Popović se izvinio majkama i pozvao Markovića da hitno oformi radnu grupu

Foto: Vijesti

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović izvinio se danas majkama toje i više djece, korinicima naknada i pozvao Vladu i premijera Duška Markovića, da hitno formira posebnu radnu grupu kako bi se u narednim satima što prije pronašlo rješenje, a dio njih okupljen ispred parlamenta, prekinuo štrajk glađu.

“U toj radnoj grupi moraju biti predstavnice majke, mora se brzo doći do prihvatljivog rješenja. Da vas podsjetim, Liberalna partija je od početka 2013. pokrenula proceduru usvajanja predloga izmjena i dopuna zakona koji se tiče naknada i zaštite materinstva”, kazao je lider LP-a.

Majke su očekivale poslnike koji su zakon većinom i izglasali, a danas su im se osim Popovića obratili i iz SNP-a i DF-a, Demosa i Demokrata.

Funkcioner DF-a Janko Vučinić kazao je da svako zna, pa i malo dijete da su ovo socijalni protesti i da je njihov razlog to što su ljudi iz vlasti duboko zavukli ruku u sirotinjski džep.

“Ovo što su vam uradili je protiv Ustava i zakona, ne smije se ukidati stečeno pravo. Sa kojeg god aspekta posmatramo dolazimo do toga da ste vi majke u pravu.  U 22 hiljade domova naknade su jedino sigurno primanje, koje nije dovoljno ali trebaju za osnovne životne potrebe. Mi ćemo vam pomoći”, kazao je Vučinić koji je dodao da su institucije parlamenta, predsjednika i vlade pretvorene ovih dana u partijske stanice.

On je predložio majkama da u ponedjeljak pokušaju razgovor u nadležnim institucijama, a ukoliko vlast ne bude imala sluha, da politički subjekti pozovu ljude i u utorak se pridruže na masovnim protestima povodom smanjenja naknada

Poslanik Demokrata Neven Gošović kazao je da stečeno pravo ne može niko umanjiti i ukinuti i da je ono fiksno definisano.

“Riječ je o zakonu koji je značio retroaktivnu primjenu čime se krši ustavni princip​. Mi smo otvorili vrata svih naših kancelarija za pružanje naših pomoći za ispisivanje žalbi”, poručio je Gošović.

Predstavnica majki koje protestuju, Željka Savković, ponavila je da neće odustati.

“Na prozivke koje svakodnevno slušamo – da je trebalo da ostanemo na tržištu rada, da smo mlade, da smo mogle da radimo još 15 godina iako naša djeca sa fakultetima čekaju godinama na birou za zapošljavanje, želim da kažem da smo samo bile umorne ali na to niko ne obraća pažnju. Danas smo pozvali one koji su prvog puta odlučivali o našim sudbinama, ali i one koji prvoga puta nijesu dali glas”, kazala je Savković.

Izvori: RTCG; Vijesti

Leave a Reply