Djeca sa Daunovim sindromom treba da budu ravnopravni članovi društva

Foto: Vijesti

Djeca sa Daunovim sindromom imaju posebnu potrebu za ljubavlju i razumijevanjem, ali su kao i sva druga vesela, zabavna, druželjubiva i treba da budu prihvaćeni i ravnopravni članovi društva, poručeno je na skupu Dan šarenih čarapa.

Događaj je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u saradnji sa Resursnim centrom za djecu i osobe sa intelektualnim smetnjama i autizmom 1. jun Podgorica, povodom obilježavanja 21. marta Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Majka bliznakinja sa Daunovim sindromom, Sara Bero, kazala je da njena djeca imaju posebnu potrebu za ljubavlju i podrškom, i da ona daju „ogromnu sreću okolini“.

„Naša djeca su kao i sva druga djeca, smiju se, trče, pružaju ono što i druga djeca svojim roditeljima. Mi sa našom djecom ne radimo ništa specijalno, već ono što i drugi roditelji rade sa svojom“, poručila je Bero na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Ona je kazala da očekuje da svi doprinesu da djeca sa Daunovim sindromom rade na javnim mjestima i da žive bez ismijavanja i ruganja.

„Očekujem da nam pružite podršku, da nam pružite ruku i da dozvolite da budemo ono što u stvari jesmo, obični ljudi kao i svi drugi“, dodala je ona.

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, rekla je da Ustav Crne Gore ne garantuje pravo na život osobama sa invaliditetom što je, kako je kazala, suprotno garancijama Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

„Praksa je pokazala da su česti abortusi gdje se, na osnovu medicinske dokumentacije, pretpostavlja da će se roditi dijete sa Daunovim sindromom. U 2013. godini je bilo 13 ovakvih abortusa, a to je istaknuto kao nešto pozitivno u smislu napredovanja dijagnostike“, kazala je Vujačić.

Ona je objasnila da, medicinski radnici često roditeljima preporuče prekid trudnoće i da ih „zastrašuju“ informacijama o nekvalitetnom životu djeteta sa Daunovim sindromom.

„Osobe sa Daunovim sindromom mogu živjeti srećno, zajedno to možemo učiniti mogućim“, poručila je Vujačić, prenosi PR centar.

Direktor Resursnog centra za djecu i osobe sa intelektualnim smetnjama i autizmom 1. jun, Željko Darmanović, rekao je da se Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom obilježava kako bi se probudila svijest javnosti o tome da osobe sa Daunovim sindromom imaju ista prava kao ostali.

„Djeca i osobe sa Daunovim sindromom su toliko empatična, puna ljubavi, topline i duše da ih prosto morate voljeti. Kada vam podare osmjeh, to je najljepši poklon koji u životu možete da dobijete“, istakao je Darmanović.

Učesnici manifestacije su u znak podrške nosili šarene i rasparene čarape, jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti. Manifestacija je obilježena i koreografijama djece iz Resursnog centra „1. jun“, likovnim radionicama i šetnjom kroz centar Podgorice.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply