Nema novca za asistente u nastavi u narednoj školskoj godini

asistentiunastavi

Zavod za zapošljavanje nema novca da u narednoj školskoj godini plati asistente u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

„Nažalost, Zavod za zapošljavanje nema finansijskih mogućnosti da realizuje ovaj program za školsku 2016/17 godinu“, kazala je za Radio Antenu M Marijana Radović iz Zavoda.

U školskoj 2015/16 godini, kroz program javnog rada bilo je uključeno 256 asistenata, od čega 181 u osnovnim, 17 u srednjim školama, dok je u predškolskim ustanovama posao našlo 58 asistenata. Program omogućava djeci i mladima sa posebnim obrazovnim potrebama da se uz pomoć i podršku asistenta u nastavi obrazuju po inkluzivnom modelu.

Roditelji djece sa posebnim obrazovnim potrebama kažu da se do sada nerijetko dešavalo da njegovo dijete sa autizmom asistenta u nastavi dobije kada je školska godina u jeku „u oktobru ili kasnije” .

Sa činjenicom da Zavod neće moći da plati asistente u Ministarstvu prosvjete nisu upoznati, a upućuju na Ministarstvo rada i socijalnog staranja u vezi sa tom tematikom.

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić kaže da za sada nema sve potrebne informacije, ali pojašnjava da je Ministarstvo u tom slučaju neka vrsta mogućeg posrednika.

“O ovome ću detaljno razgovarati sa direktorom Zavoda da vidimo kakve su mogućnosti. Definitivno moramo uraditi sve da to ne bude nešto što bi osporilo nastavak jednog zaista značajnog projekta koji je pokazao određene rezultate. Moramo pronaći neko rješenje da se nastavi taj angažman“, kaže Marić.

On je objasnio i da postoji, kako je kazao, međuresorni problem između ministarstava rada i socijalnog staranja, prosvjete i Zavoda za zapošljavanje.

„Čini mi se da je to od početka loše raspoređeno, da se nije dobro planiralo i sistemski uskladilo da bi to funkcionisalo. Evo, već iz godine u godinu imamo isti problem“, rekao je Marić.

Problemi sa finansijama nisu novina, naveo je on, pa je upitno kako će problem biti riješen, ali napominje da vjeruje da to moguće, makar kratkoročno.

„Dugoročno treba razmišljati koji su to koraci koje treba preduzeti da bi se napravila održivost ovakvih projekata u seriji socijale, obrazovanja i zdravstva“, dodao je on.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Strasno… inkluzivno obrazovanje pociva na strasno losoj organizaciji. I to prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu ustanovu je bijedno. I na kraju se sve lomi na nasoj djeci, na zalost. Bas me zanima kako ce to da funkcionise, buduci da niko od nadleznih nije u stanju da nam to i pojasni.

  2. Nije to jedini problem, problem je sto i kada dobiju asistenta, taj isti asistent je tu dva sata umjesto svih cetiri koliko je obavezan da bude sa jednom djakom i koliko je istom potrebna pomoc! Medjutim, hocu da kazem, da je jedan asistent na dva djaka, to je slucaj sa mojim sinom!

  3. U Petrovcu asistenti jos uvek nisu dobili platu za drugo polugodje.Ja imam dva djaka sa problemima u razvoju i mislim da oni imaju pravo kao i ostala deca na svoje detinjstvo,skolovanje i razvoj.Kako da im sve to pruzim u ovakvim uslovima?

Leave a Reply