Djeca, računari i vid

djecaivid

Računari su postali obavezni dio većine domova, pa su i djeca izložena njima od najranijih dana. Kao brižni roditelji sigurno sebi postavljate pitanje kakve posljedice ta dječja aktivnost može imati na njihovo zdravlje.

Stručnjaci se slažu da fokusiranje slike na kompjuterskom monitoru izaziva veći umor očiju nego čitanje teksta iz knjige ili časopisa. Dječje oko je organ u razvoju i samim time sva dodatna opterećenja mogu uticati na krajnju vidnu funkciju. Za razliku od igranja na otvorenom, gdje se u procesu rasta i razvoja oka vid prilagođava na daljinu, radom na računaru oko teži jasnom vidu na blizinu. Umor izazvan pretjeranim naprezanjem očiju može dovesti do promjena u oku zbog kojih su mali kompjuteraši izloženi povećanom riziku od kratkovidnosti.

Prije svega, pametno je djeci ograničiti vrijeme korištenja računara i voditi računa da se povremeno razgiba. Mjesto za računarom treba biti prilagođeno djetetu, a udaljenost ekrana treba iznositi 50-70 cm. Da biste spriječili računarski zamor dječjih očiju preporučljivo je da dijete svakih 20 minuta odmori oči od računala i 20 sekundi (pravilo „20-20-20“) gleda u neki predmet koji je udaljen oko šest metara. Ovom vježbom opuštaju se očni mišići i smanjuje se naprezanje i umor oka.

Obratite pažnju na probleme poput crvenih očiju, učestalo trljanje očiju, naginjanje glave i pritužbe na peckanje i umor očiju kao i izbjegavanje rada na račnaru.

To su signali da dijete ima problema s vidom i da trebate posjetiti oftalmologa.

Izvor: Optometrija

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply