Predlažu da ocjena iz vladanja uračunava u opšti uspjeh učenika

nedisciplina

Institut za vladavinu prava (IVP) zatražio je od ministra prosvjete Predraga Boškoviću i članova skupštinskog Odbora za prosvjetu da se izmijene obrazovni zakoni i da se ocjena iz vladanja uračunava u opšti uspjeh učenika, kao odgovor na sve veći stepen neprimjerenog ponašanja u školama, koji nerijetko uključuje i nasilje.

IVP pojašnjava da bi uvođenjem uračunavanja ocjene iz vladanja u opšti uspjeh učenika došlo do toga da odjeljensko vijeće formira ocjenu iz vladanja na osnovu cjelokupnog učenikovog ponašanja, što bi uključilo i izrečene vaspitne mjere, broj neopravdanih izostanaka, itd.

U IVP-u tvrde da nastavnici ne prijavljuju nasilje jer se boje da će ih smatrati nesposobnima da uspostave disciplinu i vode čas, dok direktori to ne rade jer strahuju da će ugroziti ugled škole. Profesori, kako dodaju, ne pokreću predviđene mehanizme kažnjavanja jer nemaju uspjeha u praksi, dok njih zatrpavaju izvještajima i ostalom birokratijom, a potom su najčešće na udaru nezadovoljnih roditelja.

Prema predlogu IVP-a, ocjena iz vladanja do petog razreda osnovne škole bila bi opisna i ne bi uticala na opšti uspjeh učenika, dok bi se iskazivala brojčano od šestog razreda i u srednjoj školi, i uticala bi na opšti uspjeh.

Loše ponašanje je postalo uobičajena smetnja prilikom održavanja nastave, sa kojim i profesori sa visokim stepenom autoriteta teško izlaze na kraj, kažu u Intitutu.

“Sve više smo svjedoci da ne samo djeca, već i roditelji “jure” za ocjenama iz nastavnih predmeta, dok se zanemaruje pitanje vaspitanja, odnosno vladanja učenika.  Na taj način smo i došli u situaciju da se u školama javljaju slučajevi poput nedavnog kada je srednjoškolac izbo nožem svog druga (Srednja mješovita škola “Vuksan Đukić” u Mojkovcu) ili tzv. video seks skandal (Gimnazija “Slobodan Škerović” u Podgorici). Ovaj i slični slučajevi su poziv da se otvori pitanje discipline u školama i adekvatnog odgovora obrazovnog sistema”, piše u saopštenju ove nevladine organizacije.

Institut je svjestan da je kod problematičnog ponašanja učenika uvijek na prvom mjestu prevencija, rad sa učenikom i angažovanje stručnih lica, međutim, kad škola izrekne vaspitnu mjeru neophodno je da ona ima uticaja na učenika, što sada nije slučaj.

IVP upozorava da postojeće vaspitne mjere (opomena, ukor) ne utiču na status učenika, pa tako učenik može da bude ocijenjen iz vladanja ocjenom nedovoljan (1) a da to nema nikakvog uticaja na njegov uspjeh, što ohrabruje učenike da nastave sa neprimjerenim ponašanjem.

“Ovo nije samo problem koji stvara probleme profesorima, već i onim mirnim učenicima, koji su u školu došli kako bi učili. Nemirni učenici ističu sebe zanemarivanjem autoriteta i stvaranjem neugodnih situacija, korišćenjem mobilnih telefona, nenošenjem predmeta za rad i sličnim otporima”, kažu u Institutu.

Smatraj da stotine, pa i hiljade izostanaka, opravdanih i neopravdanih, koji se pojavljuju u pojedinim školama govore o tome da je pitanje discipline stavljeno u zapećak u odnosu na uspjeh učenika u nastavnim predmetima, što je rezultiralo da škole izgube vaspitnu funkciju, bez koje se ne može kvalitetno ostvariti ni obrazovna.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Konacno da neko zvanično progovori o ovom problemu i predlozi konkretno rješenje istog. Možda ima i boljih rješenja, ali i ovo bi bio veliki korak za spas vaspitane i neagresivne djece. Bas me zanima odgovor Boškovića

  2. Treba u djeci podsticati ono najbolje i maksimalno se potruditi u osnovnoj školi da se ta djeca usmjere na pravi način. Elem, uvijek smo bili genijalni po pitanju raznoraznih sankcija jer u našem mentalitetu sankcija je najbolja vaspitna mjera. Jeste, kako da nije…

Leave a Reply