Sjutra počinju besplatni pregledi fizioterapeuta za osnovce

fizioterapeuti

Novi ciklus kampanje Ispravi se i vježbaj! koju realizuje Udruženja fizioterapeuta Crne Gore, a u toku koje pregledaju djecu kako bi se prepoznali i na vrijeme identifikovali problemi sa kičmenim stubom, počinje sjutra i to posjetom đaka III i IV razreda osnovne škole “Štampar Makarije” u Podgorici.

Ovaj cikus kampanje Udruženje realizuje kroz projekat koji je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, uz saglasnost Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Fizioterapeuti će na osnovu pregleda popunjavati Evaluacioni list koji sadrži, pored osnovnih, sljedeće podatke: tjelesna visina, tjelesna težina, položaj glave, položaj ramena, položaj lopatica, veličina Lorencovih trouglova, položaj savijenih laktova, nagib karlice, dužina nogu, fleksibilnost mišića Iliopsoas-a, položaj koljena, položaj stopala i Adamsov test (pretklon).

“Implementacijom projekta roditelji će se u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba”, ističu iz Udruženja.

Aktivnosti projekta Ispravi se i vježbaj! će biti realizovane od 18. aprila za učenike VII i VIII razreda osnovne škole “Pavle Rovinski” u Podgorici, a od 26.aprila za učenike V i VI razreda osnovne škole “Vlado Milić” u Podgorici.

Glavni cilj projekta Ispravi se i vježbaj! je prevencija deformiteta kičmenog stuba kod djece uzrasta 7 – 14 godina i pružanje neophodne fizioterapeuta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply