Izdavanje pasoša uskoro za djecu ponovo 15 eura

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas Izmjene zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama, kojim je na predlog udruženja Roditelji smanjen iznos koji je potrebno platiti za pasoš za djecu i mlade do 21 godinu – sa 40 na 15 eura.

Nakon što u narednih sedam dana zakon bude proglašen, a potpiše ga predsjednik države, biće objavljen u Službenom listu, i stupiti na snagu osam dana nakon toga.

Usvajanje ovih izmjena znači da se ubuduće više neće plaćati administrativna taksa od 25 eura, već samo 15 eura za troškove izdavana obrasca.

Predlog Udruženja su parlamentu podnijeli poslanici Nikola Rakočević, Jovanka Laličić, Vujica Lazović, Genci Nimanbegu, Andrija Popović, Adrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović.

Izdavanje pasoša za djecu, podsjetimo, ranije je koštalo je 15 eura, a nakon izmjena i dopuna Zakona o administrativnim taksama koje su stupile na snagu 1. januara povećano je na 40 eura, budući da je i za najmlađe bila uvedena administrativna taksa od 25 eura, koja je, inače, obavezna za odrasle osobe.

Udruženje roditelji je reagovalo na novo zakonsko rješenje i prvo se obratilo MUP-u, a kasnije svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu kako bi inicirali izmjene. Poslanici vladajuće koalicije su zahtjev ocijenili opravdanim i pokrenuli inicijativu za dopunu Zakona o administrativnim taksama.

Pravo na biometrijski pasoš ima crnogorski državljanin. Pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu mlađem od četiri godine života, sa rokom važenja od dvije godine.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Koliko kostaju stvari koju kupujemo nasoj djeci -mnogo sve za njih preskupo na to se placa pdv 19% a mi pricamo o tricavih 40e. Ako ukinu tuntaksu sva ce djeca u bijeli svijet …posto je ic po inostranstvu dzaba

Leave a Reply