Uskoro nova vrtićka jedinica Đine Vrbice u prostorijama Resurnog centra

 Javna predškolska ustanova”Đina Vrbica” iz Podgorice otvoriće narednih mjeseci još jednu vaspitnu jedinicu na Zabjelu, u javnoj ustanovi Resursni centar Podgorica, u čiju će adaptaciju uložiti preko 40 hiljada eura, a očekuju da će u njemu moći da boravi 200 do 250 djece.

Predstavnici uprave ove dvije ustanove potpisali su danas sporazum, na osnovu kojeg je Resursni centar Podgorica “Đini Vrbica” dao esplatno na korišćenje jedan internatski paviljon.

Radovi na opremanju paviljona površine oko 380 metara kvadratnih, sa pet prostorija, trebalo bi da počnu narednih dana.

Direktor JPU “Đina Vrbica” Vuk Stanišić ocijenio je da je prebukiranost vrtića decenijsko pitanje, a da je posljednjih par godina značajno porastao obuhvat djece predškolskim vaspitanjem, što je uprave predškolskih ustanova stavilo pred dodatni izazov.

“Te izazove naša ustanova rješava dugoročno i srednjeročno. Dugoročno projektom sa Bankom Savjeta Evrope kroz izgradnju sedam vrtića, od kojih je jedan u Zagoriču završen, dok se onaj na Starom aerodromu gradi. Na srednji rok to radimo ogromnim naporima na adaptaciji besplatnih prostora poput ovoga od Resursnog centra, a vrlo brzo očekujemo pozitivan ishod i u vezi sa novim prostorom Glavnog grada”, kazao je Stanišić.

Uprava ustanove, kako je rekao, razumije potrebe roditelja, a Stanišić im poručio da se intenzivno radi na proširenju kapaciteta i da se već narednih mjeseci kreće sa otvaranjem adaptiranih prostora.

Prema njegovim riječima, jedini potez koji može u momentu staviti tačku na pitanje prebukiranosti je da ogroman broj djece ostane neupisan, a vjeruje da to nije opcija ni vrtića, a ni roditelja, posebno s obzirom da je vrtić krucijalan dio socijalizacije i razvoja djeteta.

“Zajednički izlazimo iz problema predanim radom i zaista dajući se i preko svojih mogućnosti“, poručuje Stanišić.

U pojedinim jedinicama JPU “Đina Vrbica” ove godine su oformljene vaspitne grupe koje broje i do 90 mališana. Zbog prebukiranosti grupa roditelji su najavili peticiju kojom će sakupljati potpise nezadovoljnih roditelja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Naravno da nije.40,a bice i 50 vjerovatno, mnogo je vise nego sto zakonski i svi ostali normativi dozvoljavaju…Ne mogu da vjerujem da se ovo iznosi kao znacajno resenje u javnost…Ja zelim da sva djeca borave u grupama od 20 do 25 djece..To sto ce smanjiti broj broj od 90 sto nije smjelo nikad da se dozvoli, na 40,ne znaci mnogo za resavanje ukunog problema i sramota je sto se hvale tim..

Leave a Reply