Osnovano udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju govora

nase sunceRoditelji djece sa poteškoćama u razvoju govora osnovali su nedavno nevladinu organizaciju Naše sunce, kako bi uticali na stvaranje pravilnih stavova društva u vezi sa potrebama, pravima i mogućnostima djece  kao i prakse prema njima.

Kako kaže predsjednica udruženja Milka Šćepanović inicijatori za osnivanje ove organizacije su roditelji djece koja imaju poteškoća sa govorom, a upravo zbog problema sa kojima su se susretali prilikom odlaženja u određene institucije zdravstvenog sistema, između ostalog.

“U Crnoj Gori postoji deficit prvenstveno stručnjaka logopeda koji bi radili sa djecom ali i sredstava za rad potrebnih za poboljšanje rada sa djecom koja imaju problem prvenstveno sa govorom”, kaže Šćepanović i dodaje da je njihov cilj i iniciranje otvaranja institucije gdje bi djeca iz Crne Gore, kao što je to slučaj u Srbiji i Hrvatska, imala svakodnevne tretmane logopeda, psihologa, defektologa, lingviste …

Trenutno u Crnoj Gori do ovih stručnih lica roditelji i djeca mogu doći jednom, eventualno dva puta u toku mjeseca što je jako malo za teže oblike zaostajanja govora kod djece.

Udruženje Naše sunce će raditi i na promovisanju izjednačenih mogućnosti i pune participacija djece sa teškoćama u razvoju u društvo jer im je teško da se prilagode vršnjacima u školi ili vrtiću.

“Govornih problema je mnogo, ali o svemu ovome treba govoriti javno sa stručnjacima sa kojima bi mi kao roditelji ukrstili svoja iskustva. Stručnjaci bi u velikoj mjeri pomogli svojim stručnim savjetima nama koji se borimo da našoj djeci bude bolje”, dodala je Šćepanović.

Naše sunce planira i da inicira projekte u toku kojeg će se raditi na edukaciji i osposobljavanju roditelja za rad sa djecom sa teškoćama u razvoju govora.

Detalje o NVO Naše sunce možete pročitati na sajtu http://nvonasesunce.jimdo.com/

           

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply