Opet nema svih analiza koje se rade u okviru TORCH-a

Institut za javno zdravlje ima dovoljno testova za skrining raka debelog crijeva, ali je u toj ustanovi trenutno moguće uraditi samo tri od pet najčešće traženih analiza u okviru TORCH testa.

Iz Instituta su odgovorili Vijestima u da je u toku tenderska procedura za nabavku testova za humani papiloma virus (HPV), koji je, prema riječima nadležnih, najčešći uzročnik raka grlića materice.

“Što se tiče skrininga raka grlića materice, zbog ograničenih finansijskih sredstava za program ranog otkrivanja planirano je da budu obuhvaćene samo žene od 30 do 34 godine starosti koje žive na teritoriji Podgorice”, kazali su iz Instituta.

Oni tvrde da imaju i testove na hepatitis B, koji su falili prošlog mjeseca.

TORCH testove, kojim se okrivaju grupe zaraznih bolesti kod trudnica i ostalih pacijenata, tokom januara nije moguće bilo uraditi u Institutu zbog nestašica potrebnih dijagnostikuma.

Iz Instituta su podsjetili da je u ovoj godini izdvojeno 700.000 eura za testove, reagense i potrošni sanitetski materijal, što je za 100.000 više u odnosu na lani.

Tvrde da su povremene nestašice tokom 2016. godine moguće, jer je “potreba onog dijela Instituta koji se bavi pružanjem usluga pacijentima u visini jednog miliona”.

Iz Instituta su naglasili da će pokušati da budu štedljivi, pažljivi i racionalni pri upotrebi testova kojom vrše analize, kao i da će uložiti dodatne napore da kroz edukaciju i podizanje svijesti kadra bolnica i domova zdravlja smanje neracionalna i često nepotrebna upućivanja pacijenata na pojedine mikrobiološke analize.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply