PZP tvrdi da su porodilje u Crnoj Gori građanke drugog reda

dorucakSituacija u crnogorskim porodilištima nije se poboljšala, i neophodno je promijeniti sistem u kojem se porodilje neće tretirati kao građanke drugog reda, saopšteno je iz Mreže žena Pokreta za promjene (PzP).

Iako su, kako navode, u više navrata upozoravali na katastrofalno stanje u crnogorskim porodilištima, više je nego očigledno da se situacija još nije promijenila na bolje.

„Dokaz za to je i fotografija koju je poslala jedna porodilja iz KBC Podgorica, na kojoj se nalazi taj čuveni doručak povodom kojeg smo 29. oktobra 2014. godine prvi put i izašle ispred parlamenta. Svi pamtimo dobro tragediju koja se dogodila u Bijelom Polju, nakon koje se ispostavilo da to nije izolovan slučaj već da se nešto slično dogodilo i 2009. godine u Beranskoj bolnici. Žalosno je što većina takvih slučajeva sa tragičnim epilogom nikada i ne dospije do sudnice. Obično se roditelji vrte u začaranom krugu administrativnih procedura, tako da je pravda za njihov bol teško dostupna“, navodi se u saopštenju.

Iz PzP-a su kazali da postaje jasno da više nijesu dovoljne ostavke, već da je neophodno promijeniti sistem u kojem se porodilje tretiraju kao građanke drugog reda.

„Nama su potrebna savremena, čista i prije svega humana porodilišta. U njima treba da slavimo život, a ne da strahujemo za život i zdravlje“, poručuju oni.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Eee da je samo hrana u pitanju,kakvi su nam doktori,chast izuzecima,a malo ih je,kakva im je higijena,propalo se,kakve su sestre ne daj Boze,kad pitate za novu posteljinu,chistu,nakon 10 dana,kazu vam da niste moda sishli s dvora,ne daj Boze da trazite neshto drugo,a npr.pochne posteljica da Vam ispada jer se raspala,doktori Vam kazu,pa znate sa sigurnoschu ne mozemo tvrditi da je posteljica,pa pobogu imate li uz?!?A ne radi na patologiji,pa se morate popeti sprat vishe?!👀,a ctg,poradjate se,raspadate se,a babica Vam kaze VIDI,OVAJ CTG NE RADI,PA KAD POCHNE DA PISHTI TI PRITISNI OVO DUGME,I ON CE NASTAVITI,jer zaboga ona mora da pije kafu tamo,ako ne daj Boze pochnete da povracate za vrijeme porodjaja,chistachica se sluchajno zadesi pa Vam donese lavor,a babica onako u prolazu kaze KUKALA SHTA SI TO JELA?Kukala????!!!!Kad trazite svoj telefon da javite,eto mozda muzu da se poradjate,doktor Vam kaze NEMA POTREBE DA STVARAMO BESPOTREBNU PANIKU,itd..trebalo bi mi vremena da napishem sve.Samo neka su zdravo!Stoka!

  2. ako neko hoce bolje,neka plati dopunsko zdravstveno osiguranje..cudim se i kako ovo funkcionise.CG placa 250 eur godisnje a Njemacka 3000 eur.Koliko para toliko i muzike.650000 stanovnika,svi imaju besplatno lijecenje,vecina nista ne uplacuje????

    • Ne mozemo platiti doktore da budu doktri,i da rade svoj posao,isto vazi i za sestre,za pochetak im fali osnovni stepen kulture i vaspitanja,to shto oni nisu stimulisani nije nash problem,na kraju,kao poreski obveznik imam pravo na zdravstvenu zashtitu,a ne pravo na njihovo zmurenje na zivotnu ugrozenost i majke i djeteta.

    • Izvini momak ali drzava je duzna da porodiljama obezbijedi normalne uslove…nije lako radjati i nositi dijete devet mjeseci…to tvoja majka zna odlicno!Ruzni su i uslovi i medicinske sestre se izivljavaju na tebe…ja sam svjedok da je babica svasta rekla zeni koja se poradjala!To nije normalno sramno je i suvisno za komentar!U drugoj drzavi ne bi bila tu gde jeste!!

    • Doktori isti rade i u privatnim klinikama i tamo su isti oni strucniji nego kad ih posjetite u drzavnoj bolnici.Nisu ni humani,uzasni su.A 50 posto gradjana ove drzave i pored placenog zdravstvenog osiguranja ide kod privatnika na preglede i da radi nalaze,toliko o tome koliko nam je beslatno.Jer isti humani doktori pozivaju da se dodje kod niih privatno

    • Trudnice se ponasaju sasvim normalno u takvom stanju..ti momak stvarno ne slusas sebe sto pricas…ako nemas zenu sa takvim stavom je neces ni imati…a kad ti se zena bude poradjala mislim kad se bude radilo o tvom djetetu i tvojoj zeni neces tako pricati.Svakoj porodilji posle teskog porodjaja je potrebno normalno jelo…ona je stvorila nov zivot!

    • Kakav narod takva i drzava. Na odelenju gdje su porodilje osim hrane ima mnogo drugih stvari koje nisu zanemarljive , koje iste te zene koje borave tamo unistavaju, pocev od wc-a pa preko same higijene oko kreveta a i dalje. Ima super sestara a ima i onih koje zapamtis kao lis primjer ih navodis pa onda sve ostale stradaju zbog jedne. To je tek nekoliko dana u bolnici, dva do pet ostanes osim u izuzetnim situacijama kad se mora duze. Salamu bi svakako trebali izbaciti sa menija, a ovo ostalo se moze svarit’.

    • I ti primitivni imaju pravo na zdravstvenu zashtitu,nazalost ne mogu svi biti inteligentni i obrazovani,shto ne mijenja nishta u pogledu zashtite.Meni je jako zao da jedan mushkarac ovako komentarishe,koji je vjerujem sin,brat,otac,ako nije,potencijalni,chija majka se poradjala,i chija cerka ce se eventualno sjutra poradjati.Niko ne trazi nikakve spektakularne tretmane i povlastice,elem,ja komentarishem ne za boravak od 5 dana,vec od mjesec ipo dana,i ono shto sam tu vidjela nigdje nisam,i vjerujem da necu.Dakle elementarno vaspitanje i kultura,malo uljudnosti,i empatije,jer zeni koja je doshla tu,da donese novi zivot na svijet,nije do toga da je neko ignorishe,vrijedja i sl,samo malo ljudskosti.

    • Prvo, niko se ne liječi besplatno. Bračni par sa prosječnom crnogorskom platom za radnoga vijeka u Fond zdravstva uplati oko 56.000 EUR. Drugo, objasnite, molim vas, na koji način pacijent sa dopunskim osiguranjem, kod bilo koje osiguravajuće kuće ne samo Uniqe koju pominjete, može dobiti kvalitetniji obrok u npr. Kliničkom Centru? Miješate babe i žabe. Takođe, ako kažete da je ovo sasvim dovoljan i lak obrok za jednu porodilju koja, ruku na srce, nije bolesna i nije zapravo pacijent, kako objašnjavate ovaj obrok pun najgorih masnoća za srčanog bolesnika koji je upravo preživio infarkt?

    • Ja sam se porodila prije 9 mjeseci tacno i imam samo rijeci hvale za citavo osoblje na celu sa dr Sasom Raicevicem!
      Sto se hrane tice uzimale su je sve u mojoj sobi,ja licno nijesam jer nisam nista jela sem voca te tri dana..

    • Posto ovaj momak prica politicki i mi moramo malo na njegov jezik da bi svatio…bez ako nije u neku stranku…ova hrana u brezoviku i u bolnici nevazno kojoj sigurno jedu svi oni iz skupstine kad se razbole😂😁znate mi moramo da se stisnemo i da jedemo g..na da izvinete na izrazu da bi njima bilo lijepo umjesto nama…ajde recite i da je ova hrana na slici super…zato nam je i ovako lose jer ima puno ovakvih nenormalnih misljenja

    • Lako li je pricati “iz tudjih cipela”….nadam se samo da se pojedini nece na tezi nacin uvjeriti u to da je jako pogresno “drzati slovo” o necemu za sta nemaju osnovnih informacija (da ne buden gruba pa kazem elementarnog obrazovanja),kad im se desi slicna situacija.

