MIjenjaće mjesečno menije đačke užine, cijena 15 umjesto 12 eura

Meni Đačke užine u podgoričkim osnovnim školama od ove školske godine biće značajno kvalitetniji, mijenjaće se na mjesečnom nivou, a cijena će iznositi 15 eura za prvo, odnosno 10 eura za drugo, treće i svako naredno dijete, najavljeno je iz Ministarstva prosvjete.

U proces izrade novog menija koji će biti ponuđen učenicima uključen je i Institut za javno zdravlje, u cilju formiranja kvalitetnije ponude u okviru đačke užine.

Izmijenjeni meni je danas predstavljen direktorima osnovnih škola.

Predstavnici JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” upoznali su prisutne sa novinama koje će njihova radionica ponuditi učenicima osnovnih škola, koje se ogledaju u uvođenju zdravih sirovina u proizvodnju kao što je integralno, crno, kukuruzno i ražano brašno i sjemenke, a u cilju poboljšanja nutritivne vrijednosti užine.

“U sastav užine ove godine uključeni su i dodaci poput jogurta, mlijeka, voća, vode i sokova. Novina je i to što će se meni mijenjati na mjesečnom nivou, a biće objavljen i na oglasnim tablama u školama čiji su učenici korisnici užine kao i na facebook stranici Đačke užine”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici JU “Sergije Stanić” su saopštili da će u posljednjoj nedjelji septembra omogućiti besplatnu degustaciju đačke užine za učenike koji izraze želju da istu koriste.

Doktor Borko Bajić, specijalista higijene, načelnik odjeljenja za ishranu i zdravstvenu ekologiju u Institutu za javno zdravlje, ukazao je na važnost organizovanja đačke užine kako bi se roditeljima odnosno djeci predstavio značaj zdrave ishrane u cilju prevencije gojaznosti kod djece.

Naglasio je da će izmijenjeni meni obezbijediti  izbalansiranu ishranu učenicima, a ukazao je na važnost organizovane užine, koja pored unosa hranljivih materija, kod djece podstiče socijalizaciju i formiranje zdravih navika.

Prošlogodišnja cijena užine iznosila je 12 odnosno šest eura za drugo, treće i svako naredno dijete.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • Brašno je zdravo ali naravno u normalnim količinama, ono je puno vitamina B koji nam je neophodan. Nije problem u brašna ni hljeba nego i količinama u kojim se unosi, a unosimo ga previše. Što se tiče crnog brašna to je isto pšenočno damo tip 850 i 900 a ne 400 i 500. Ražano, ovseno , ječmeno brašno mora biti pomiješano da bijelim da bi se napravio hljeb koji ima vszdušastu strukturu u suprotnom bi bio tvrd kao čisto kukuruzi.

  1. Fino je sve to, ali sta je sa onom djecom ciji roditelji nijesu u mogućnosti da im plate tu užinu? Ako vec ne može da se uvede besplatna užina za sve, bar da je imaju besplatno djeca koja su teško socijalno ugrožena, #samo #kažem

  2. Hrvatska ima i djecijid dodatak, mi ga nemamo, hrvatska ima besplatne obroke u obliku voca, povrca i mlijecnih proizvoda mi naravno tek sad “saznajemo” da je to zdravo o.O i naravno naplatit ce. Znaju da prepisu skolski sistem koji ne znaju ni da prilagode nasem, a ne znaju da preuzmu kompletan sistem, nego samo ono sta je nuzno da pokazu svijetu kako smo mi “savrseni i napredujemo”.

Leave a Reply