Od droge za godinu umrla dva maloljetnika

U posljednjoj godini skoro dvadeset osoba je umrlo od posljedica zloupotrebe droge , a među njima dvoje sedamnaestogodišnjaka, podaci su nevladine organizacije 4Life.

Direktor te organizacije Saša Mijović je kazao, povodom Međunarodnog dan borbe protiv droga, da smo ga dočekali u sličnoj, “ako ne i goroj situaciji” nego prethodne goine.

NVO 4Life i Juventas su ocjenili da je ovaj problem već niz godina problem javnog zdravlja, ali da se u mnogim sferama neadekvatno tretira.

“Zbog toga se ovom prilikom obraćamo resornim ministarstvima u Vladi Crne Gore, na prvom mjestu Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, te Komisiji za droge i Nacionalnom savjetu sa droge, kako bi se u što hitnijem roku počelo raditi na pitanjima od izuzetne važnosti za svakog pojedinca koji je pogožen bolestima zavisnosti, njegovu porodicu i na kraju za društvo u kojem živimo”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali Saša Mijović i direktorka programa smanjenja štete Juventas Tijana Žegura.

Mijović pojašnjava da u Crnoj Gori osim deklarativne, suštinski ne postoji politička volja za rješavanje ovog problema. Sve više mladih zloupotrebljava droge, što je potvrdilo i posljednje ESPAD istraživanje, a i praksa u našoj organizaciji.

Tvrdi da odjeljenje za droge i dalje ne funkcioniše, već da postoji samo na papiru, dok se Komisija za droge ove godine nije sastala nijednom.

“Do sada je Komisija trebalo da ima dva redovna sastanka. Preporuke Komisije nijesu obavezujuće ni za koga i kao takve su proslijeđene Državnom savjetu za sprečavanje zloupotrebe droga, koje je takođe savjetodavno tijelo čije preporuke takođe nijesu obavezujuće ni za koga. Tako da dosadašnje preporuke Savjeta i Komisije nijesu ispunjene. Tako da se pitam koji je smisao postojanja Komisije za  droge  i Državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga.

Smatra da se borba protiv droga ne vodi tako što se govori da je situacija dobra, već jasnim i odlučnim opredjeljenjem za suočavanje sa ovim problemom, a prije svega na rukovodeća mjesta treba postaviti stručne ljude sa referencama.

Mijovićeva organizacija i NVO Juventas zatražile su juče da hitno bude riješen problem zavisnosti od droga, ocjenjujući da je on već duže problem javnog zdravlja, ali da se u mnogim sferama ne tretira adekvatno.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply