UNICEF debatom mladih o vršnjačkom nasilju na interentu, proslavlja 70. rođendan

Povodom 70. rođendana UNICEF-a, u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore Zaustavimo nasilje online, u saradnji sa Centrom za prava djeteta, u petak, 16. decembra u 12.00 sati, organizuje se debata mladih na temu vršnjačkog nasilja na internetu.

U debati, u amfiteatru zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, učestvovaće predstavnici đačkih parlamenata srednjih škola iz Podgorice i gimnazijalci iz Berana, Bara i Cetinja.

Predstavnici Vlade i relevantnih institucija, međunarodne zajednice, NVO i privatnog sektora imaće priliku da se iz publike uključe u diskusiju sa mladima.

Tokom debate koristiće se podaci iz fokus grupa koje su gimnazijalci u Baru, Beranama i Cetinju organizovali sa vršnjacima uz podršku UNICEF-a, Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću i istraživačke agencije Ipsos.

Ovim gimnazijalcima će na kraju događaja, šef predstavništva UNICEF-a CG Bendžamin Perks, profesorica Filozofskog fakulteta Lidija Vujačić i predstavnik Ipsos-a Vladimir Raičević uručiti sertifikate za učešće u participativnom istraživanju na temu interneta i mladih.

“Da bi izgradili društvo po mjeri djeteta, jedna od stvari koju treba da radimo je da slušamo djecu i mlade i da na osnovu onoga što nam oni govore definišemo i primjenjujemo adekvatne politike. Zbog toga smo odlučili da na 70. rođendan UNICEF-a glavnu riječ damo mladima Crne Gore”, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Debata se zasniva na podacima iz istraživanja o djeci, roditeljima i internetu koje je, u okviru kampanje Zaustavimo nasilje online, sprovedeno u Crnoj Gori, tokom maja i juna 2016, po metodologiji koju su razvili Londonska škola ekonomije i političkih nauka i UNICEF-ova kancelarija za istraživanja – Inoćenti.

Ovo je istraživanje, između ostalog, pokazalo da je 38% djece Crne Gore imalo uznemiravajuće iskustvo na internetu u posljednjih godinu dana.

Ta iskustva su dosta prisutnija među dječacima nego djevojčicama, a njihov broj znatno se povećava kako djeca rastu. Djeca uzrasta 9-17 godina identifikuju nasilje i tuče kao glavne sadržaje koji ih uznemiravaju na internetu. Djeca kažu da ih na internetu najviše uznemiravaju vršnjaci.

Svako peto dijete je gledalo tuču vršnjaka koju je prijatelj snimio telefonom i objavio na internetu; svako šesto je taj snimak komentarisalo uživo, a 7% je komentare na snimak tuče vršnjaka objavilo na internetu.

“Zaštita djece od nasilja na internetu mora postati važan dio tekućih reformi u društvu. Stoga, digitalna pismenost zahtijeva veću pažnju, naročito u odnosu na nastavnike, roditelje i djecu, a škole su u najboljoj poziciji da vode proces izgradnje bezbjednog digitalnog društva u Crnoj Gori”, zaključuje Perks.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply