Hitno održati sjednicu Vlade u proširenom sastavu o bezbjednosti saobraćaja

uspori

Foto: Portal Analitika

Grupa nevladinih organizacija (NVO) i građana zatražila je hitno održavanje vanredne sjednice Vlade u proširenom sastavu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti aktuelna kriza bezbjednosti saobraćaja u državi.

Apel, koji su danas predstavnici NVO predali Vladi, potpisali su NVO Alfa centar, Biciklo.me, Roditelji, Građanska alijansa, Naša akcija, Mogul, Centar za prava žena, Forum MNE, ADP Zid, Prima, Banka Hrane, Omladinski klub Nikšić i Centar za obuku i obrazovanje.

Nada Radović iz Alfa centra podsjetila je da je na crnogorskim putevima za 15 dana poginulo čak 12 ljudi.

Ona je ukazala da je situacija alarmantna i pozvala na opštu mobilizaciju društva.

Radović je objasnila da potpisnici apela traže da se sjednica Vlade održi u proširenom sastaju i da joj prisustvuju predstavnici akademske zajednice, univerziteta i civilnog sektora.

Ona je navela da zahtijevaju da se na sjednici utvrde nosioci i rokovi za izradu Akcionog plana za smanjenje saobraćajnih nesreća na kratkoročnim i dugoročnim zadacima.

“Zahtijevamo da se se zaduže minstarstva unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvjete i saobraćaja i pomorstva da hitno predlože mjere iz svoje nadležnosti koje se direktno tiču unapjeđenje bezbjednosti u saobraćaju”, poručila je Radović.

Ona je navela da traže i da se ustanovi sistem za upravljanje bezbjednošću saobraćaja i imenuje tijelo ili organ koji će biti isključivo nadležno i odgovorno za tu oblast.

“Potrebno je pojačati prisustvo patrola saobraćajne policije na svim putevima, intezivirati kontrolu saobraćaja. Zahtijevamo i da se počinicioci saobraćajnih prekršaja neselektivno procesuiraju i adekvatno sankcionišu, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja”, dodala je Radović.

Ona je pojasnila da zahtijevaju i pravovremeno planiranje i obezbjeđivanje sredstava za dokup i moderniznaciju opreme koju koristi saobraćajna policija.

Prema riječima Radović, potrebno je pažnju usmjeriti i ka prevenciji nastanka saobraćajnih nezgoda, tako što će se u osnovnim i srednjim školama omogućiti izučavanje oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Zahtijevamo da se posebnim kampanjama ukaže građanima na obaveze koje su definisane aktuelnim propisima i na eventualne posljedice na život nepoštovanjem istih”, dodala je Radović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply