Napraviti trotoar i ograde duž ulice Vojislavljevića

protest3

Roditelji djece iz OŠ Oktoih u podgoričkom naselju Zabjelo na današnjem okupljanju na platou kod pasarele u Ulici “Vojislavljevića” pozvali su nadležne da hitno rješavaju  problem bezbjednosti saobraćajnice koja se nalazi u blizini škole.

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ Oktoih Jadranka Simonović istakla je da je navedena ulica izuzetno frekventna, te da njom, pored ostalih, saobraćaju veliki kamioni i šleperi u tranzitu.

“Ulicu dnevno pređe, iz obje škole (na Zabjelu), oko 3.000 učenika u oba smjera. Postoji pasarela, međutim, ona se ne koristi zato što postoje alternativni načini prelaza, koji su djeci i odraslima mnogo lakši i samim tim, ona je pusta. Takođe, ne postoji infrastruktura do nje”, pojasnila je  Simonović.

porostest

Roditelji imaju i predlog kojim bi se riješio ovaj problem. Prema riječima Simonović, čitavom dužinom saobraćajnice bi trebalo postaviti trotoar i ogradu koja bi onemogućila alternativne prelaze, a djecu fizički upućivala na bezbjedne prelaze – pasarelu i semafore.

Simonovićeva je istakla da očekuju adekvatne mjere, dodajući da ih je u ideji podržala i uprava OŠ Oktoih.

Roditelji koji su se okupili strahuju za bezbjednost svoje djece. Među njima je i Jovo Orlandić čije dvoje djece pohađa ovu školu, a od naredne godine će i treće.

“Strah me je, ne zbog nedavnog tragičnog slučaja, imali smo i prije dvije, tri godine slučaj kada je dijete stradalo. Koliko, toliko utičem da djeca prelaza preko pasarele. Mislim da je bezbjednije, iako je strmo. Svaki dan je i za nas starije, a ne za djecu izazov preći ovdje”, kazao je Orlandić.

Podršku roditeljima su dali i predstavnici nevladinih organizacija Udruženja Roditelji i Alfa centar.

Danijela Knežević iz “Roditelja” istakla je da se pasarela ne koristi zbog nepraktičnosti, odnosno zbog lošeg pozicioniranja, navodeći da, kada se siđe sa pasarele djeca direktno izlaze na ulicu.

“Iako će neko reći da je prelaz obezbijeđen pasarelom, on to nije, ne postoji ograda, ne postoji znak prije pješačkog prelaza. Pješački prelaz se jedva vidi. Definitivno se nešto, pod hitno, mora uraditi”, apelovala je Knežević.

Aleksandar Dedović iz NVO Alfa centar je rekao da je očigledno da na ovoj lokaciji postoji saobraćajni problem u vidu “saobraćajne infrastrukture koja nije u upotrebi”.

“Ako ova pasarela nije u funkciji, onda da se proglasi za nefunkcionalnu, da se ukloni, ili da se na drugi način riješi horizontalna i vertikalna signalizacija na ovom potezu”, poručio je Dedović.

Jedini način da se problemi riješe je, prema Dedovićevom mišljenju, saradnja sa nadležnima.

protest2

Roditelji su organizovali simboličnu šetnju preko pješačkog prelaza na Ulici “Vojislavljevića”, a zatim preko pasarele. Tokom prelaska pasarele, roditelji su negativno komentarisali strme uspone i padove, koji su nepraktični za djecu, a koji su za osobe sa invaliditetom nesavladiva prepreka.

Comments

  1. A da roditelji malo poduče djecu kako se bezbjedno prelazi ulica???? Često gledam “uzorne” roditelje kako na pješačkim prelazima na raskrsnicama sa semaforima prelaze na crveno vukući djecu za ruku. Prema tome, ne može se nešto tražiti kad nemamo osnovno znanje ponašanja pješaka u saobraćaju.

Leave a Reply