Počela sa radom prva besplatna sos roditeljska linija 080 888 888

UNICEF/D.Papić

U Crnoj Gori je danas počela sa radom prva nacionalna besplatna SOS roditeljska linija koju je NVO Roditelji pokrenulo u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja. Roditeljska linija nudi roditeljima i starateljima savjete u vezi sa roditeljstvom, odnosima sa djecom i unutar porodice sa akcentom na vaspitanju djece.

Linija čiji je broj 080 888 888 je povjerljiva, besplatna i dostupna svim zainteresovanim roditeljima, svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Nacionalna roditeljska linija pruža podršku roditeljima u usvajanju i primjeni principa pozitivnog roditeljstva, doprinoseći na taj način sprječavanju i smanjivanju fizičkog kažnjavanja djece. Roditeljska linija se uspostavlja u okviru programa „Zaštita prava djeteta kroz pozitivno roditeljstvo“, koji sprovodi NVO Roditelji u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovaj program dio je višegodišnje regionalne inicijative čiji je cilj unaprjeđenje zaštite djece od nasilja i socijalna inkluzija djece sa smetnjama u razvoju, a sprovodi se kroz partnerstvo UNICEF-a, Evropskog foruma osoba s invaliditetom (EDF), Evropske unije i vlada sedam zemalja u procesu pridruživanja EU.

UNICEF/D.Papić


“Roditeljska SOS linija obezbijediće kredibilne i naučno utemeljene smjernice za roditelje koji zatraže pomoć, i to na diskretan, neosuđujući i podržavajući način. Ovakve telefonske linije već su se pokazale  kao djelotvorna podrška roditeljima u mnogim zemljama širom svijeta. Svi roditelji mogu imati koristi od efikasne podrške roditeljstvu, ali ona može biti posebno korisna za porodice koje se nalaze u nepovoljnoj situaciji“,
kazao je šef predstavništva UNICEF za Crnu Goru, Bendžamn Perks na konferenciji za novinare održanoj povodom početka rada linije.

Savjetnici koji su angažovani na SOS liniji prošli su obuku za ovakvu vrstu savjetovanja tokom koje su im stručnjaci iz regiona sa dugogodišnjim iskustvom rada na savjetodavnim linijama prenijeli svoje znanje I iskustvo. Savjetovanje će obavljati uz superviziju psihoterapeuta i uz koordinaciju socijalnog radnika. Intenzivna edukacija tima SOS Roditeljske linije nastaviće se i u narednom periodu, kako kroz program čiji je dio, tako i zahvaljujući donaciji kompanije Telenor d.o.o Podgorica, u iznosu od pet hiljada eura.

„Cilj SOS Roditeljske linije je da bude servis podrške svim roditeljima u Crnoj Gori i omogući im da dobiju savjete o vaspitanju djeteta, roditeljskim kompetencijama, poboljšanju komunikacije s djetetom ili mladom osobom unutar porodice, ali i svim drugim pitanjima u vezi sa zaštitom djetetovih potreba, prava i odgovornosti“, kazala je izvršna direktorica NVO Roditelji, Kristina Mihailović.

UNICEF/D.Papić

Uspostavljanje nacionalne SOS Roditeljske linije podržava i privatni sektor, na čelu sa Crnogorskim Telekomom koji je obezbijedio besplatno uspostavljanje i korištenje SOS linije. Uz Telekom i uključivanje Telenora d.o.o Crna Gora, M:tela Crna Gora i Agencije za elektrosnke komunkacije, roditelji ovu liniju mogu da koriste besplatno.

Roditeljska linija ima i svoj sajt čija je web adresa sos.roditelji.me

Prošlogodišnjom izmjenom Porodičnog zakona, Crna Gora se pridružila grupi od 50-ak zemalja svijeta koje su eksplicitno zabranile fizičko kažnjavanje djece.

Telefonske linije poput ove već postoje širom svijeta kao efikasan servis podrške roditeljima, a operativne su, na primjer, u Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, itd.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply