Pozivaju sve majke i građane da im se sjutra pridruže

Foto: Vijesti

Majke, korisnice naknada za troje i više djece, koje od prošle sedmice protestuju ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici, pozvale su sve majke i građane bez obzira na etničku, nacionalnu ili političku pripadnost da im se pridruže sjutra u 13 časova da zajedno poruče čitavom svijetu kako se mirno i demokratski može dokazati da je Crna Gora pravna država i da odbrane njenu čast.

“Sve žene, njih oko 22 hiljade, koje primaju naknade za troje i više djece treba da dođu na protest ispred Skupštine Crne Gore”, apel je oko 300 žena koje su izašle na ulicu onima koje ih, kako kažu, gledaju s fotelja i kreveta u svojim domovima. Majke protestuju jer su im naknade smanjene sa 336 na 264 eura, odnosno sa 192 na 144 eura.

“Neka dođu ili neka se javno odreknu naknada”, kazala je jedna od organizatorki protesta Rosanda Lola Peković

Da su u tom smislu najviše poklekle Podgoričanke, ocijenila je majka iz Glavnog grada Radmila Berilažić.

“Ni ja nijesam dobrog zdavlja, ali sam ovdje. Budite jake, istrpite ovo jer svako strpljenje donosi pobjedu”, navela je ona.

A, organizatorka protesta, Željka Savković pozvala je sve građane da ih podrže na Dan žena.

Da se bliži 8. mart, premijera Duška Markovića podsjetila je Peković.

“Ako premijer želi da se iskupi, preksjutra je 8. mart. Ako ima imalo poštovanja, neka povuče Zakon o smanjenju naknada”, navela je Peković.

A, Biljana Ćinćur iz Nikšića odgovorila je premijeru koji je majkama ranije rekao da treba da se vrate kućama svojoj djeci.

“Dule, radi svoj posao, a mi svoj radimo muški”, navela je ona.

One apeluju i na sudije Ustavnog suda koji treba da ocijeni da li je zakon o naknadama u skladu sa najvišim pravnim aktom.

“Pozivamo i prozivamo Ustavni sud da se već jednom oglasi. Želimo da nam kažu jesu li nezavisni. Želimo da vjerujemo da jesu i da će se brzo oglasiti i prekratiti muku ovim namučenim majkama”, kazala je Peković.

One ponovo traže ostavke u Vladi Crne Gore koja je, kako navode, izvršila državni udar i najveće ekonomsko nasilje nad majkama Crne Gore.

“Kažu da je ovo politički protest. Neka povuku odluku o smanjenju naknada i mi odmah idemo”, poručile su majke.

Majke su jutros na ulici ispred Skupštine, jer je postojala mogućnost da saobraćaj bude pušten.

Izvori: Vijesti; CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ne izlaze one žene koje nikad nijesu ni radile no im je ovako upala kašika u med (pa koliko god da je njima je dosta) zaslugom onih drugih koje su zasluženo i dobile ove nadoknade i sad se svim silama bore da ih i sačuvaju. Svaka čast majkama lavicama, one i pokazuju da su prave majke, doprinose i dalje vaspitanju svoje djece pokazujući im kako se boriti u ovoj surovoj i bespravnoj nam zemlji za svoja prava

    • A stvarno ne izlaze li one koje nikad nijesu radile?! A kako da izadju one majke koje imaju bebe mladje od godinu dana,a nemaju kome da ih ostave na cuvanje,itd??? I one sto moraju da rade po citav dan,a nemaju ni troje djece,ni slobodnog dana?? A da izadju na protest ,kako? Nema ko da ih zamjeni na poslu.A nijesu ni osigurane.I sto tteba? Da napuste posao,da izadju na protest,i radi drugih da izgube svoja primanja.Hoce li ih nahraniti te sto protestuju,i njihovu djecu ako zbog njih ostanu bez posla.I jos pored toga sto rade,nikad nece zaradit ni minimalnu obicnu penzijy,a ne ovu za majke.Aaa kakve su pojedine zene povrsne da Bog sacuva.

  2. Ja sam neko ko nema pravo na ovu nadoknadu ali duša me boli gledajući ove majke koje se danima bore za ono što su im oni dali(u koju svrhu ne ulazim,moguće zbog glasova)a posle par mjeseci umanjili s tendencijom ukidanja…Da li će se žene sa Marša solidarnosti, sa Trga nezavisnosti, sjutra priključiti majkama ispred Skupštine da im daju podršku kao majka majci,kao žena ženi,da pokažu i tu solidarnost?

  3. Kopiram post u cjelosti
    Svim zenama Kotora poklon za 8. mart: organizovan prevoz u Podgoricu, cijelodnevni boravak na platou ispred Skupstine Crne Gore. Polazak preko puta kotorskog Markata u 9 sati ujutro. Prijave u inbox i na telefon 069 404 330. Prijatelji i prijateljice, DIJELITE! Hvala!

Leave a Reply