Najčešći problemi u ponašanju u ranom djetinjstvu

ljutnja3
Mnogi problemi u ponašanju su dio odrastanja. Jako je važno da roditelji najprije pokušaju da razumiju promjene kroz koje svako dijete prolazi tokom svake faze njegovog razvoja. Potrebno je prvo da odrede koja ponašanja su poželjna, a koja su neprihvatljiva, uvijek uzimajući u obzir uzrast i stepen razvoja djeteta. U prevazilaženju problema u ponašanju djece roditeljima značajno mogu da pomognu savjeti i preporuke stručnjaka koji su bazirani na savremenim naučnim istraživanjima iz oblasti ranog razvoja.

Predstavljamo vam listu najčešćih problema u ponašanju (koju je osmislila globalna neprofitna organizacija ZERO TO THREE) sa kojima se roditelji male djece susrijeću, kao i pozitivni načini njihovog rješavanja:

Dijete ispoljava znake agresivnosti ili se često agresivno ponaša

Agresivno ponašanje vašeg djeteta na prvi pogled može da djeluje kao ozbiljan problem. Ipak, u većini takvih situacija mališani zapravo samo impulsivno reaguju i nisu svjesni svojih postupaka. To se naročito odnosi na djecu najmlađeg uzrasta – od rođenja do 18. mjeseca života, kada još ne znaju da na odgovarajući način iskažu svoja osjećanja ili se izbore sa emocijama kao što su usamljenost, bespomoćnost, strah, povrijeđenost. Ipak, uprkos zabrinutosti roditelja zbog agresivnog i razdražljivog ponašanja svojih mališana, riječ je o uobičajenoj fazi razvoja kroz koju svako dijete prolazi. Vremenom, odrastajući u okruženju sa jasno postavljenjim granicama između dobrog i lošeg ponašanja i gdje vladaju red i disciplina, njihova agresivnost počeće da blijedi.

Jedan od najboljih načina tretiranja agresivnosti kod djece, posebno od prve do treće godine života, jeste da mališanu u naletu bijesa i negodovanja skrenete pažnju na nešto pozitivno, kao što je njegova omiljena igra, čitanje knjige, pjevanje pjesmice. Na taj način, dijete će naučiti da kanališe svoju energiju i upotrijebi je za nešto produktivno i korisno. U ovakvim situacijama važno je da se što mirnijim tonom obraćate djetetu jer će se ono tada brže smiriti. Ipak, zauzmite čvrst i jasan stav, kako biste ga disciplinovali dok ga istovremeno učite da je smireno i suzdržano ponašanje bolja opcija nego burno reagovanje.

Tvrdoglavost – kako naučiti dijete da sarađuje

Dijete već od svoje prve godine počinje da insistira na svojoj samostalnosti. Ono nastoji da sve radi samo, bez pomoći odraslih. Usljed nedostatka vremena ili zbog poštovanja higijenskih navika, to često izaziva povratnu nervozu kod odraslih, koja uzrokuje tvrdoglavost kod djece. Roditelji ponekad žele da slome dječju tvrdoglavost, što opet izaziva negodovanje mališana. Iz tog razloga, da ne bi sputavali njegovu želju za samostalnošću, koja je važna za njegov pravilan razvoj, radeći sve umjesto djeteta, ali i kako bi ga disciplinovali, preporuka roditeljima je da ga nauče kako da sarađuje. Proces učenja samog koncepta saradnje za dijete, naročito u ranim fazama života, nekada može biti teško. Zato je najbolje da omogućite mališanu da uvidi zbog čega je saradnja dobra i poželjna tako što ćete ga uključiti u različite aktivnosti. Na taj način dijete će podsvjesno početi da uviđa njen značaj i samo će biti zainteresovano da sarađuje. Na primjer, dok vam pomažu u pospremanju kuće, mališani će naučiti da zajedničkim radom posao može da se obavi brze i jednostavnije. Osim toga, važno je da ih tada pohvalite, jer djeca razvijaju pozitivan stav prema nečemu kada su hvaljena i podsticana da tako nastave.

Za stidljivo dijete najvažnija je podrška

Svako dijete odrasta na drugačiji način i suočava se sa raznim društvenim situacijama, razvijajući tako različite mehanizme koje koristi u interakciji sa drugim mališanima. Neka djeca sa brzo adaptiraju na novu sredinu i lako komuniciraju sa ljudima koje vide prvi put. Druga su suzdržana i radije će biti u društvu osoba koje već dobro poznaju. Ipak, nijedno od navedenih ponašanja ne može da se okarakteriše kao „bolje“ ili „prirodnije“ u odnosu na ono drugo, s obzirom na to da su oba potpuno prihvatljivi načini na koje djeca pristupaju novim društvenim situacijama.

Ukoliko vas brine to što je vaše dijete neodlučno, povučeno i teško se upušta u interakciju sa drugim mališanima, slijedi nekoliko savjeta koji mogu da mu pomognu da izađe iz svoje sigurne zone.

  • Pomozite djetetu da izgradi svoje samopouzdanje. Recite/pokažite mu da ga volite i prihvatate takvog kakvo jeste. Pritom se suzdržite od negativnog etiketiranja kada govorite o svom djetetu i njegovim postupcima (npr. ne govorite mu da je stidljivo ili povučeno). Umjesto toga, radite na tome da mališan stekne sigurnost u sebe.
  • Podržite dijete u procesu njegove socijalizacije kako bi postalo dio veće grupe. Počnite tako što ćete pozvati nekoliko njegovih dobrih drugara da se zajedno igraju kod vas. Nakon toga pređite na veća okupljanja, kao što je proslava rođendana, kada dijete ima priliku da upozna nove prijatelje i nastavi da razvija svoje socijalne vještine. Međutim, ukoliko vaše dijete plaši pomisao da bude na nekom mjestu okruženo novim licima, poštujte njegove želje i nemojte ništa da forsirate. Takođe, obavijestite dijete unaprijed o nekom velikom predstojećem događaju ili dešavanju. Tako ćete mu pružiti priliku da se za njega mentalno pripremi. Na taj način steći će osjećaj veće kontrole nad situacijom, a samim tim biće opuštenije i spremnije za upoznavanje novih ljudi i druženje.
  • Dajte primjer svom djetetu demonstirajući druželjubivo i ekstrovertno ponašanje u interakciji sa ljudima iz okruženja. Mališani uče oponašajući, ali ne ono što im govorite da treba da rade, već ono kako se vi sami ponašate. Zato se potrudite da budete dobar uzor svom djetetu!

Dok pokušavaju da pronađu savršenu formulu za odgajanje i vaspitavanje svog djeteta, uz savjete i preporuke stručnjaka, važno je da mame i tate tada slušaju i svoje instinkte s obzirom na to da oni mališana najbolje poznaju. Osim pružanja sigurnog i stabilnog okruženja u kome će moći nesmetano da rastu i da se razvijaju, najbolji način da roditelji zaštite svoju djecu od različitih situacija i problema je da im pomognu i podrže ih na pozitivan način.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

 

Leave a Reply