Blokatorima signala protiv prepisivanja u Gimnaziji

gimnazija2

Foto: Vijesti

Učenici podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” više neće moći da prepisuju na časovima sa mobilnih telefona, jer su ovog mjeseca postavljeni blokatori signala.

Nekoliko učenica četvrtog razreda pojasnilo je da su ometači  postavljeni  u učionicima, i to isključivo u vrijeme kontrolnih zadataka i testova.

Direktorica ove obrazovne ustanove  Zoja Bojanić-Lalović tvrdi da ipak nijesu postavljeni ometači signala mobilne telefonije, već da se “povremeno koriste blokatori”.

Kako je pojasnila, riječ je o “uređajima ograničenog dejstva koji privremeno ograničavaju korišćenje mobilnih uređaja”.

“Ovo je prisutno samo u periodu kada je intenzivnije pismeno ocjenjivanje, odnosno pri kraju klasifikacionih perioda”, rekla je ona.

Bojanić-Lalović je istakla da  očekuju razumijevanje i podršku roditelja i učenika,  dodavši da savremeni elektronski uređaji pružaju mogućnost da se do ocjene dođe bez znanja.

“Za predmete za koje je predviđeno usmeno ispitivanje, profesorima nije potrebno da koriste tehnička sredstva… Jedan broj predmeta predviđa i pisane provjere, a nama je jedina namjera da se omogući učenicima da znanjem dođu do ocjene”, naglasila je ona.

Bojanić – Lalović je rekla da profesori te ustanove, čak i u slučaju da neki učenici pokažu izvanredna postignuća na pisanim provjerama, tačno znaju da li se radi o znanju ili prepisivanju.

“Dakle, blokatori su prije svega tu da podrže i održe vrijednost znanja, a ne neke druge vrijednosti koje naša škola ne baštini”, zaključila je Bojanić-Lalović.

Gimnazijalci su juče Vijestima ispričali da ih previše ne pogađa postavljanje ometača, jer tokom nastave, kada ih profesori ne vide, i dalje mogu da koriste facebook i druge društvene mreže.

Ometači se godinama unazad koriste tokom ispita na pojedinim univerzitetskim jedinicama, između ostalih, i na državnom Ekonomskom fakultetu.

Leave a Reply