    • Peđa, ne iznosite neistine i ne poredite sa Njemačkom, u kojoj je 1h rada = 8.5e min. Prosječne zarade su oko 2000e, ali ako ste već krenuli down that road, samo da dodam da u Njemačkoj, u prosjeku, kao privatni osiguranik za 200e mjesečno dobijete apsolutno sve što vam je potrebno. Državno zdravstveno se obračunava na osnovu procenta od zarade i nije prevelika razlika u odnosu na privatno, s tim što privatna osiguranja povećavaju premije kada pređete određene godine. Državno osiguranje pokriva i dijete i ženu besplatno. Pošto je preventiva najvažnija, ukoliko uradite sve pretrage tokom godine, dobijete “nagradu” od osiguravajuće kuće u vidu 200-300e. Recite samo, koja je vajda to što u CG, država uzima od plate za usluge koje, uglavnom, ne možete da dobijete u bolnici – ja sam, npr. morala sve nalaze da obavljam privatno jer nisu imali “reagense” ili “slobodne termine”. E, da, i hrana je… prava hrana! Ne ovi ostaci od nečijeg doručka koje daju pacijentima. I onda kad vidim da neko brani naš zdravstveni sistem (koji ne postoji) stvarno ne mogu, a da se ne zapitam: jel’ sve u redu sa Vama ili ste samo neki politički bot? O.o

  3. Vazno je da drzava puni sebi zadnjicu,a za porodilje koga briga..kakva hrana takva i drzava,jos ih nije sramota da brane muzevima da donose hranu porodiljama!Naravno kad je hrana uzasna!To ni pas ne bi pojeo..moj muz je u kesi prvo stavljao hranu pa preko stvari da ne bi vidjeli…prosto bila sam gladna…sto god da su donosili nisam htjela ni da pogledam to!Jos se posle cude sto zene ne zele vise da radjaju?!A kako kad vidis kakve su bolnice uzas…radije bih se porodila kuci kao sto su i nase bake.

    • zdravstveni sam radnik a ovo je radjeno po jelovniku koji je standardizaovan.Ja licno,fizizcki aktivan pojedem samo vocku za dorucak,bez peciva.Rekoh,ako hocete bolje,inmate Codru i privatn eklinike pa se tamo poradjajte

    • slazem se da je dovoljan obrok,ali molim vas barem jednom uzmite onu veknu hleba da vididte kako je tvrda,ali da otkud da znate kad vama daju odabrano a bolesnicima najgore ,provjereno,toliko mi je zao sto to nisam slikala,kako prvo hrane osoblje pa bolesnike!!!!

    • Hoces da kazes da je ovo dorucak sa kojim zena koja se porodila treba da nadoknadi snagu?Osoba koja je ko zna koliko iskrvarila,izmucena i umorna sa ovim da ojaca i podstakne organizam da proizvodi mlijeko?Au svaka ti cast.

    • Ja licno posle porodjaja sam jela tri puta vise nego obicno, tamo gdje sam se poradjala sam imala mnogo bolje obroke nego porodilje ovdje a i pored svega toga je dozvoljeno u posjetu donijeti hrane ali samo za taj dan, da ne ostaje po fiokama…

    • Moja sva tri iskustva u Klinickom centru na odeljenju za porodilje su bila u najmanju ruku uzasna. Pocev od neljubaznosti,preko higijene pa udobnosti i na kraju hrane. Katastrofa. Uz to ne dozvoljavaju porodici da ti donesu pristojan obrok navodno zbog bakterija,a kad istom tom osoblju porodice donesu kolace,torte i meze to je onda u redu. A ti strucnjace Pedja Stanisic,razmisli o tome da je ta zena,majka,na svijet donijela joa jedan zivot i da joj treba mnogo vise od vocke da povrati snagu,nadoknadi mnogo toga u organizmu i jos uz to podstakne dojenje. A ti ako volis i mozes zivotari jeduci vockice

    • Kad je tako divan jelovnik zasto nakon “hajke” medija i nevladinih organizacija zbog tog”pakistanskog menija” klinicki centar izadje u javnost sa nekim fantomskim jelovnikom gdje kao ima krempita za desert i voce???

    • Pedja Stanisic Gospodine Stanisicu Vi ne dojite dijete pa Vam i orah moze biti dovoljan i to za citav dan-Vasa stvar. Jadna je beba koja ceka podoj poslije ovakve hrane. Nijeste svjesni sta govorite i Bog neka Vam je u pomoc. Zato vrle sestre (makar ove u NK) potrce da bebama daju Bebilac, da ih dohrane pa zeznu citav proces dojenja i imunitet bebe. Gospodine Stanisicu dace Bog da znate sta je DIJETE, nema toga na svijetu sto je vrijedno jedne suze njegove. Jadna je drzava koja ne prepoznaje tu vrijednost. Jadna je njena buducnost.

    • Ne shvatam ove sto se uzdižu toliko “rodile ste dijete sebi,a ne državi”-to treba da Vam je uvijek na umu. A porodilje NE SMIJU DA JEDU prvih par dana jaku i začinjenu hranu,jer je svaka prethodno klistirana,a pogotovo ne smiju one koje su se porodile carskim rezom.Ja nisam medicinski radnik,ali logicno je.Sama sam pitala anesteziologa i ostale Dr-e prosle godine kakav je rezim ishrane porodilja bas zbog tog klistiranja i carskog r.? Dobila sam jasan i precizan odgovor.Tako da je malo koja informisana kako i sta treba da jede posle prirodnog i carskog reza ,i bilo koje druge operacije? Svaki Dr ce vam reci isto-prvih par dana tečnost,dijetalni keksici,integralni stapici,-da se blago podstakne rad totalno ispraznjenih crijeva! A ove sto kukaju za snagu? Pa pitam se jesu li mucenice iole ista jele u trudnoci pa su taj dan izgubile toliko snage da im odmah dođe da se obilno najedu?! Snaga -energija koja vec postoji u organizmu ne moze za jedan dan da nestane. I pijuckanje vode je dovoljno da zena moze dojiti bebu,ajte molim vas?! Vi sto kukate na ovaj odavno određeni rezim ishrane,treba vam jagnje pečeno donijeti u bolnicu prvi dan kad se poroditei nekoliko paketa sokova po zelji,,pa bi onda dobile grceve,naglo bi vam nadosle grudi i eto odmah upale,itd,i jos vecih bolova… Joj kome su oci gladne nikad sit biti nece.Ja sam posle carskog reza tek treci dan pocela pijuckati vodu,caj,uvece dva-tri keksica,dva-tri integralna stapica,i nisam uopste bila gladna.Istog dana dva sata nakon carskog podojila sam bebu i nastavila,mlijeka bilo za bebu ko kise.Cetvrti dan samo stapice keks i caj,a peti dan tek jedan “cvrsti” obrok-bolnicki,i supicu. I gle cuda,nije mi se zagnojila rana,nije pukla,nikakve infekcije,ni temperature,nit mi je bebac dobio zuticu,nit sam imala jake i bolne grceve stezanja materice(vracanja) nakon carskog,nit su me bubrezi boljeli,itd. A SVE ZENE koje su “ispod ruke” kada im donesu u posjetu masnu jaku zacinjenu hranu su imale neke od tegoba. Mogla sam i ja tako,ali nisam htjela.Postovala sam i drzala se onoga sto mi je anesteziolog i doktor rekao,i super prosla. Prvi dan dva sata nakon carskog ustala sama itd,osjecala sam se lako ko perce,a ove “najedene” nisu mogle do kupatila jedva da podju. Svako ZAŠTO-IMA SVOJE ZATO. Ko zna-zna!

    • aHAHAHAHA, ruzno je smijati se kad je ovakva tema u pitanju, ali ja citam i ne vjerujem sta gosn Stanisic pise. I sve trazim komentar u kojem pise- ne skacite zene, salim se. Gosn Stanisicu, pitala bih Vas gdje radite, kojoj politickoj opcioji pripadate i kolika su Vam mjesecna primanja? Znam da su sve pitanja licne prirode ali moj porodjaj i zdravlje, moje porodice i mene su takodje jako licni i svako ugrozavanje istih shvatam da ne mogu licnije. I neka me neko podsjeti koliko ono izdvajamo mjesecno za zdravstveno osiguranje???

    • Mortisha Adams, citajuci komentare Pedja Stanisica i gledajuci njegov profil, zakljucila sam da o zdravstvu pojma nema….koliko li dijete u pelenama. A najprije ce biti da radi kao prodavac dopunskog osiguranja za Uniqu, a kako oni zive od procenta, u interesu mu je da sto vise ljudi privuce.

