Mjerilo uspješnog dana kada postaneš roditelj

roditeljstvoludoPIŠE: Aleksandra, CreAtive blog

Kada si sam, uspješan dan mjeriš po velikim i različitim aktivnostima koje si uspio da obaviš u toku tih 24h. Ili po vremenu za ljenost i količini hoćusamodaudišemkiseonik momenata. Nekad ti je važno da imaš vremena za druženje sa prijateljima, sa porodicom ili mužem, a nekad želiš samo da se izležavaš, da naručiš gotovu hranu i gledaš omiljenu seriju do beskonačnosti, epizodu po epizodu.

Eee, kad postaneš roditelj na to sve zaboravi. Sa prijateljima susret ugovaraš nedjeljama ili mjesecima, a i kad uspiješ da se nađeš na piću negde u gradu, nemoj se iznenaditi ako dobiješ barem jedan poziv sa pitanjem: Kako ovo? Gdje je ovo? Kad ćeš kući? Sa mužem se “vrijeme samo za vas” sada uglavnom mjeri minutima, a maratonsko gledanje serija u cugu postaje koncept kojeg se u magli rado sjećaš.

Ovakva novonastala situacija plodno je tlo za upadanje u depresiju ili bjesomučno kukanje i tugovanje za onim što je nekad bilo, uz konstantno dumanje da li će se sve to što želiš ponovo vratiti ili je sve otišlo bestraga.

Da, roditeljstvo sa sobom nosi mnogo korjenitih promjena, i neizostavno malo (ili nimalo) vremena za nas same. I takva situacija traje baš dugo. Mjeri se godinama, uglavnom.

Pa kako onda preživeti te prve roditeljske godine?

Odmah da vam kažem nešto: ukoliko mislite da postoji način da opet uspješan dan mjerite stvarima s početka teksta, bolje je da odmah prestanete da čitate tekst. Takvo nešto je nemoguće, vjerovatno još jednu ili dvije decenije (da, da, mjerimo sada i u decenijama).  I ne, to ne znači da ćete totalno lajsnuti. Preživjećete i imaćete opet osjećaj da vam je dan bio uspješan i ispunjen. Evo i kako:

“Da biste i kao roditelj imali osjećaj da vam je dan bio ispunjen, neophodno je da promijenite vaše mjerilo uspješnog dana”.

Dok god zahtijevate da vam cio dan bude ispunjen neobaveznim i neometanim aktivnostima, nagrabusili ste. I kao ličnost, i kao roditelj.

Evo nekih primera po kojima sebi sada možete mjeriti uspješan dan:

  1. Uspjela sam da bez prekida budem u kupatilu čitavih 5 minuta! Znate ono: taman uhvatite momenat da uđete u kupatilo i na brzinu obavite ono što imate, a na vratima krenu udarci/grebanja i tužno “Mamiiiii”. I vi šta ćete, nego da otvorite vrata i stavite ga na krilo. E kada uspijete da sve obavite bez te radnje na vratima, vaš dan je bio uspješan.
  2. Uspjela sam svaki put da mu bez rasprave stavim pelenu! Oni koji imaju malu ili veliku, a mirnu djecu, ovo sigurno neće razumjeti. Vjerujte mi, nekima presvlačenje pelene kod velike, motorički aktivne i nestrpljive djece predstavlja svojevrstan izazov. Međutim, to može biti i odličan poligon za isprobavanje vaše brzine, visprenosti i mašte. Kada bez puno muke uspijete svaki put da ga presvučete, vaš dan je bio uspješan.
  3. Spojila sam čak 3-4h noćnog spavanja u kontinuitetu! Uff, što su to dobre noći. A kad se samo sjetim da sam ranije izgovarala rečenice tipa “Umorna sam. Noćas sam spavala samo 5-6 sati”. Alooo, da li znaš kakvo si bogatstvo imala? Samo 3-4 sata neometanog noćnog sna su sada mjerilo mog uspješnog dana.
  4. Bila sam na piću sa drugaricom/sestrom/mamom i čitava dva sata me nije zvao muž! Ovo se ne dešava često (ni piće, ni odsustvo poziva) pa se zato ovakvi dani mjere kao vanredno uspješni.
  5. Kosa mi je čista, nokti nalakirani, ja istuširana! Uff, sve ovo u kombinaciji je rijedak luksuz, ali zato kada se sve tako namjesti, ne možeš a da taj dan ne nazoveš uspješnim.

Lista bi mogla biti još duža, ali ostaviću vama da je završite. Koje je vaše mjerilo uspješnog dana?

*Napomena: Ako mislite da su prethodni redovi zvučali ironično, možda i ne griješite. Smijeh je ipak naš najveći prijatelj u borbi protiv tmurnih dana.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply