Odredbe Zakona o naknadama za majke neustavne

Ustavni sud ocijenio je da odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom, saznaje novinska agencija MINA.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti spornih odredbi podnijeli su stanovnici opštine Kolašin:  Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilic i Draginja Rakočević, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona. “Zakonskim odredbama nijesu samo diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi”, kaže se u inicijativi.

“Ustavni sud određuje da izvršenje ove odluke obuhvata i regulisanje pravne situacije, nastale nakon prestanka važenja neustavnih odredaba člana 4. (čl. 54.a i 54.b) Zakona, iz st. I i II izreke ove odluke, na način da je Vlada Crne Gore dužna da, u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja ove odluke Ustavnog suda u ,,Službenom listu Crne Gore”, Skupštini Crne Gore podnese predlog Zakona o izvršenju ove odluke, kako bi se pravni status korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, koje im je priznato na osnovu neustavnih odredaba člana 4. (čl. 54.a i 54.b) Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uskladio s Ustavom, saglasno pravnim stavovima Ustavnog suda, izraženim u ovoj odluci”, navodi se u izrezi presude.

Vlada je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona, zbog diskriminatornog karaktera predloženih rješenja i aspekta predmeta uređivanja.

“Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma”, kaže se u mišljenju Vlade.

Ocjenjuje se i da su uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu diskriminatorski, čime se narušavaju nečala o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom.

Ustavni sud je, nakon razmatranja sadržine osporenih odredbi zakona, utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Skupština je na predlog Vlade usvojila krajem prošle godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 EUR smanjena na 264, a sa 192 na 144 EUR.

Korisnice nadoknada zbog smanjenja zarada protestovale su od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu.

Ustavni sud ocijenio je da su te izmjene u skladu sa Ustavom.

Nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda , majke su pokušale da se pored policije probiju i uđu u zgradu Ustavnog suda.

Kordoni policije trenutno stoje na ulazu u zgradu i sprečavaju majke da se probiju u unutrašnjost suda.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Konkretno me zanima jer nijesam upucena u regulativu, da li ova odluka znaci da ce naknade biti ukinute odmah ili odluka mora biti verifikovana u skupstini? Onda odnosi li se ova odluka na zene koje sad primaju, da li ce njima biti ukinute? Mozda sam bila nejasna…

Leave a Reply