrlo često izložene.

U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana predavanja i radionice sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole  u toku oktobra mjeseca su:

  • Poliklinika “Filipović” – ultrazvuk dojki (dr Mladen Filipović, radiolog), mamografija (dr Mladen Filipović, radiolog), onkološki pregled (prof dr Vladimir Kovčin, onkolog) uz 50% popusta na navedene usluge.
  • “Mićunović” Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na papa test (cijena sa popustom: 10 eura).
  • Ordinacija Hera – ultrazvuk dojki za prvih 20 žena po cijeni od 20 eura i kolposkopski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra.
  • Rezidencija zdravlja Kerber – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice (redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, odnosno 40 eura).
  • Poliklinika Medicus Plus – ultrazvučni pregled dojki uz 50% popusta, što iznosi 15 eura tokom oktobarske kampanje.
  • Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki u pola cijene u toku oktobra mjeseca.
  • Gea Medical, Bar – ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, kolposkopija, PAP-a test i određivanje grupe vaginalog sekreta, sa popustom od 50% na kompletan pregled (redovna cijena je 90 eura, a sa popustom 45 eura).
  • Ordinacija”Medan” – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i popust od 50% na kolposkopski pregled grlića materice.
  • Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta.
  • Codra – popust od 50% na uslugu pregleda i ultrazvuka dojki (standardna cijena iznosi 50 eura); kao i popust na ginekološki pregled, ultrazvuk i papa test, čija će cijena tokom oktobarske kampanje iznositi 30 eura (standardna cijena: 65 eura).
  • Ginekološka ordinacija “Šoć” – popusti od 30% na sistematske ginekološke preglede koji uključuju papa test, kolposkopiju, ultrazvuk i ginekološki pregled.
  • Ordinacija “Dr Rahović”, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki.
  • NMR centar za radiološku dijagnostiku Hipokrat – popust od 40% na ultrazvuk dojki (cijena sa popustom: 21 euro) i popust od 35% na uslugu magnetna rezonanca dojki (cijena sa popustom: 149.50 eura).
  • Ordinacija “Dr Marić”, Igalo – ginekološki, ultrazvučni, kolposkopski i PAPA pregled po sniženoj cijeni od 50 eura, tokom trajanja kampanje.
  • Catharum, Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca.
  • Esculap, Bar –  50% popusta na: ultrazvuk dojki (15 eura), ultrazvučni ginekološki pregled (15 eura), ginekološki pregled (10 eura); kao i usluge ginekološkog pregleda i ginekološkog ultrazvučnog pregleda (25 eura).
  • Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – ginekološki pregled, kolposkopski pregled, citološki pregled – papa test i ultrazvučni pregled male karlice za ukupnu cijenu od 50 eura.
  • Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – popust od 50% na sledeće usluge: ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, kolposkopiju, PAP-a test.
  • Consilium, Budva – popust od 50% na ultrazvučnu dijagnostiku.
  • Media Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura.
  • Tesla Medical, Berane – popust od 50%, u toku oktobra mjeseca za ultrazvuk dojke, ultrazvuk grlića materice i kolposkopiju i PAPA test.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bravo! Konačno akcija koja zaista motiviše žene da iskoriste čitav mjesec sniženih cijena u ordinacijama! Nemojmo sve dočekivati negodovanjem! Iza ovoga stoji nečiji trud i dobra volja da nešto promijeni po pitanju najvećeg zdravstvenog problema današnjice! Pokažimo malo zahvalnosti i dobre volje!

Leave a Reply