Do kraja godine povećavaju kapacitete u vrtićima za 1600

Foto: Novosti

Ministarstvo prosvjete će do kraja godine u sedam novih vrtića i jedinica u Crnoj Goriobezbijediti mjesta za 1.600 mališana i na taj način donekle riješiti problem prebukiranosti predškolskih ustanova. Ono što je najbitnije, smatraju u ovom resoru, jeste da se poveća broj upisanih mališana, jer predškolsko vaspitanje i obrazovanje daju nemjerljiv doprinos za budućnost djeteta.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je u izvještaju o radu za prošlu godinu oštro kritikovao prebukiranost i neuslovnost crnogorskih vrtića gdje je konstatovao da mreža ovih ustanova ne obezbjeduje dostupno i kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje djece.

U tom dokumentu je, takode, istaknuto da neadekvatni uslovi u ovim ustanovama mogu uticati i na zdravlje i bezbjednost djece.

Iz Ministarstva kažu za Pobjedu da intenzivno rade na povećanju obuhvata predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i poboljšanju kvaliteta. Prije svega, kako ističu, usmjereni su na proširenje kapaciteta, između ostalog, gradnjom sedam novih vaspitnih jedinica kroz aranžman sa bankom Savjeta Evrope, ali i stvaranju dodatnih uslova boravka za najmlađe.

“Iako postoji prebukiranost vaspitnih grupa u pojedinim vrtićima, benefiti socijalizacije i pravilnog razvoja djece koja boravke u predškolskim ustanovama su veoma veliki”, naglašavaju u ovom resoru.

Iz Ministarstva ističu i da je uočeno da je u nekim opštinama veći broj djece u pojedinim vaspitnim grupama, dok je u nekima potrebno povećati obuhvat predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i ustanove učiniti dostupnim mjestu stanovanja.

Da bi, kažu, odgovorili napotrebe sve djece podjednako identifikovane su opštine u kojima se povećava broj u predškolskim ustanovama.

“Na osnovu tih podataka počela je gradnja novih objekata u Podgorici. Baru, Ulcinju i Pljevljima. Novi prostorni kapaciteti će stvoriti uslove za boravak 1.600 mališana. Poseban akcenat je stavljen na jaćanje usluga u Podgorici, gdje će osim objekta u Zagoriću biti izgrađena još tri vrtića i to na: Starom aerodromu, u Bloku VI i Gradskoj opštini Tuzi”, rekli su iz Ministarstva.

U novom vrtiću u Zagoriču mjesta ima za 276 djece, a vrtić na Starom aerodromu moći će da pohađa oko 340 mališana.  U Nikšiću je ranije otvoreno pet novih vaspitnih jedinica, kao i jaslice u Pljevljima, a u Bijelom Polju je stavljen u funkciju prostor koji je nekada koristio Zavod za školstvo.

Iz Ministarstva ističu da je sklopu podgoričke predškolske ustanove „Đina Vrbica“ otvorena vaspitne jedinice u OŠ „Savo Pejanović“ i OŠ 18. oktobar, a u Beranama u OŠ „Radomir Mitrović“.

Takođe, u toku je uspostavljanje vaspitne jedinice u naselju Masline, u prostoru koji je ustupilo Ministarstvo odbrane.

“U proceduri je dobijanje građevinske dozvole za proširenje dvije vaspitne jedinice na teritoriji glavnog grada”, naveli su oni.
Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je dokazano da je najintenzivniji razvoj kod djece do pete godine, te ukoliko bi se po jedan dolar investirao u svakom uzrastu, najviše bi se isplatio kada je uložen u dijete u uzrastu do tri godine, zatim u predškolskom uzrastu, pa u dijete u školskom uzrastu.

To znači da ulaganje u rano učenje ima znatno veći efekat od kasnijih investicija u životu. Osim toga, analize PISA rezultata pokazuju da su petnaestogodišnjaci koji su pohađali predškolsko obrazovanje duže od godinu dana bili bolji u čitalačkoj pismenosti od učenika koji ga nijesu pohađali naveli su iz Ministarstva.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sjajno, pohvale za sirenje kapaciteta!
    Moram dodati, kako je konstatovano i pomento da su postojeci kapaciteti neuslovni I prebukirani, da li se razmislja o ti postojecim objektima da je neophodno da se saniraju I upristoje? Dakle, dok je raspust zavrsiti potrebne sanacije, izolacije, moleraj, fasade osvjeziti, zamijeniti tepihe, toalete dovesti u red, popraviti dvorisni mobilijar…

Leave a Reply