Zavod za zapošljavanje radi na otvaranju Rehab centra koji će imati i dio za djecu sa autizmom

Zavod za zapošljavanje Crne Gore priprema otvaranje Rehab centra u Podgorici, objekta na Zabjelu u kojem će obavljati “ulaznu dijagnostiku”, na osnovu koje se utvrđuje tretman djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Centar će imati dio namijenjen djeci sa autizmom, kao i segment posvećen integraciji i rehabilitaciji teže zapošljivih lica. Rehabilitacioni centra Zavoda za zapošljavanje se nalazi pored Centra 1. jun, površine je 2000 metara kvadratnih i potpuno je opremljen.

U radu Centra direktor Zavoda Suljo Mustafić i njegovi saradnici razgovarali su sa predstavnicima Regionalnog centra za autizam u Tirani, koji su posjetili u utorak. Domaćini su ih upoznali  sa načinom organizacije i finansiranjam vrstama tretmana i terapijama njihovog centra.

Iz Zavoda je objašnjeno da Centar za djecu sa smetnjama iz autističnog spektra u Tirani obuhvata dva objekta za dvije grupe korisnika. Manji objekat namijenjen  je djeci od dvije do osam godina koji tu dolaze na terapije i tretmane u pratnji roditelja.

Tretmani obuhvataju najčešće rad u maloj grupi i odnose se na podršku u učenju i usvajanje pojmova za svakodnevno funkcionisanje pojednica. Grupu prati edukovan trener. Korisnici imaju na raspolaganju malu kuhinju koja sluzi za usvajanje vještina brige o sebi i mali plastenik za radnookupacione aktivnosti.

Muzička soba, soba za crtanje i računarska soba namenjena je djeci koja pokazuju sklonosti ka tim aktivnostima i za opuštanje. Pored toga postoje tretmani psihologa, defektologa i logopeda. Djeca obično tu provode od jedan do tri sata svakog radnog dana.

Veći centar namijenjen je djeci uzrasta od 8-18 godina, funkcioniše po principu malog centra samo što ima veći kapacitet, salu za fizičke aktivnosti, bazen i dentalnu salu u kojoj se djeca pripremaju na odlazak kod zubara što je prepoznato kao veliki problem kod djece sa autizmom.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Kako je moguce da jedna ovakva institucija koja se bavi zaposljavanjem nezaposlenih lica, moze odlucivati kako ce se i gdje sprovoditi integracija i rehabilitacija djece sa autizmom, gdje ce Centar biti otvoren, i kako i gdje ce se obavljati ulazna dijagnostika, na osnovu koje se utvrdjuje tretman djece i mladih sa smetnjama u razvoju.
    Sa kim se igraju dvije institucije poput ZZZCG i Ministarstva zdravlja. Zar nije receno da ce Centar biti otvoren pored Instituta za bolesti djece, ko sad radi na tome da to bude kod 1.juna???
    Zar je moguce da dvije ovakve institucije ne mogu da sjednu i da urade Strategiju kako treba, da se dogovore u najboljem interesu djece. Ovo smatram kao djelo jednog pojedinca ili organizacije koja ima itekako debelog interesa u svemu ovome. Kako je moguce da celnici ZZZCG izigravaju psihologe, psihijatre, logopede, defektologe itd. Ovim cinjenjem i mijesanjem u posao onog kome ovako vazan projekat i pripada – Ministarstvo zdravlja, dovodi u pitanje da li rukovodstvo ZZZCG krsi Zakon Crne Gore. Sve u svemu najvise cekaju i trpe djeca koja imaju poremecaj iz autisticnog spektra!

  2. U Crnoj Gori ne funkcionise apsolutno nista. Svi se svime bave, mijesaju u posao koji ne treba. Ne daju slobodu u radu onima kojima je to zaista i posao… Ponekad imam osjecaj da ce se, ako se ikad i otvori, otvoriti samo da bi se pricalo eto i CG ima svoj centar, pa se djeca nece slati u Beograd… Nista se ne radi u interesu gradjana, pa cak ni djece koja previse cekaju i trpe. Centar i njegova namjena rane intervencije ce mozda moci pomagati djeci koja tek treba da se rode…

Leave a Reply