Kontrolišu igračke slučajnim odabirom robe

lutkaa

Lutka koja je sa tržišta povučena zbog ozbiljnog rizika po zdravlje djece nije ni kontrolisana na granici prilikom uvoza. To se da zaključiti iz odgovara Uprave za inspekcijske poslove (UIP), u kojem piše da, kod pošiljki koje sadrže veliki broj igračaka ali i ostale robe, nije moguće pregledati svaki proizvod pojedinačno.

Pojasnili su da se proizvodi kontrolišu po pravilu odabira slučajnog uzorka i najčešće po različitim grupama.

Iz UIP su juče odgovorili da je tržišni nadzor bezbjednosti nad igračkama počeo u novembru, shodno godišnjem planu i da će se obavljati i u narednom periodu.

Naglasili su da prilikom kontrole pregledaju prateću dokumentaciju i izgled, konzistenciju proizvoda, ali i postojanje obaveznih podataka na pakovanju ili etiketi.

“Kako za lutku Fashion Styles nije stavljena dokumentacija (zbog toga je izabrana) rezultati o ispitivanju na prisustvu ftalata, ukazano je uvozniku da je pribavi. Rezultati ispitivanja u laboratoriji Centra za ekotoksikološka ispitivanja su pokazala da  igračka sadrži bis (2-ethylhexyl) ftalat (DEHP) u koncentraciji 19,3 odsto po masi, što je povećan nivo u  odnosu na propisanu vrijednost  od 0,1 odsto”, piše u odgovoru.

Vijesti su juče objavile da je kompanija Pan Graf CG pozvala sve građane koji imaju primjerak sporne lutke, marke Tyan Fu Toys, da je hitno donesu u prodavnicu u kojoj su je kupili ili u veleprodaju, kako bi im vratili novac.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila je da igračka Fashion Styles predstavlja opasan rizik po zdravlje, jer je koncentracija opasne supstance ftalat bila 200 puta veće od propisane.

Iz kompanije Pan Graf CG su kazali da su svi komadi povučeni sa tržišta i da je igračka prodavana od 2014. godine.

Iz UIP su precizirali da je proizvođač dužan da dostavi podatke o broju povučenih i opozvanih proizvoda i da li će lutke da budu vraćene iili uništene, u saradnji sa inspektorom.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija početkom mjeseca je naredila da se sa tržišta povuče igračka naziva My Lovely Horse – Pony Set, koja je sadržala 19,6 odsto ftalata.

Tada je iz UIP saopšteno da ftalat može narušiti zdravlje djece, uzrokujući oštećenja reproduktivnog sistema.

Ftalat se  prilikom proizvodnje dodaje plastičnim igračkama zbog omekšivanja ili savitljivosti.

U izvještaju o napretku Evropske komisije navedeno je da je porastao broj kontrola UIP, ali i broj nepravilnosti, pa je lani identifikovano 275 vrsta opasnih proizvoda.

Zbog toga je preporučeno da se ulože dodatni napori na podizanju svijesti potrošača i poboljšanju pristupa informacijama o njihovim pravima, kada je riječ o bezbjednosti proizvoda.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply