Zbog zagađenog vazduha manje vremena provodite na otvorenom

Foto: Vijesti (arhiva)

Institut za javno zdravlje izdao je preporuke za zaštitu stanovništva od povećanog zagađenja vazduha nastalog usljed požara.

Iz Instituta su apelovali na građane da prate izveštaje i preporuke o kvalitetu vazduha nadležnih službi koje su odgovorne za mjerenje i praćenje kvaliteta vazduha.

“Ukoliko nema zvaničnih inforamcija o kvalitetu vazduha, oslonite se na zdrav razum – što je lošija vidljivost, to je gore stanje vazduha. Ako vidite i osjećate miris dima, to svakako nisu uslovi za boravak vani, bavljenje fizičkom aktivnošću ili izvođenje djece vani, pa stoga preporučjemo izbjegavanje ovih aktivnosti, naročito za osjetljive grupe stanovništva. Za vrijeme epizoda povećanog zagađenja vazduha preporučuje se boravak u zatvorenom prostoru, sa zatvorenim vratima i prozorima, kako bi se zadržao svježi vazduh unutar prostorija. Koristite, ukoliko imate na raspolaganju klima uređaje, vodeći računa da su filteri za vazduh uredno očišćeni”, navode iz Instituta.

Građanima savjetuju da izbjegavaju korišćenje bilo čega što gori u zatvorenim prostorijama kao što su šporeti na plin i slično.

Savjetuje se izbjegavanje prženja ili pečenja hrane, usisavanja i korišćenje boja, rastvarača ili drugih isparljivih materija u prostorijama.

“Nemojte pušiti jer to dodatno zagađuje vaša pluća i šteti zdavlju ljudi oko vas. Ako imate astmu ili neko drugo hronično oboljenje, redovno uzimajte ljekove u skladu sa preporukama ljekara. Ukoliko se simptomi pogoršaju, kontaktirajte/posjetite svog izabranog ljekara. Ukoliko imate simptome bolesti srca i/ili pluća koji mogu biti povezani sa udisanjem dima kao što su kašljanje, otežano disanje, stezanje i bol u grudima, lupanje srca, mučninu, neuobičajen zamor ili vrtoglavicu, obratite se svom izabranom ljekaru ili službi hitne medicinske pomoći”, ukazuje Institut.

Institut u cilju zaštite zdravlja stanovništva preporučuje otkazivanje prethodno organizovanih događaja na otvorenom kao što su koncerti, sportski događaji na otvorenom i slično za vrijeme trajanja epizoda zagađenja.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply