Povučen Novalac 1 sa tržišta zbog neodgovarajuće sadržine

Inspektor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove naložio je povlačenje sa tržišta Crne Gore svih serija i vrsta hrane za bebe Novalac 1 radi dodatih laboratorijskih provjera, nakon dobijanja informacije o potencijalnom riziku od prisustva neodgovarajućeg sadržaja aster masnih kisjelina.

“Uvoznik hrane za odojčad obavijestio je Upravu za bezbjednost hrane da je od proizvođača dobio informaciju da postoji potencijalni rizik zbog mogućeg prisustva neodgovarajuće sadržine ester masnih kiselina (3-MCPD, glicidel ester), u uzorcima koji su ispitivani u Austriji. Uvoznik je povukao sa tržišta Crne Gore proizvod Novalac 1, proizvođačkih serija: 9903524 sa rokom trajanja do septembra 2019. i 9827622 sa rokom trajanja do avgusta 2019.godine”, navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane.

Uprava je sprovela dodatni inspekcijski nadzor u skladištima uvoznika i naložila mjere shodno zakonu.

Iz predostrožnosti, a u skladu sa mogućnostima iz Zakona o bezbjednosti hrane, naloženo je povlačenje svih serija proizvoda Novalac, do dobijanja rezultata analiza. O rezultatima ispitivanja i svim eventualnim daljim mjerama, Uprava će blagovremeno obavijestiti javnost.

Izvor: Vijesti


Napomena: Na portalu Roditelji.me je zabranjeno reklamiranje ili promovisanje zamjena za majčino mlijeko, ali se ova informacija objavljena zbog pravovremenog informisanja roditelja  važnpg za zdravlje njihovih beba.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply