Obroci iz đačke kuhinje 10 do 12 eura, za braću i sestre u pola cijene

djackakuhinja

Roditelji koji žele da njihova djeca dobijaju hranu u toku nastave iz novootvorene Đačke kuhinje mjesečno će za tu uslugu plaćati od 10 do 12 eura, iz Ministarstva prosvjete. Porodice sa više djece će za svako naredno dijete koje pohađa vaspitno-obrazovnu ustanovu obrok plaćati u pola cijene, tačnije pet odnosno šest eura.

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, prosvjetni resor će sagledati, kako su kazali, mogućnosti nižih cijena obroka za djecu iz socijalno ugroženih porodica, pišu Dnevne novine.

Đačka kuhinja krajem maja je otvorena u Školi za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, kako bi đaci osnovnih i srednjih škola u Podgorici od septembra dobijali obroke u školi. Projekat Đačke kuhinje je višestruko značajan iz razloga što će užinu za djecu pripremati učenici trgovinske škole, koji će na taj način imati priliku da usavršavaju praktičnu nastavu, uz pratnju mentora, profesora kuvarstva i drugih oblasti.

Ipak, još nije odlučeno koja će vrsta obroka biti na raspolaganju djeci.

Portparolka škole Zorica Miličković je najavila nedavno da će pokrenuti istraživanje među roditeljima i provjeriti šta bi oni željeli da njihova djeca konzumiraju.

“Krenućemo sa jednom paletom proizvoda koja će biti eksperimentalna u smislu ukusa, da provjerimo li se to njima dopada i time ćemo se i voditi. Ukoliko budu zadovoljni nastavićemo sa tom paletom koja će biti bogata – od peciva do raznih drugih”, kazala je ona.

Još jedno anketiranje će uslijediti u novembru, kako bi se provjerilo zadovoljstvo obrocima iz Đačke kuhinje.

“Stavljanjem u funkciju Đačke kuhinje u sklopu SSŠ “Sergije Stanić” se, između ostalog želi omogućiti učenicima da dobiju obrok u školi koji je pripremljen u skladu sa HACCP sistemom bezbjednosti hrane. Kako bi se provjerilo zadovoljstvo učenika i roditelja, planirano je u novembru njihovo anketiranje. Komunikcijom sa njima se želi utvrditi da li su zadovoljni realizacijom projekta, da li imaju neke preporuke”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete.

Na otvaranju krajem maja, Bošković je kazao da je u planu da se ovakva vrsta servisa kasnije razvije i u drugim gradovima u Crnoj Gori.

Koordinator Đačke kuhinje Željko Tomić je objasnio da će hrana biti transportovana kombijima, posebno namijenjenim za prevoz hrane. Osnovne škole, do početka sljedeće školske godine, su u obavezi da opreme, ili izgrade, prostoriju u kojoj će hrana biti privremeno skladištena, što je bila i ranija praksa.

Jedan od ciljeva otvaranja Đačke kuhinje bio, kako je objasnio Bošković, da se vrati u proces nešto što je nekad bilo dobro i omogućavalo da se djeca u školi hrane na kvalitetan način.

“Ovo je samo pokazatelj da idemo naprijed i pokušavamo da obezbijedimo što bolje uslove za djecu, da uče u prostorima u kojima se osjećaju slobodno i bezbjedno i omogućavamo školi da proširi mogućnosti praktične nastave”, kazao je ranije Bošković, navodeći da je kompletan projekat Đačke kuhinje koštao oko 400.000 eura.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. To je 300€ minimum mjesecno samo za jedan obrok za dvoje djece – 3000€ godisnje (10 skolskih mjeseci)… Moze li to priustiti crnogorska cetvoroclana porodica?
    Zatim “pitacemo koliko im se DOPADA hrana!!!! Przite krompire i hamburgere svaki dan, pice i bice svi prezadovoljni 😂😂😂
    To se unajmi odlican nutricionista i napravi ljetnji i zimaki meni bogat onim sto je djeci potrebno i zdravo a ne daj sta volim….

  2. Da napomenem da u Milanu u privatnoj skoli obrok plus merenda oko 10h kosta 900€ po djetetu godisnje i nema popusta za drugo dijete, a sada, u vrticu, placamo oko 100-120€ mjesecno po djetetu za rucak i popodnevnu merendinu.

  3. Da bi se ovo realizovalo,silan novac treba uložiti u logistiku po školama,čak iako se hrana distribuira iz jednog centra. S obzirom na stanje u školama i resornom ministarstvu ovo će ostati samo priča ili eksperiment vezan samo za pg.

Leave a Reply