Nova istraživanja ukazuju da se autizam može predvidjeti i u prvoj godini života

Autizam se može detektovati mnogo prije nego se prvi simptomi pojave i počnu ispoljavati, i njegove naznake se mogu pokazati korištenjem magnetne rezonance, otkrio je tim američkih stručnjaka.

Trenutno, pouzdanu dijagnozu autizma moguće je postaviti najranije sa dvije godine, a to je već uzrast kada su pojedini problemi, kao što je nemogućnost sastavljanja složenih rečenica ili uspostavljanja kontakta očima, dostigli visok nivo.

Nova otkrića, iako tek preliminarna, možda su veliki iskorak koji će pomoći doktorima da predvide rizik od razvoja autizma i prije nego što se pojave prvi simptomi.

U studiji objavljenoj u publikaciji Nature, navodi se da su istraživači u centrima za autizam širom Amerike istraživanju podvrgli ukupno 106 beba za koje se smatralo da imaju povišen faktor rizika da razviju autizam jer imaju starijeg brata ili sestru koji već imaju tu dijagnozu. Inače, djeca koja imaju brata ili sestru sa dijagnozom autizma imaju 20% šanse da i sami obole od autizma, dok je u opštoj populaciji taj rizik 1%. Sve bebe su prošle magnetnu rezonancu sa šest mjeseci, sa godinu dana i sa dvije godine.

Radi poređenja, istraživanje je uključilo i 40 beba koje su imale nizak nivo rizika da razviju autizam.

Magnetna rezonanca otkrila je da su bebe koje su kasnije razvile autizam, imale mnogo brži rast nabora na površini mozga od djece koja nisu razvila autizam.

Taj brži rast nabora povezan je i sa pojavom drugih simptoma u drugoj godini života, kao što su zakasnjeli govor i neuključivanje u igru.

Istraživači su na osnovu svih informacija koje su dobili iz ove studije kreirali algoritam koji im je omogućio da u čak 80% slučajeva uspješno predvide da li će beba razviti autizam do druge godine života.

Izvor: Zelena učionica

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply