Krov škole u Krtolima prokišnjava, roditelji gube strpljenje

Osnovna škola Branko Brinić u Krtolima preko deceniju ima dotrajao krov na kome nema trećine crijepa, učionice su pune vlage kojima kad pada kiša dominiraju kante za skupljanje vode, školskim dvorištem teče kanalizacija, a kad duva vjetar hodnicima iz toaleta se širi neprijatan miris jer ne postoji sistem ventilacije.

Škola po čijim trošnim krovom znanje stiče 134 djece iz Krtola, oko 30 mališana područne jedinice tivatskog vrtića Bambi i 25 polaznika Muzičke škole, sagrađena je davne 1980. godine kao montažni objekat i poklon vlade Švajcarske.

Rok upotrebe školskog objekta istekao je 2005. godine. Učenici škole koja će krajem marta obilježiti jubilej 241. godinu školstva u Krtolima, dolaze sa teritorije dvije opštine Herceg Novi i Tivat, jer dio Luštice pripada i Herceg Novom. U decembru 2015. godine tokom radne posjete Tivtu, tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković obećao je da će Vlada izdvojiti 50.000 eura za sanaciju krova škole. Krov je u sve gorem stanju, a strpljenje roditelja na izmaku, kaže predsjednik Savjeta roditelja škole, Ivica Niketić.

„Ostala su samo obećanja. Bila je priča da Ministarstvo čeka opštinu da zajedno uđu u taj projekat. Mi čekamo, a krov škole je i dalje u kastrofalnom stanju. Da nema metalne konstrukcije koja ga drži, taj krov bi se srušio. Da bi bilo koji laik obiđe i vidi uvjerio bi se da krov prokišnjava na nekoliko mjesta. Što je bilo u našoj mogućnosti mi smo odradili. Sredstvima roditelja i donacijma Luštice Development i Katari Diara popravili smo fasadu škole i drvenariju“, ističe Niketić.

Prema njegovim riječima krov je prije desetak godina sanirala zadruga iz Rožaja. Umjesto da nakon popravke bude u bolje, krovna konstrukcija je nakon toga bila u gorem stanju.

„Kad su postavljali kontrukciju nestalo im je dasaka, a onda su je krpili. Kad pada kiša, djeca bukvalno kisnu u učionicama. Taj tip crijepa kojim je škola pokrivena više ne postoji. Skupljamo crijep po podrumima kuća i dosad smo zamijenili preko 200 crepova. Tokom kišnih dana u pojedinim učionicama je užasno stanje“, kaže predsjednik Savjeta roditelja krtoljske škole.

„Raspitujem se kod direktora, on kaže da je zvao Ministarstvo, da su mu oni obećali i sve na tome ostane. Dosadila su nam obećanja i čekanje. Krov je svaki dan trošniji, da li trebam da čekam da se otkine tigla, da pogine neko dijete ili da se krov uruši? Tada bi nam rekli „što nam nijeste rekli?“, objašnjava Niketić.

Krov koji prokišnjava je najveći ali jedini problem ove škole na koju su institucije decenijama zaboravile. U dvorište škole godinama teče fekalna kanalizacija iz obližnje „Vojne zgrade“, a roditelji tvrde da ih sami Bog spašava od zaraza i epidemija.

„Nijesmo imali problem dok se nije spajala kanalizacija zgrade, a onda su spojili sve septičke jame zajedno. Sad se kanalizacija iz septičke jame zgrade izliva ispred škole i u jedan privatni posjed. U školi je saniran toalet, ali se i dalje osjeća smrad, jer nije postavljena odgovorajuća ventilacija. I higijena je loša. čistačica koja radi u školi daje sve od sebe, ali ne može da postigne. 1.500 kvadrata na jednu čistačicu je za Riplija“, ističe Niketić dodajući da imaju dobru komunikaciju sa Mjesnom zajednicom Krtoli i sekretarkom ove mjesne zajednice Sanjom Đurišić koja šalje dopise prema opštini.

„Prije izbora bilo je priče o nekoliko desetina hiljada eura za sanaciju krova koju je obećalo Ministarstvo prosvjete. Kad su izbori završeni komunikacija je prekinuta i više nemamo nikakvu komunikaciju sa njima. Ostala su samo pusta obećanja“, kaže Sanja Đurišić.

Direktor škole Ivica Tošev ističe da je i u informaciji o obrazovanju tivatskoj Skupštini naveo problem prokišnjavanja krova. On ističe da je u stalnom kontaktu sa nadležnima u Ministarstvu koji su mu rekli da je sanacija krova škole u vrhu prioriteta.

„Očekujem početak radova kad se vremenske prilike stabilizuju“, ističe Tošev dodajući da problem postoji više od decenije.

„To je stalna prijetnja bezbjednosti učenika i zaposlenih radnika, naročito u jesenjem i zimskom periodu. Uzevši u obzir da je projekat rekonstrukcije završen, očekujem da se uz pomoć resornog ministarstva i opštine Tivat, ovaj problem uskor tarjano riješi“, ističe Tošev u infiormaciji u kojoj je naveo da je Minisratstvo najavilo radove na rekonstrukciji u 2016. godini. On ističe da je škola ima izuzetnu saradnju sa Mjesnom zajednicom i Lušticom development uz čiju pomoć su u proteklom periodu postavili video nadzor, uredili školsku kuhinju,  sanirali oštećenu fasadu i uredili prostor u kome borave mališani tivatske JPU Bambi.

Izvor: Radio Tivat

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply