Duga lista čekanja kod dječjeg ortopeda

Djeca koja imaju ortopedske probleme moraju da čekaju i do osam mjeseci na pregled u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), tvrde roditelji, a iz ove ustanove u izjavi za Dan pojašnjavaju da se na listi čekanja kod jedinog dječjeg ortopeda u Crnoj Gori nalazi blizu 300 mališana.

Majka dječaka koja je insistirala na anonimnosti napisala je na Facebook  stranici Podgorički vremeplov da su njenom sinu u srijedu u Dječjoj bolnici zakazali pregled za 24. oktobar kod ortopeda Sonje Milašinović, koja je i direktorica te ustanove. Majka ističe da se radi o velikom problemu i da djeca ne mogu da čekaju na pregled osam mjeseci.

“Moj četvorogodišnji sin zbog bola stalno hoda na prste. Otišla sam juče da zakažem pregled kod ortopeda Milašinović u Dječjoj bolnici. Zakazali su mi za 24. oktobar u 15 časova i poručili da prije dolaska, za osam mjeseci, nazovem i provjerim je li doktorica tu”,  objašnjava majka dječaka.

Milašinović je juče za Dan kazala da se na listi čekanja kod dječjeg ortopeda nalazi 280 djece i da se ne radi samo o prvim pregledima, već i kontrolama i rutinskim pregledima. Ona objašnjava da preglede djece vrši samo utorkom i da je jedini dječji ortoped u državi.

“Ukoliko je bolest novonastala i akutna, glavna sestra ortopedije zakazuje pregled za prvi ambulantni dan, a nerijetko pregled obavim i istog dana, bez obzira što nije utorak, kada poslijepodne radim u ortopedskoj ambulanti. Svakako će djetetu biti na vrijeme pružena zdravstvena zaštita, kao što je i pružamo, na vrijeme i bez intervencije. Roditelj koji se žalio na termin zakazivanja može se javiti na pregled 7. marta od 15 do 20 časova, a ako je hitno već sjutra od 8 do 14 časova. Pozivam majku dječaka da me obavijesti o zdravstvenom problemu koji ima njen sin i kaže što nije bilo kako treba u komunikaciji sa medicinskim osobljem”, ističe Milašinović.

Ona navodi da sve pacijente iz domena hitnih ortopedskih problema, kao i djecu uzrasta do mjesec dana, zbog kongenitalnih anomija, pregledaju bez zakazivanja.

“Najmlađe pacijente pregledamo u što kraćem vremenu, istog ili u sledećih par dana. Tokom mog šest godina subspecijalističkog ortopedskog staža ovo je prvo negodovanje ovakve vrste. Najmlađi ne ispaštaju kada su ortopedski pregledi u pitanju, jer na radnom mjestu ostajemo duže od zakonski planiranog, sa minimalnom nadoknadom ili bez nje”, navodi Milašinović.

Ona navodi da je problem sa deficitom dječjih ortopeda prisutan i u državama regiona.

“Pacijenti mlađi od 16 godina pregled, po želji roditelja, mogu obaviti i kod specijaliste opšte ortopedije u Kliničkom centru Crne Gore, gdje radi veći broj kolega. Deficit kadra po pitanju dječje ortopedije u Institutu za bolesti djece riješićemo tako što trenutno školujemo jednog ljekara za opštu ortopediju, koji je na trećoj godini specijalizacije i u planu je raspisivanje još jedne specijalizacije ortopedije za potrebe IBD-a, tokom 2017. godine”,  kaže Milašinović.

Roditelji su se ranije žalili i na deficit specijalista oftalmologa u Institutu za bolesti djece, zbog čega pacijente šalju u privatnu kliniku Borović sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje sklopio ugovor, dok jednom sedmično djecu pregleda oftalmolog Nataša Jovović.

Direktorica Instituta za bolesti djece Sonja Milašinović najavljuje da će postojeća lista čekanja, uz saglasnost direktorice KCCG Zorice Kovačević, uskoro biti redukovana i riješena uvođenjem prekovremenog rada, vikendom.

Angažovanje specijalista iz okruženja teško je izvodljivo, s obzirom na to da su deficitarni i u svojim sredinama, istakla je Milašinović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Morala je da se digne prasina velika da bi se takozvana doktorica udostoila da im sjutra zakaze pregled !!!!Treba nesto da se desi da oni reaguju!!!lose iskustvo nosim sa svima njima iz djecje bolnice kad bix pricala knjigu bix mogla napisati!!!!To smo mi jedna mala ruralna sredinica u kojoj plivaju samo bas takvi kao i ova Milasinovicka,ostali nikeka ceknu !!!!!Sram vas bilo !!!!pozdrav za upornu maju svaka cast gospodjo njima samo trba praviti ovakve scene sve javno i mediski propraceno !!!!!

    • I jos da napomen nikad nije bila u bolnici kad je trebalo da nas pogleda nikad !!!Napukla mu je bila kljucna kost pa su na uputili na ortopediju za odrasle a tamo tek katastrofa tako da doticna nema sta de brani NIKAD NIJE U BOLNICI JER JE DIREKTORICA !!!!!

  2. ja sam pokusala da zakazem al mi rekli prvo slobodno tek u novembru-tako da su nas proslijedili kod ortopeda za odrasle -7 dana cekamo-tako da je meni i to super 🙂 nije mi dugo 7 dana da sacekam

  3. A sta radi ponedeljkom, sredom, cetvrtkom i petkom? Ovo je smesno. Radi samo utorkom, a jedina u drzavi…I to jos, jadna, ponekad pregleda neko dete i kad nije pusti utorak…I to za minimalnu naknadu ili bez nje…Da li covek da se smeje ili da place? Imala sam, nazalost, iskustva sa njom, vecito je pacijenti cekaju, pa i utorkom! Hitno…Sta je hitno? Kad mi dete nije dobro i nesto ga boli, sve mi je hitno.

  4. Kako doktor ortoped po profesiji moze da bude direktor Hirurske klinike, sto je funkcija koju obavlja pomenita doktorka??? Kako doktor ortoped moze da procijeni da dijete ima problem sa slijepim crijevom, sto je opet dala sebi za pravo pomenita doktorica???? Sa dr Milasinovic nisam imala bas lijepa iskustva… Opet, ne cudi me ovakva situacija, jer mnogo stosta ne funkcionise u zdravstvenom sistemu Crne Gore!

Leave a Reply