Nadoknada je bila moja nada

Ovo pismo dostavila je jedna majka čatvoro djece, kako kaže, žrtva porodičnog nasilja, na adrese nekoliko medija, političkih partija i nevladinih organizacija, i zamolila da bude objavljeno kako bi bilo jasnije zbog čega, između ostalog, ne treba umanjiti, a kamo li ukinuti nadoknade za majke troje i više djece.

Nadoknade za majke su smanjene, a kako iz dobro obaviještenih izvora najavljuju, biće i ukinute.

Ja sam majka četvoro djece i zrtva porodičnog nasilja. Nadala sam se, da ću ubrzo iz radnog odnosa  (nakon 15 godina radnog staža kod privatnika) dobiti nadoknadu. To je bio izlaz, iz mog pakla.

Pobjeći od porodičnog nasilja, može samo neko ko je finansijski nezavisan, ko ima podršku porodice (tu se podrazumijeva da je porodica u mogućnosti da pomogne) ili ko ima sigurna primanja. Ja nemam ništa od ovoga. Nadoknada je bila moja nada.

Iznos od 340,00 €, nije ogroman, ali bi obezbijedio sigurnu kiriju, za krov nad glavom, i najosnovnije za život. Uz alimentaciju, mogla bih konačno biti slobodna i priuštiti sebi miran život.

Ne pitajte me molim Vas za ime, sramota me i što pišem ovo…

Znam da je sledeće pitanje, jesam li se kome obratila za pomoć.

Nisam, pa čak ni onda, kada mi je od udarca pukla bubna opna, a doktorka mi jasno stavila do znanja, da se to moglo dogoditi jedino od udarca ili jake detonacije u mojoj blizini.

Znala sam da mi ni jedna institucija ne može pomoći. Stan, u kom živimo je u sklopu porodične kuće, koja je na ime njegovih roditelja. Kada ga privedu, pustiće ga nakon podizanja optužnice i informativnog razgovora, dakle za par sati. Presuda će biti uslovna, a i da ga osude na kaznu zatvora… ja opet ne bi imala gdje da živim sa djecom.

Radim kod privatnika. Svi znate koliko je to nesigurno i kako lako mogu dobiti otkaz. Osigurana sam na minimalnu cijenu rada za SSS, ostatak plate primam na ruke. Često ostajem prekovremeno, a poslodavca ne interesuje što vrtić radi do 17 sati, a u školi zvoni u 16 sati i 25 min, ako neću ja da ostanem, ima ko hoće. Nezaposlenih je više nego dovoljno. Ukoliko, prijavim poslodavca inspekciji, i tu cu naići na odškrinuta vrata, bez rješenja. Dokaz, da primam platu na ruke nemam, niko od kolega neće svjedočiti, jer se boji za svoj posao. A to bi značilo i da ću se teško, ili gotovo nikako, bilo gdje drugo zaposliti, jer će u mojoj preporuci stajati, da sam poslodavca prijavila inspekciji (koja, usput budi rečeno, ama baš ništa ne mozž da uradi, niti radnika da zaštiti).

Ne krivim nikog, za ovo što mi se dešava. Ali se nadam, da shvatate da nisam sama, da ima još majki koje dijele moju sudbinu… neke, i goru.

Svjesna sam, da ovo pismo neće pročitati mnogi od onih na čije je adrese poslato (političke partije, vlada, nevladine organizacije, portali, mediji, istaknuti pojedinci…), ali se nadam da će ga makar neko objaviti, i da će mnogima biti jasnije zbog čega, između ostalog, ne treba umanjiti, a kamo li ukinuti nadoknade.

Nisu sve majke u ovakvoj situaciji. Pojedine su (vjerovali ili ne ), prvi put, od nadoknade kupile djeci čokoladu, donji veš, čarape… Prvi put su imale manji veresijski dug za hranu… i 20-og u mjesecu su mogle da ga izmire, i da se opet zaduže. Vjerovatno ima i onih kojima ova nadoknada nije ni trebala, ali su je uzele. Jer, od viška novca glava ne boli, zar ne? Međutim, za mnoge od nas, ova nadoknada znači mnogo.

Vjerujte, svjesna sam ja, i da je zakon negdje diskriminatorski, i da je možda populistički. Ali isto tako znam da, porodično nasilje, nemašinu i bijedu ne rješava logistička podrška naših institucija, okrugli sto na TV, razgovori sa psihijatrom, antidepresivi… već novac. Odnosno, možda baš ova nadoknada.

Za kraj, molim sve one, koji su protiv ove nadoknade, one što će da pitaju šta ćemo sa drugim žrtvama nasilja koje ne mogu da prime nadoknadu, kao i one koji misle da im se ovo nikad ne može dogoditi, da ipak probaju, da se stave u naš položaj – i onda prokomentarišu…

Hvala

Ova izjava/blog je objavljena iako je anonimna (što inače nije praksa porala Roditelji da objavljuje) a zbog toga što oslikava životne situacije velikog broja majki koje se svakodnevno obraćaju udruženju Roditeli u vezi sa zaštitom i ostvarivanjem njihovih radnih prava i pokazuju veliki broj problema sa kojima se one suočavaju na poslu samo zato jer su majke. 

Comments

 1. Ucijeloj ovoj prici majke koje su ostvarile ovo pravo a sada im kao noz iznad vrata pravnim nasiljem prijete gubitkom prava su najvisi gubitnci i najdiskriminisanije zene.Teska je to kletva koju VLADA CRNE GORE SPREMA MAJKAMA-Kletva dabogda imale pa nemale.

 2. Ima mnogo onih koji ne mogu da dobiju nikakve nadoknade .ni po kojem pitanju.u biti Zakon je lis i diskriminatorski. I neljudski podijelio majke. Sto ce one zene koje su radile bez staza kod privatnika i imaju 4 djece.sto ce biti sa onima koje se nisu privljivale “redovno” i nisu mogle da ostvare svoja prava. Nista ? I sad treba da se place nad ndkim sto mu se nije ispunio san.I ja sam majka i nikakva prava ne mogu da osfvarim.Ali je Zakon je uvrijedliv.ponizavajuci i diskriminatorski.

 3. Sta je sa majkama koje imaju 1 ili 2 djece i koje zive na selu,nisu bile na birou ali su radile i sad rade skoro po 24h,one nisu isle na letovanje niti bilo kakav odmor. Zato ako nemamo papire sa biroa i ostalo…dajte djeci dodatak,djeca su nada ove drzave…ja sam ZA DJECIJI DODATAK SVAKOM DJETETU DO PUNOLETSTVA!!!!

 4. Meni je interesantno to sto su upravo zene te koje vecinom traze da se ukine. Eej zene?! Dje je tu empatija? Ako neka zena konkretno nije uspjela da ostvari naknadu zar ne treba da joj bude drago zbog nekog drugog(sestre,prijateljice,komsinice). Drugo, zahtijevaju da se ukine a ne da se dà i drugim majkama sto me navodi na zakljucak da im je milije da drugi nemaju nego da sam imas. E to je nesreca ovog drustva. Milije mu je da komsiji crkne krava nego da mu se oteli. U ovome se krije uzrok svake nase nesrece. Ne radujemo se tudjoj sreci a ocekujemo sopstvenu srecu.Ne moze nikako 😉

 5. I istinito i tuzno! A sto se tice komentara-nemam komentara!!! U nasoj drzavi je sve presavrseno, tako da nam je JEDINI problem ukinuti nadoknade i onda smo prava Utopija! Ostali zakoni su nam u redu, nijesu ni diskriminatorski ni populisticki, sve idu na ruku i u korist gradjana!

 6. Tuzno i ístinito. Samo onaj ko se nadje u slicnoj situaciji moze da razumije. Tuzno je i to stó se ne podrzavamo, sto dozvoljavamo da nas podijele. Samohrana sam majka troje djece, nijesam uzela nadoknadu, i slazem se u potpunosti da su mnoge zene, majke, dískriminisane, ali je li bolje da jadni narod dobije nesto. Ja znam kako je kad nemas za stan, struju da platis, djeci priustiti malo ali malo zadovoljstva u opstoj nemastini. Podrzavam svaku majku koja se bori za svoja prava i boljitak svoje djece.

 7. mama djecaka

  Danima zelim da napisem komentar na “argumente” za ukidanje nadoknade.sramno!
  U svim normalnim drzavama radi se na politici povecanja nataliteta.POVECANJA. a kako? Tako sto ce porodice sa vise djece dobiti beneficije. Postoje zemlje u kojima,kada dobijete trece dijete,majke automatski dobijaju dodatak na platu.Ne moraju da idu u penziju,vec dodatak dobijaju automatski.I on je dozivotan.ima pravo ici ranije u penziju koja ce biti puna a onu nadoknadu ce svakako primati. porodici se umanjuju razlicite osnovice za porez (posto mi to nemamo,moglo bi se razmisljati o subvencioniranju struje npr), ima pravo na posebne auto tablice,imaju posebnu skalu (povlastenu) za registraciju vozila,kupovinu auta bez carine I poreza, prioritet djece (prvorodjenog) pri upisu u skole,na fakultete I pri zaposljavanju. Da ne nabrajam dalje.
  E sad mi recite jel to diskiminacija Ili pozitvna diskriminacija? Koliko bi se vas sa dvoje djece odlucilo na trece da imate takve uslove?

  Sram da bude sve koji se zalazu za smanjenje nadoknada. A tu mislim na majke,sestre,komsinice I prijateljice koje zele da uzmu komad hljeba onima pored njih.

  Da, drzava nasa je siromasna I shvatam Vladu koja se zalaze za to za sta se zalaze.ali vas?zene? Sram da vas bude

 8. zakon je diskriminatorski, besmislen, preloš i nefer prema drugim majkama, ALI, zakon je donešen i kao takav a nikakav, zakon se mora poštovati…e sad bi ostale majke, samohrane majke, nemajke, samohrani očevi jer i oni imaju pravo na nadoknadu, trebali da sežale zbog odluke zašto se svima njima ne izlazi u susret kao majkama sa troje đece…pošto se ćuti i po fejsbuku se raspravlja, takoe, kakoe…zakon se mora poštovat!

 9. Smijm li ja da napisem nesto …ja sam majka troje djece i primam nadoknadu naglasavam mi je nismo trazile oni su je sami dali kao sto ce je sami i ukinuti naravno…znaci nema potrebe da niko nikog vrijedja ja licno mislim da nikako nije isto imati jedno ili troje djece ali isto tako mislim da je postenije ali ko smo mi da pricamo o postenju jer nas niko neslusa nego mogu da nas okrenu jedne protiv drugih kad god oce znaci postenije je da daju svoj djeci djeciji dodatak nego ovo sto su napravili…bila sam samohrana majka 6 godina dinara mi drzava nije dala pa ni ovo nisu morali jer ja sam djecu radjala sebi a ne drzavi….

 10. Oprostite što ću reći svoje mišljenje, jer znam da nije popularno razmišljati ovako. Ovaj zakon je i diskriminatorski i neodrživ. Diskriminisane su žene koje su se usudile da studiraju, one koje zbog biološih razloga ne mogu radjati koliko bi željele, one koje su rodile 4 i više djece, a nijesu se javljale na biro (jer, poslije 10 godina javljanja bez ikakve nade, možda su imale pametnijeg posla – da rade kod privatnika, bez osiguranja, za goli hljeb!!!), one koje su rodile 3 i više djece, a radile manje od 15 godina i sad su „ni tamo ni ovamo“… No, istaći ću ono najdiskriminatornije. Mislim da budžet države Crne Gore ne može da izdrži ovu vrstu socijalnog davanja, te će, kao i uvijek, sve ići „po glavi stanovnika“. Povećaće se PDV i neki drugi porezi, te će ove naknade majkama platiti iste one majke koje sam nabrojala kao diskriminisane – one koje su rodile djecu i rade, one koje su rodile „nedovoljno“ djece, studirale su i rade…. E, sad, ospite vi na mene drvlje i kamenje, ali to neće promijeniti sve ove pobrojane činjenice….

Leave a Reply