Završen upis u srednje škole, u ponedjeljak rang liste

Završen je upis u 50 srednjih škola, a rang liste primljenih kandidata biće objavljene u ponedjeljak. Roditelji i đaci u roku od tri dana mogu uložiti prigovor, a odluka nastavničkog vijeća je konačna.

Sve škole, kojima nakon junskog upisnog roka ostane još nepopunjenih mjesta, oglasiće prijem polumaturanata ponovo u avgustu.

Podgoričke srednje škole zabilježile su veliko interesovanje, pa će tako Ekonomska popuniti sva mjesta već u ovom roku, baš kao i Gimnazija “Slobodan Škerović”, ali i Trgovinska, koja već ima više prijavljenih nego mjesta na većini smjerova.

Direktori srednjih stručnih škola zadovoljni su brojem polumaturanata koji su se prijavili u njihove ustanove, ali i uspjesima koje donose iz osnovne škole.

Ipak, u ovom upisnom roku, najmanje je bilo zainteresovanih za zanate, iako je Ministarstvo prosvjete za deficitarna zanimanja pripremilo i stipendije. Zanati će u većini škola biti ponovo oglašeni u avgustu.

Direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić ranije je kazao da je prosvjetni resor ustanovi dodijelilo 10 stipendija za đake na trogodišnjem zanimanju elektroinstalater.

“Tu za sada imamo samo šest prijavljenih. Apelujem na roditelje da budu svjesni da su budućnost upravo ova deficitarna zanimanja, jer će sa njima đaci lako do posla. Ne možemo svi u fotelje”, zaključio je on.

Međutim, za neke zanate je bilo i previše interesovanja, pa će tako pojedini đaci morati da pronađu alternativu za avgustovski rok.

“Posebno raduje to što se za 28 mjesta na trogodišnjem zanimanju kuvar javilo se čak 40 đaka”, zadovoljan je direktor Trgovinske škole Zoran Klikovac.

Prema njegovim riječima, u ovom roku ispod crte će ostati i dosta đaka na programu tehničar kulinarstva, ali i na smjeru turistički tehničar.  Gimnazija ima preko 50 prijavljenih više nego je oglasila, dok će u Ekonomskoj školi najmanje 100 polumaturanata ostati ispod crte.

Izvor: Vijesti
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply