U nikšićkoj školi “Ratko Žarić” tenzije zbog ocjena

Foto: Vijesti

Nastavnik istorije iz Osnovne škole „Ratko Žarić“ u Nikšiću Budimir Damjanović optužio je roditelja jednog od njegovih đaka da ga je verbalno i fizički napao. Razlog napada je, kako tvrdi Damjanović, to učenik na kraju devetog razreda neće imati sve petice i neće dobiti diplomu Luča. Polumaturantu su četvorke ostale iz istorije i crnogorskog jezika.

Do incidenta je došlo u srijedu, 24. maja, za vrijeme eksterne provjere znanja, a reagovala je i policija.

Radonja Jokanović koji se sukobio sa nastavnikom, Damjanovića nije napao, već da ga je „samo rukom pomjerio, kako bi mogao da prođe“.

Damjanović međutim kaže drugačije.

„Otac je došao  za vrijeme eksterne provjere znanja, kada mogu biti prisutni samo učenici. Počeo je da viče od ulaznih vrata do trećeg sprata gdje sam se nalazio, izgovarajući sijaset vulgarnih riječi, da bi me u jednom trenutku uhvatio za vrat. Sve je posmatralo više od 90 učenika”, ispričao je Damjanović za Vijesti.

Nastavnik je ogorčen jer, kako ističe, škola nije reagovala i pozvala policiju, već je morao on, te što nije obezbijedila nastavnicima uslove za bezbjedan rad.

Damjanović tvrdi da se Jokanovićevom sinu od šestog razreda redovno “poklanjaju” ocjene, što se može vidjeti i  kroz zapisnike odjeljenskih i nastavničkih vijeća.

“Njegov otac zadnjih desetak dana svakodnevno posjećuje školu, obilazi nastavnike, vrši pritisak na njih. Tvrdim da sam na krajnje korektan način ocijenio učenika i da sam prilikom tog ocjenjivanja išao u njegovu korist. To što neko u nekom trenutku ne zadovolji ambiciju roditelja je druga stvar. Ako smatraju da je nastavnik pogriješio postoji institut žalbe, a ne napad”, ističe Damjanović.

On podsjeća da Zakon o osnovnom obrazovanju podrazumijeva autonomiju u ocijenjivanju.

“Ako posmatramo ovaj ili prethodne slučajeve u Crnoj Gori postavlja se pitanje da li smo mi uopšte autonomni da ocjenjujemo, Ili treba 1. septembra, kada uđemo u učionicu, da svima damo ocjenu pet”, žali se nastavnik.

Problem je, smatra on što se pritisci roditelja dešavaju iz godine u godinu u svim školama u Crnoj Gori i ako se problem ne riješi na vrijeme, situacija će biti sve teža. On poziva sve nadležne institucije da se na vrijeme uključe u rješavanje  problema.

“Uvijek se bavimo posljedicama, a ne uzrokom. U sistemu obrazovanja jako je važno baviti se uzrocima. Zato mi imamo toliko ‘lučaša’, a na PISA testiranju đaci budu to što jesu. Pojedinci su ovdje nebitni, bitan je institut nastavnika. Spreman sam da platim cijenu intelektualne slobode, a valjda je neko dužan da mi pruži fizičku zaštitu”, dodaje Damjanović.

Incidentu je prisustvovala i Snežana Vorotović, profesorica crnogorskog jezika.

“Bilo me sramota pred djecom od postupka odraslog čovjeka. Užasno sam se osjećala kao prosvjetni radnik koji nije zaštićen na radnom mjestu. Što je najgore taj čovjek je sjutradan opet dolazio u školu, u isto vrijeme, za vrijeme eksterne mature, kada nije smio da bude unutra”, kazala je Vorotović. I ona tvrdi da je Jokanović nedjelju dana prije kraja školske godine “išao od nastavnika do nastavnika i vršio pritisak na njih”.

Jokanović. tvrdi da je njegov sin htjeo da ode iz kuće kada je saznalo da neće imati sve petice.

“Pod takvim je stresom da nije išao ni na polumatursku ekskurziju, a na eksternu provjeru znanja sam morao da ga vozim, pa sam se tako toga dana našao u školi”, kazao je on.

Ističe da njegovom sinu niko nije poklonio nijednu ocjenu, kao i da nikada nije vršio bilo kakav pritisak tražeći ocjenu koju dijete ne zaslužuje.

„Dan prije razrednog vijeća poklonjen je veliki broj ocjena i mnogi nastavnici su gledali čije je dijete kada su poklanjali ocjene. Zbog toga šta je mom sinu urađeno i zbog stresa koji je doživio sve sam prijavio ombdusmanu za zaštitu dječjih prava, Ministarstvu prosvjete, a namjeravam i da tužim ta dva nastavnika“, kazao je Jokanović.

