Ustavne naknade za majke sa troje i više djece

naknada

Ustavni sud Crne Gore odbacio je inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su definisane doživotne naknade za majke sa troje i više djece, uprkos mišljenju Vlade Crne Gore da su pojedine norme propisa diskriminatorne.

Shodno toj odluci, Ustavni sud je utvrdio da odredbe zakona kojima se utvrđuju naknade za majke koje su rodile troje ili više djece, a imaju 15, odnosno 25 godina radnog staža, ili 15 godina evidencije na birou rada, nije u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i međunarodnim konvencija.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih odredaba podnijeli su Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilić i Draginja Rakočević iz Kolašina, koji su smatrali da su ovi članovi diskriminatorski u smislu da se direktno krši Ustav, Zakon o rodnoj ravnopravnosti i potpisane međunarodne konvencije.

U mišljenju Vlade Crne Gore koje je tražio Ustavni sud navodi se da je inicijativu za ocjenu ustavnosti trebalo usvojiti jer su, kako tvrde, osporene odredbe zakona diskriminatorske.

“Osporenim odredbama se dovodi u pitanje ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite djeci i roditeljima kojima je ona stvarno potrebna, jer pravo na naknadu po osnovu rođenja ne zavisi od materijalnih i drugih prilika bitnih za kvaliget pojedinca i porodice, već po sili zakona pripada ženi koja ispunjava uslove u pogledu radnog staža ili statusa nezaposlenog lica na evidenciji 333, ako to ona želi”, ocijenila je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević u mišljenju dostavljenom Ustavnom sudu.

U inicijativi je istaknuto da žene koje su rodile i podizale više djece, koje su bile slabog materijalnog stanja i koje nijesu imale razloga za prijavljivanje na evidenciju Zavoda za zapošljavanje (333) sada nemaju pravo na naknadu. Ukazali su da žene koje su rodile i podizale jedno ili dvoje djece i istovremeno radile nemaju pravo na naknadu u odnosu na žene koje su provele 15 godina na evidenciji 333.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je za „Dan” da je odluka Ustavnog suda u ovom slučaju očekivan ishod za svakog dobronamjernog građanina. Član Odbora za rodnu ravnopravnost Ljerka Dragičević kazala je da nije bila za ovaj zakon jer je „malo diskriminatoran”, navodeći da bi voljela da je država Crna Gora toliko bogata da može i više da da.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A sto je sa samohranim roditeljima;oni i njihova djeca su nevidljivi i manje su vrijedni od ovih majki sto su rodile troje,cetvero,sedmero djece?!
    Eto nam je_pravda,ustav i briga!Sramota!

  2. Bravo, cestitam svakoj ženi koja je ostvarila ovo pravo! Mnoge su žene radile godinama, uz to podizale djecu u teškim uslovima, na kraju otišle kućama kako su se firme počele zatvarati, obespravljene i oštećene, bez dinara naknade, možda primale neku sicu sa biroa nekoliko mjeseci i čekaju da ako dočekaju 65 godina ostvare penziju od 150€! Realno nije ni 330 € bogatstvo, ali nije lose!

  3. Meni je drago sto su i te,,babe”kako navodi gospodja dobile pravo na nadoknadu…Ne trebamo zaboraviti da su u mnogo tezim vremenima po zenu iste radjale,podizale i skolovale dijecu.Stari ljudi su najugrozenija populacija definitivno.

  4. Sramota, za rodjeno dijete drzava daje 100e, dok babama i prababama svakog mjeseca isplacuje po 336e. Zar ne bi trebalo na drugi nacin da se podstakne nataltalitet, bar za prvo rodjeno dijete da se dodijeli neka pristojna naknada, jer za prvo dijete treba sve, a 100e je smijesna cifra!!!

  5. Pametnije im je bilo da daju mladjim majkama neku naknadu,na taj nacin bi se drzavi povecala stopa nataliteta.Naravno,nemam nista protiv ovog zakona,to je lijepa stvar za nase roditelje,bake itd…Ali smatram da bi se mnogo vise djece radjalo kada bi od drzave imali neku minimalnu “platu” na svako rodjeno dijete,to bi ipak bila neka sigurnost za roditelje koji malo losije zive ,a i naravno za nas koji imamo 1 ili 2 djece da rodimo i 3☺☺

    • Andjela, pozdrav. U Makedoniji je takva praksa vec nekoliko godina i majka koja rodi 3.dijete prima 18 godina nadoknadu od nekih 140 € mjesecno, cak i ako je u radnom odnosu. Za prvo dijete se dobija oko 85 €, za drugo nema nadoknade. Bilo bi lijepo da i CG uvede ovu praksu.

    • Naravno da bi bilo lijepo…ali nazalost mi malo zaostajemo pa pitanju nekih stvari☺☺Bolje receno malo vise…Nisam ja protiv ovog zakona,cak naprotiv drago mi je,ali ako drzava razmislja o natalitetu morace mijenjati neke zakone ☺Ili usvajati nove predloge☺Idem u poslanike definitivno😂😂😂

  6. Trebalo je mnogo više razmisliti prije nego li je usvojen ovaj Zakon obuhvatiti očeve samohrane, žene koje nijesu imale priliku prijaviti se na biro, mlade majke koje tek treba stimulisati…. Ovim ljudima što su podnijeli žalbu sigurno jije bio cilj obaranje Zakona već njegova dorada što bi bilo sasvim pravedno.

  7. Rodite i vi po troje, cetvoro, pa cete i vi ostvariti pravo na nadoknadu kad dodjete u njihove godine. One su nas skolovale i mucile se i red je bio da se tim zenama to nadoknadi. U pravu ste da su imale penziju od 140 eura za puni radni staz, sto je mizerija i morale su se nje odreci da bi primile nadoknadu za djecu. Nisu vam babe krive nego drzava, koja ne zeli da stimulise natalitet. Ja bih zeljela da svi budemo bogati i zivimo kao bubrezi u loju ali ne mozemo iz svoje koze. Treba se radovati kad se bar nekome sudbina nasmijesi, a ne dovijeka biti ogorcen.

  8. Ja se samo pitam umiju li ove žene sto ovdje komentarisu da citaju: znaci, da vam preveden ovo kinesko pismo, ova naknada se ne odnosi na babe i prababe, nego na SVAKU ženu koja ima ili ce imati troje ili vise djece i 15 odnosno 25 godina staza, sto znaci, opet prevod, da će svaka zena KAD STEKNE TAJ USLOV imati nadoknadu od 336€!!! Sta ste spopale žene koje su to pravo već ostvarile, pa ostvaricemo ga i mi, samo treba da radjamo djecu!!! Zar to nije podsticanje nataliteta?!?

    • A ne ove dame nece starati nego ce ostati vjecito mlade i nece im se svidjati nekada ivaj ili slican ovome zakonu,u prevodu bi htjele da im se odma da po 300-400 i da troskare i setaju,uzas kako nerealano razmisljanje i kako se ne cijeni to sto je neko radjao i radio toliko god i dobio nadiknadu od 300 €,umjesto da se kaze da je duplo ne bi smetalo!

    • Marija Draskovic-Zvicer paradoks je sto predlagač ovog zakona ima dvoje djece! Sta treba njegova zena da kaže?!? Ali mi smo takvi kakvi smo, ne može nam ni Gospod Bog ugoditi, tako da se time ne treba baviti! Nego sam odreagovala jer znam kako je teško raditi i podizati djecu, evo i danas kad nam je sve na dugme i instant!!!

    • Dala sam komentar jer se slazem sa tobom zato sam i prokomentarisala,jer niko nije dobio nadoknadu ne zasluzeno,naprotiv. A nije mi jasno zasto komentarisu i to zene vecinom kako primaju “babe” to mi je strasno jer i one ce biti u jednoga dana babe!

    • Marija Draskovic-Zvicer shvatila sam da se slažemo po ovom pitanju! Stvarno mi je zao i samohranih roditelja i uopste porodica koje teško žive i znam da je takvih dosta… Voljela bih da svi fino živimo, ali i ovo je nešto, znaci nekud smo krenuli sa mrtve tačke, korak po korak…

    • Normalno,da je vise njih sa takvim shatanjima i razmisljanjima bilo bi nam odavno bolje,krivo je kompletno drustvo za ovakvu situaciju jer je dovedeno na ivicu siromastva i sad je svima nepravda! Kad se nebi binili i grabili samo za sebe nego korak po korak valjda bi trebalo i mi da napredujemo,a ne ovako sto imaju majke sa troje a ne sa dvoje,sto nemam ja nego ti…. ovako tesko da cemo naprijed,mozemo samo nazad da ukinu i ovo malo sto je zasluzeno!

  9. I opet: mi treba da radimo i radjamo i dobicemo naknadu!!! Kako vam se to sad čini? Eeee, sad nije to tako jednostavno, 25 godina je duuuuugo, nego se nama čini da su “babe” i “prababe” tu naknadu dobile na lijepe oči!!! Čestitam ja vama bake naše drage i majke, da Bog da da ih na tenane trosite, dugo dugo!

  10. Ja (majka troje djece) nemam pravo na naknadu (koja mi srećom i ne treba hvala Bogu) jer sam se zaposlila odmah poslije školovanja, i evo radim već 15 godina. A mogla sam fino sve četiri u vis i da se prijavim na biro i sad da dobijam pare. Što reče jedna majka, ko mi je kriv “kad sam jurila karijeru, a nisam bila kući sa djecom kao ona”???!!!! Jer ja sam išla da radim zato jer “mi je dosadno bilo doma”, a ne zato što sam morala da obezbjedim sebi i djeci za život. Sto puta sam rekla, pa ću i sada…Naknade trebaju da dobijaju sva djeca do 18-e godine i tačka! Brojnijim porodicama ta naknada bi možda trebala da bude veća za nekakav iznos. I to bi se zvala stimulacija. A ovako su nam natakarili zakon, po kome ja sada, sa troje djece i ostale majke sa dvoje ili jednim djetetom, i nečije babe koje nemaju uslov za penziju, muževi, đedovi, moramo da radimo, da bi uplatili državi da, država ima da da majkama koje nikad nisu radile. Pošteno nema šta. Izuzimam iz cijele ove priče žene koje imaju 25g radnog staža i troje i više djece. Sa tim djelom se slažem i smatram da njima treba da se dodjeli ova penzija.

Leave a Reply