Za boravak djece u dvorištu potrebno je ispuniti više uslova

Roditelji djece koja borave u vrtiću Suncokrili u Podgorici često ukazuju na to da mališani rijetko kada izlaze napolje i igraju se u velikom i lijepo uređenom dvorištu, a u javnoj predškolskoj ustanovi “Ljubica Popović”, u okviru koje funksioniše ova jedinica, pojašnjavaju da je za to potrebno ispuniti nekoliko uslova – prostornih, vremenskih i organizacionih.

Roditelji su tražili od Udruženja da provjeri zašto zašto djeca ne provode više vremena napolju u dvorištu u čijem su uređenju učestvovali i roditelji, a osim što je veliko, ima predivne travnjake i mobilijar za igru.


Dio roditelja koji nam se obraćao smatra da je to dvorište idealno za boravak djece, a što je još važnije,  smatraju da djeca treba da borave na otvorenom kada god vremenske prilike to omogućavaju.

U JPU “Ljubica Popović” kažu da su svjesni neprocjenjivog doprinosa interakcije djece sa spoljašnjom sredinom za njihov razvoj i da nastoje da aktivnosti u dvorištu vrtića budu dio svakodnevnog rasporeda aktivnosti vaspitno-obrazovnog rada.

“Međutim, kada je u pitanju planiranje i realizacija aktivnosti ovog tipa, neophodno je uzeti u obzir i činjenicu da je prostor dvorišta vrtića, za razliku od prostora radne sobe i ostalog unutrašnjeg prostora često izložen različitim vremenskim promjenama i da se u tom slučaju planirane vaspitno-obrazovne aktivnosti, posebno fizičke i zdravstvene aktivnosti, realizuju u radnim sobama vaspitnih grupa ili višenamjenskoj sali, koja se nalazi u okviru vaspitne jedinice Suncokrili”, kazala nam je direktorica Slavica Luburić.

Prema njenim riječima, osim toga, vodi se računa i o broju vaspitnih grupa u ovoj vaspitnoj jedinici, odnosno broj djece, jer je neophodno napraviti  raspored izlazaka vaspitnih grupa u dvorište vrtića vodeći računa o uzrastu djece, njihovoj bezbijednosti i optimalnom korišćenju raspoloživog dvorišnog prostora.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Odgovor im je ravan nuli! Dijete sam ispisala iz Suncokrilija jer za dvije i po godine, koliko je boravilo u tom vrtiću, njihova grupa ni jedan dan nije izašla u prelijepo dvorište koje imaju i koje za to valjda i služi, dozvoljavale to vremenske prilike ili ne, a svi znamo koliko sunčanih i lijepih dana Podgorica ima.

  2. Pored idealnih vremenskih uslova koje Pg ima skoro citave godine, deca su stalno u zatvorenom. U severo-zapadnom delu Evrope (gde sam trenutno) su napolju bar sat dnevno, bilo da je sunce, kisa ili sneg, a lepih dana je ovde vrlo malo.

  3. Jao, koliko gluposti u odgovoru vrtica. Da se djeca izvode napolje, manje bi se virusa kupilo. A sto je najbitnije, djeca bi se kako fizicki tako i psihicki bolje razvijala na svjezem vazduhu, a ne u zagusljivim i prepunim ucionicama. Strasno. Bar kod nas ima prelijepih dana, tako da njihova prica ne pije vodu. Bravo roditeljima, i za svaki vrtic treba da se urgira da se djeca sto vise izvode! Ma nisu tamo na prinudnom radu.

  4. Cetrdesetoro djece u jednoj grupi cuvaju dvije uciteljice, kako ih toliko napolju mogu cuvati, a svaki roditelj se ljuti cak i ako se dijete ogrebe u vrticu, a kamoli napolje da padne, sta bi tek tad bilo?

  5. Moje djete ide u tom vrticu i kad god mogu idu napolje. A ovi komentari da vaspitacice piju kafu su presmjesni…one su svaki dan u grupi od preko 50-toro djece gdje samo gledaju da ih zive i zdrave predaju roditeljima. Nekad mi roditelji ne mozemo na kraj izaci sa nasom djecom u kuci,ali zato vrhunski komentarisemo i nalazimo mane vaspitacicama koje provode vise vremena sa nasom djecom nego mi sami. Ali najvise se bune naravno one koje imaju najvise vremena,to je tako bilo i ostalo. A ja svim vaspitacicama skidam kapu i divim im se!

  6. Moje djete boravi u ovom vrticu i izvode ih i ujutru i poslijepodne kad god nije kisa ..i par puta sam bila prisutna kada su bile 2-3grupe i vaspitacice se maximalno trude i cuvaju ih bolje no pojedini roditelji koji mobilne tel ne vade iz ruku cijelo vrijeme i kad ostavljaju i uzimaju djecu..pa se nerijetko desi da neko padne na onaj beton ili iskoci nekom pred auto..
    Opet ne znam za druge grupe ali ova gdje moje djete boravi je vrijedna svake pohvale !

  7. Mi se svi uopsteno zalimo na vrtice, bolnicu, dom zdravlja, prodavnice itd, itd pijemo li svi kafu na posao, doruckujemo, od 8 sati radnog vremena ako sastavimo 3 efektivnog rada,,, placamo vrtic 40 eura i sa bi svi da se vaspitacima na glavu popnemo

  8. Moje najstarije dijete je boravilo 5 godina u ovom vrtiću, dvoje mladje djece već 3 godine borave u istom…. nemamo nikakvih zamjerki, naprotiv, sve pohvale za vaspitače koji se zaista trude oko djece, kojih je u grupama duplo vise nego sto je propisano…a ja te vaspitače ne čuh nikad da su se požalile na uslove rada. Svaka njima čast!!!!

  9. I bas da vidim koja bi se to majka odusevila da joj djete izvedu po kisi na mokru travu i blatnjave barice..tako da ne mlatite ljudi!Normalno da zavisi od vremenskih uslova i normalno od toga da li djeca saradjuju dok su vanka ..

  10. Ovdje se ne radi o “ugodjajima”nego potrebama djece..a kad se radi sa njima i vani,ne mogu se djeca povrijediti…imate puno pokretnih igara…likovnih…itd..kojr kad se rade sa djecom nema prostora za povredjivanje…i sama sam 40djece sa koleginicom izvodila u BG u parku,a ne u dvoristu…naravno ako ih pustite same da ce se povrijediti…

  11. Moja djeca su išla u vrtić Pčelica I bila sam prezadovoljna I ako je malo vaspitačica sve su stizali I da izađu napolje I da ih nauče mnogo čemu a najbolje od svega je da kad sretu iste trče da ih poljube …pozdrav za Bilju Raznatovic I Bilju Lucic

  12. Prije dvije god.sam grupu moje cerke iz Djine Vrbice, njih oko 40tak, zajedno sa uciteljicama odvela na selo u veliki vocnjak da beru jagode, tresnje, grasak i da upoznaju vecinu domacih zivotinja. Roditelji su dan unaprijed bili pismeno obavijesteni sa sve mojim potpisom, gdje im djeca idu i gdje ce boraviti. Nakon povratka 30% roditelja je protestovalo sto su im se djeca isprljala?!?!…Komentara bez!

  13. Moje dijete ide u Suncokrile srednja grupa vrtica i kad god je lijepo vrijeme borave napolju i igraju se , tako da ta prica nikako ne stoji. Vaspitačicama treba skunuti kapu jer nije lako paziti 40 -oro djece koji skacu i trce po dvoristu, jer ni mi roditelji nismo svi isti i ne može se svima ugoditi.

  14. Vaspitacicama svaka cast. Mi smo se prebacili iz Suncokrila, i u Osmijehu smo prezadovoljni, izvode djecu cak i po dva puta dnevno! Ali, nije to do vaspitaca, vec do organizacije, mogu grupe da se dijele, posto su po dvije uciteljice, pa da se mijenjaju. Nadje se nacin, kad se hoce. Ali ne pitaju se vaspitaci sa tim niti su, bar vecina, u mogucnosti da rade bolje jer nemaju uslova. Nema potrebe ovo licno shvatati ovo je apel roditelja na vrtic u cjelini radi bolje organizacije, ne na vaspitace poimenicno.

  15. Cujte, oni naprosto ne zele da im djeca ugaze travicu i ostali dio tzv sredjenog igralista. Za 5 godina zivota u Bloku nisam vidjela 5 puta da se djeca tamo vani poigraju. A sve je ogradjeno, tako da bi cobanice mogle da pricuvaju stado lako, a ne neko djecicu

  16. Roditelji mogu da provedu kvalitetno vreme sa svojom decom posle boravka u vrticu. Bolje sa svi zajedno radimo na izgradnji novih vrtica, smanjenju broja dece u premalim ucionicama i da pomognemo vaspitacima u njihovom radu. Umesto toga, kritikujemo u prazno ne shvatajuci da vaspitaci ne mogu nista da ponude grupi od 40. dece osim sklonista i hrane. Cim nam deca izadju iz vrtica i krenu u skolu, zaboravimo na ovaj problem, do sl. deteta.

  17. Prostor vrtica se mora ograditi i obezbijediti i nema sta da ih cuvaju. Kod nas ih najmanje cuvaju kad su djeca napolju 😃 Tada sve vaspitacice sjednu i caskaju te ponekad bace pogled kad neko pretjera

  18. Maaa lako je filozofirati i traziti mane svakome…ovo je najbolji vrtic,gdje su vaspitacice vise nego strucne…VELIKI pozz uciteljicama Tanji i Branki 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

  19. Citam komentar Jedan vaspitac na pedesetoro djece dovoljan razlog da se ne izvode.Da li to treba da znaci kada je taj 1 vaspitac u dvoristu na kafi ili pusi da su djeca sama?Pa da cekamo dan kada ce nam djeca izlaziti kroz prozore a da to niko ne vidi

  20. Jao ne mogu da slusam doticne kako je njima dosadno nasle se da pricaju da djeca idu vani,a jedva cekaju da ih ostave u vrtic a sad mi nesto izvode,pa sto ih saljete u vrtic ??!!preseravanje!!imam dvoje djece u Suncokrili prezadovoljna sam svaka cast!!!

Leave a Reply