  4. Dajte, majke ne izvolijevajte! Ne trcite maraton nego lezite! Da, dojite ali koliko mlijeko nadodje za ta dva dana? Nekoj ni posle 5. Tri puta sam se poradjala i lezala, preljubazni svi, dorucak jeste malo skromniji ali nutricionista ga je odredio zato ne pametujte nego gledajte da dojite djecu posto ni pola vas ne doji preko mjesec dana. Dorucak je ukusan i sasvim dovoljan. Dvoje dojila preko 6mj a i trece cu.

    • Tvrdim da je dorucak dovoljan i ne samo on nego i ostali obroci, ukljucujuci uzinu. Ne znam koji nutricionista je u pitanju imenom i prezimenom ali znam da meni odredjuje on. Hvala bogu da sam pokretna mljekara , to mi je prioritet tamo. Nisam se bavila kupatilom i obrocima nego bebom. Dzabe je, ne znam sta ocekujete.

    • Kad sam se ja porodila, nikakve uzine nije bilo. U studentskoj menzi sam imala bolju hranu nego za ta dva dana u bolnici. Ni neprijatelju ne bih servirala to sto su oni nama dali. Rucak…koji se podgrijao nebrojeno puta…da se vise svo “povrce” raspalo. Hvala bogu pa mi kolicina mlijeka nije zavisila od hrane koju su mi oni servirali vec sam jela ono sto su mi od kuce donijeli…tako da uspjesno dojim 22 mj.

    • Zena a takav komentar!Ja se prosto od ovakvih”zena”stidim sto sam zena!Bravo vam ga!Vidite meni je dijete bilo dugo bolesno od zutice u djecjoj bolnici a mjesta nije bilo za majke…pa je logicno da sam u sred stresa sto mi je dijete bilo tamo samo ostala bez mlijeka..svaka zena koja ne doji ima razloga,a ne zato sto nije htjela gospodjo KOMENTAR VAM JE NA NIVOU

    • S obzirom da jedva pretekoh porodjaj, da mi je hemoglobin sa 121 pao na 68, da smo i ja i beba imale hipoglikemiju, a uz to sam bila “pokretna mljekara” moram da pitam jeste li ozbiljni kad kazete da je ovaj obrok dovoljan? Da je salama zdrava? Uz to sam na svoju ruku izasla iz bolnice i za 20 dana imala hemoglobin 105. Necete.me vjerovati, al salamu na usta stavljala tih dana nisam pa se oporavih i bez nje. Uz to, kao neko ko ima dosta dodira sa medicinarima, mislite li da je nutricionisti palo na pamet da zena koja ima 27 konaca, nakon ove iste salame, moze imati i te kakvih problema pri prvom odlasku u toalet? Nego sto znam ja, mozda sam samo razmazena.

    • Marijana Sekulovic Kovacevic, raspitajte se koliko kosta porodjaj u tim drzavama. Doplatite za zdravstveno osiguranje preko neke osiguravajuce kuce i imacete obroke kao u hotelu sa 5 zvijezdica. Jovana Cetkovic, u moju kucu privirila nije virsla, pasteta i mesni narezak a ni onakva salama. Onoliko osoblja obigrava oko Vas i to dzabe, ne znam koji jelovnik ocekujete? I nije rijec o salami nego o kolicini dorucka sa slike. Marija Glavatovic Ex Radunovic, za taj hemoglobin su Vam vjerovatno dali ferum i posle nwkog perioda se regulise. Niste valja ocekivali da ce u drzavnoj bolnici krvnu sliku da Vam popravljaju ishranom? To mnogi ne mogu sebi ni kod kuce da priuste nego to rade ljekovima. Nisam ni ja rekla da je zdrava salama nego pricamo o kolicini obroka sa slike.

    • Nema sta ja da se raspitam,jer sam ja obisla sve te zemlje koje si ti gledala samo na slici,tako da odlicno znam sistem i usluge drugih drzava..nije primjereno za zenu koja se poradjala da daje takve komentare da je tamo sve uredu…kad svi odlicno znamo sta se radi i sta se jede u podgorickim bolnicama itd..toliko zena ima lose iskustvo i samo se jedna izdvoji da kaze da je sve tamo uredu…da se prosto covjek zapita jeli ta osoba svjesna o cemu prica?!