Tačno je, kako je kazao, da je zadnjih desetak dana često išao do škole ali da bi vidio „šta se dešava sa njegovim sinom i ocjenama“.

„Dešavalo se da pojedine učenike Damjanović nikada nije ispitivao nego im je samo ‘crtao’ ocjene. Tražim od nadležnih institucija da provjere kvalifikacije dotičnog nastavnika, njegovo znanje, godine studiranja, prosjek, način predavanja i broj održanih časova“, poručio je Jokanović.

Direktor škole Vlastimir Medojević kazao je da nije prisustvovao incidentu, da je Jokanovića sreo u holu i rekao mu da mora napustiti školu, što je on i uradio.

“To što pričaju da su se ocjene poklanjale ne znam. U tome nijesam učestvovao i niko to od mene nije tražio. Niko od nastavnika se nije žalio da je na njega neko vršio pritisak.  Nastavničko vijeće je jednoglasno osudilo incident i toliko su bili ogorčeni na to što se desilo da su htjeli da učeniku onemoguće provjeru znanja”, kazao je Medojević.

Jokanović je tražio da njegov sin pred komisijom polaže istoriju i crnogorski jezik i polaganje je zakazano za ponedjeljak.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sve cesca pojava u nasim skolama… Profesore psuju, hvataju za vrat, neki cak i dobiju samar, sto od djaka, sto od roditelja, pa opet oni idu na stub srama, a djaci uvijek “ugrozeni”. Bravo, srozali smo skolstvo do dna, ne znam cemu se nadamo…

  2. Sramota je kako se u danasnje vrijeme “crtaju” ocjene. Nikad vise Luca nije bilo nego sto ih je danas. Kad sam ja zavrsila osnovnu skolu, bilo je 16 diploma Luca na nivou skole (u 7 odjeljenja osmog razreda), a sad ih toliko ima u jednom razredu. Sramota na sta je skolstvo spalo.

  3. inače sam imala prilike tokom odrađivanja pripravničkog da vidim u jednoj školi koju neću imenovati, da se ocjene pred kraj školske godine bukvalno crtaju i poklanjaju, da bi dijete prošlo ovim ili onim uspjehom, ili zato što je ono sin/kćerka ovog ili onog. Neka i nečija djeca ne smiju da imaju jedinicu. A vjerujem da je tako nažalost u svim školama kod nas. Obrazovanje nam se srozalo na dno. Jedino što današnji profesori mogu jeste da se trude da djeci pruže dobro znanje i da ih uče pravim vrijednostima. Ako makar troje iz jednog odjeljenja uspije da bude dobar i obrazovan čovjek, taj profesor je nešto postigao… Tužno,ali istinito.

  4. Kad smo mi isli u skolu morali smo da nosimo nastavnicima po tri spletena pruta da nas biju,a i kad nismo bili u skolu nastavnik ako vidi da radimo sto netreba nas je zna odalamit,imalo se postovanja.Sad je da te bog sacuva i od djece i roditelja,djevojcice idu u skolu kao da idu u nocne klubove,a djecaci nose oruzje.Katastrofa netreba nama smak svijeta ovo je zlo vrijeme

  5. Zasto nekom.djetetu pokvariti lucu, zbog dva predmeta , pa I da nezna za peticu,treba mu pomoci ,motivisati dijete. Skolstvo je nula a ni nastavnici nemaju autoritet kod djece , daju pismeni pa sto dijete dobije zakljcuju ocjenu ,nece usmeno da IH pitaju, ne stizu , pa pravi profesor treba da zna I drugu stranu djaka , mozda neko dijete bolje prica nego pise ili obratno ,swe to treba uzet u obzir,, desi se I nama odraslima blokada, padne koncentracija a ne djetetu, desi se dijete Ima 5 ,dobije jedan pismeni losu ocjenu I vise nema 5,I to je nestrucnost I neznanje profesora it’d it’d bilo bi da se prica I prica

  6. Strašno u šta su se pretvorili današnji roditelji..ovo je prešlo sve granice..i baš nadje jednog od najboljih i najomiljenijih nastavnika koji je uvijek na najhumaniji način radio u interesu sve djece..bez razlike..tužno !!!

  7. Roditelji koje su njihovi roditelji i nastavnici tukli danas su mnogo popustljiviji prema djeci ili su prestrogi, tako da to batinanje izgleda da nije bas dalo neke dugorocne rezultate

  8. Tuga, profesor javno progovorio o problemu koji svi nastavnici imaju, a čitam komentare kako je ON kriv! Alo, on je bio korektan i nije želio da baci stvar pod tepih, a vi ga javno osudjujete. Kuda ide ovaj svijet?!

Leave a Reply