    • Ja sam imala tamo puno veza..pa ipak u svim vezama bili su uzasni u svakom smislu…znam odlicno kako mi je bilo tamo to jeste kako sam prosla a drugo umjeli su da uzimaju kese koje sam im davala,a da ne pricam o tome koliko je moj muz njima para dao kad sam ja dobila sina.Kad su kese upitanju i pare tad se slome…svi znamo da tamo vlada korupcija

    • Vidite li koliko lajkova imam, tako da nisam jedina. A kao drugo, nema potrebe za vrijedjanjem gdje sam sve bila jer nemate pojma o tome . samo sam rekla da se u tim drzavama papreno placa pododjaj. Porodite se u kodri za 1000e i vidjecete jelovnik.

    • Kao sto rekoh, nisam jela salamu niti pila (zvakala) ferum jer se posle njega zubi oporavljaju godinama. Nisam ocekivala ni da ce mi donijeti salamu pa donesose. I ne znam jeste li svjesni paradoksa ako me pitate da li sam ocekivala da mi u bolnici poprave zdravstveno stanje? Mislim da je svaka dalja rasprava suvisna. Drago mi je da ste Vi bili zadovoljni i odusevljeni menijem. Moja majka je zdravstveni radnik i.nisam.neko ko ne zna koliko tezak taj posao moze biti. Ipak, ne bi ste vjerovali da su sezonske salate ,corbe, meso, za hemoglobin odlicni. A nije tu nista veca racunica od salame, nego treba i spremiti to. Ne gledam da li neko to ima kuci ili ne, ne ulazim u nicije materijalno stanje, ali nije se kuci ni porodila pa nema razloga spominjati ko sta kuci jede. Smijesno mi je da salamu pravdate time da neki ni kuci bolje nemaju.

    • E kad cemo da vidimo jelovnik onda je sve receno☺dosli smo do toga da jelovnik u nasim bolnicama nije uredu..zasto onda komentar da je sve ok?!Znaci nije nista uredu u nasem sistemu,sve je receno.Ovdje nema nikakvog vrijedjanja,pogresno ste to svatili a lajkovi ne govore nista…iz razloga sledeceg jer neko isto tako ima pogresno razmisljanje.Ne bi se zene borile za prava da ih imamo u nasoj zemlji a odlicno znamo koliko ih imamo,tako da zena zenu treba da podrzi u ovakvoj temi jer ova tema je javna tajna,i svi odlicno znamo da je u nasim bolnicama uzasno u svakom smislu i da tamo idemo zato sto smo prinudjene a ne zato sto moramo…

    • I da objasnim u drugim drzavama posto odlicno znam sistem doktori ne dozvoljavaju pri izlazu majke i bebe da beba izgubi na tezini to kod njih nije normalno,i to strani doktori smatraju da nesto nije uredu…itd.da ne nabrajam…u te teme sto se tice porodjaja u ostalim zemljama i hrane itd.sam odlicno upucena

    • I jos nesto sto sam zaboravila da dodam kazete dojili ste sest mjeseci…i smatrate da je to za pohvalu?!Nase majke su nas dojile po godinu i po i do dvije,e to je za pohvalu👍kad vec komentarisete tu temu…i zenu ne treba kritikovati jer uglavnom danas mnoge zene izgube mlijeko ne sto su zeljele,nego je takva situacija..svakoj majci to tesko padne,svi to da se razumijemo odlicno znamo,da je to u mnogim situacijama tako

    • Marija Glavatovic Ex Radunovic to sto je lose uredjeno jer je obavezno zdravstveno osiguranje, to je lose uredjeno. Na nekih 300e to je oko 20e mjesecno. A slozicete se da nasa starija populacija mnogo vise kosta drzavu u usluzi i ljekovima pa onda mi mladi to placamo koji mjesecima ne odemo kod doktora to je tacno. Ali kazem starijima je zdravstvena usluga dzab dzabe. Kao i bolesnicima ostalih starosnih dobi koji uzimaju redovnu terapiju na recept. Ali i taj zakon ce se promijeniti pa ce se lijeciti samo bogati i koji rade po dva tri posla, kao sto je na zapadu.

  5. U Meljinama je meni bilo ok, prošle godine sam se u februaru porodila. Od cistacice do upravnika Bulatovica svi su prema meni bili ok. A babica i sestra Ljuba i Bojana koje su mi se zadesile na porođaju toliko su me hrabrile i bile oko mene ko da su mi najrodjenije. I hrana mi je dobra bila.

  6. Nemojte sve u isti kos!Rodila dvoje dece u Meljinama,razmak pet i po godina,dva razlicita tima,prvi put dr Anusic,drugi put dr Bulatovic i imam samo reci hvale za sve od doktora preko babica i pedijatriskih sestara,do spremacica i servirki!A hrana ko hrana,zavisi kako ko posmatra ja mislim da je bila dobra a ima zena koje su bile u isto vreme kad i ja i govorile da je losa.Na zalost u bolnicama ima i neljubaznih doktora i sestara ali pre svega neke zene moraju shvatiti da porodjaj nije odlazak na kafu i da treba saradjivati,slusati,ne gubiti snagu na vikanje pa posle kriviti osoblje jer su se namucile.

    • Porodjaj nije odlazak na kafu, ali smatram da svi u porodilistu trebaju da budu od pomoci (fizicke i moralne) za porodilju i da ucine da ima sto bolje uslove. Ne znam zasto treba da prihvatamo spartanske uslove u porodilistu kao nesto sto je sasvim normalno…

    • Ja ne mislim da ijedna majka vjeruje da je došla na kafu, to je grubo sa Vaše strane. Moja babica je za pultom igrala solitaire na kompu dok su se meni usta susila, a udostojila me nije da mi ih nakvasi! I onda da ne urlam i nerviram se, izvinite, kako bi vi na to reagovali?da ne govorim da su mi dali stimulaciju bez informisanja i zabranili ustrajanje i setanje. B drugi put je bilo bolje,ali zato što se i jeste diglahalabuka oko toga kako se neljudski postupa sa porodiljama)

  7. Pedja, dok god mi država na silu bude uzimala novac od ličnog dohotka da bi se hranio parazitski sistem zdravstva na samrti, zahtijevam da mi se pruži zdravstvena zaštita i njega na nivou životnog standarda države u kojoj živim, jednak onoj koju imaju povlašćena kasta ratnih profitera i ostalih kriminalaca. Kada kažem parazitski sistem mislim konkretno na 50% zapošljenih koji su na bolovanjima, na politički ppdobne na rukovodećim pozicijama ili na vrhu lista za specijalizaciju, na one što provlače ID karticu i zavuku se u neku sobicu da ispijaju kafe, one prekobrojne. Kada bi se način ponašanja i.medicinskih i nemedicinksih radnika/ca prilagodio standardima, i pacijentima i vama bi bilo mnogo lakše, a raščišćavanjem prekobrojnih bi se povećale plate. Naravno, kupovina socijalnog mira se obija preko leđa ostalih upošljenih u sistemu javnog zdravstva.
    P.S. pošto vidim da se ova priča obrnula na politiku, da razjasnim da ne podržavam ovu partiju, kao ni ostatak opozicije, a još manje poziciju.

  8. Ima svakakvih ljudi pa tako i doktora i sestara.Neki su ljubazni,neki manje,neki ne…Za razliku od pre 4 god sestre su sad malo ljubaznije…Hrana ko hrana ako se porodite prirodno nece vam nista biti da dva dana jedete ovo za dorucak 😊😊 ja na carski pa nisam dva dana nista jela pa treci dobijem 2 parceta keksa pa sam evo ziva…Mislim da ima vecih problema mada i hrana treba da se popravi…Neke zene uzmu pa pisu o tus kabinama i toaletima i higijeni a ostavljaju za sobom svasta po wc-u.Nisu krive cistacice one jadne ciste po par puta na dan al dzaba kad ima neurednih zena.Mislim da je veci problem taj sto je vec stvarno vreme da se dobije novo porodiliste al bas novo a ne da renoviraju ovo staro…Veliki problem su kreveti i duseci.Ja sam sa ranom na stomaku spavala 5 dana dasci preko koje je tanki dusek.Ledja su mi otpala koliko mi je bilo udobno…Vreme je vec odavno da se kupe novi kreveti ovi su uzas…

  9. Iskreno,bas me briga da li je doktorima mala plata pa zbog toga nisu motivisani..zavrsih i ja neki fakultet (mozda nije trajao koliko njihov,ali meni je itekako tesko palo zavrsiti ga) pa se tesko dolazi do posla a ne da sam zadovoljna platom..a da li me pita ko od njih odakle mi da castim babicu 50,doktora min 100???i to pored svih troskova oko bebe?ali zato ako ne “podmazes” niko te ne gleda

Leave a Reply