Mještani se bune zbog početka radova na prilazu OŠ 21.maj

drac

Foto: Vijesti

Mještani Drača, kod Osnovne škole “21. maj”, pobunili su se zbog započetih radova na uređenju prilaza školi, tvrdeći da nisu u skladu sa DUP-om.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice saopšteno je da se radovi izvode na osnovu revidovanog Glavnog projekta regulacije saobraćajnice urađenog u oktobru 2015. godine, na koji je dobijeno odobrenje nadležnog Sekretarijata za komunalne poslove. Iz Agencije ističu da su imali brojne zahtjeve za uređenje ovog prostora i da su dobili više zahtjeva od predstavnika Mjesne zajednice Drač, Osnovne škole „21. maj“ i NVO Roditelji.

Mještani ističu da nemaju ništa protiv uređenja ovog dijela naselja, ali žele da se poštuje DUP. Napomenuli su da njihove kuće nisu tu od juče, te da ima kuća koje su na toj lokaciji i preko 150 godina.

„Ispred kuća nam prave parkinge i neke staze i jednostavno građani Drača to neće više da trpe. Ne dozvoljavamo da nam se ispred kuća prave parkinzi i šetališta mimo DUP-a“, kazao je stanovnik Drača, Saša Brnović.

Mještani tvrde da ih niko nije konsultovao u vezi sa navedenim radovima, a tvrde da je pet porodica direktno ugroženo samim rješenjem. Stoga su kontaktirali predstavnike Agencije.

“Oni su nam rekli da imaju neke svoje privremene odluke, a obično su njihove privremene odluke trajne”, rekao je Brnović.

Apsurdno je, tvrde mještani, da uređenje prilaza školi podrazumijeva pravljenje parkinga, kad škola već ima parking od nekih 200 mjesta.

“Prave parkinge ljudima i pješačke staze za đake, bukvalno ljudima ispred kuća, tako da sjutra ne možete izaći iz svog dvorišta”, istakao je mještanin Dragan Radović.

Brnović je istakao da je takođe problematično što je i sama Osnovna škola “21. maj ” pod sudskim sporom. On je dodao da škola nema sve potrebne papire, te da je devet porodica u sporu sa državom zbog nadoknade imovine, već 11 godina.

“Došlo se do toga da se pravi put do nečega što je nelegalno. Po DUP-u prilaz je sa sasvim druge strane”, dodao je Brnović.

Radović razumije da problemi nastaju jer prilaz školi vodi putem od mosta Kapadžića, ispod Drača, koji je uzak i sa dosta kuća.

“Mi samo tražimo da se pronađe rješenje koje će odgovarati svim stranama, a koje će ujedno biti u skladu sa DUP-om”, istakao je on.

Nadležni iz Agencije su istakli da su u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne poslove uradili Glavni projekat regulacije saobraćaja, a da su pojedini mještani, koji su iskazali interesovanje, tokom izrade Glavnog projekta, upoznati sa projektnim rješenjima.

Zbog izgradnje prilaza školi i parkinga do 24. januara zabranjen je saobraćaj u prilaznoj ulici školi.

Agencija je za projekat uređenja prilaza školi izdvojila 25.000 eura. Predviđeno je uređenje saobraćajnice od Bulevara V proleterske do ulaza u školu. Uz saobraćajnicu, sa desne strane, predviđen je i trotoar, radi bezbjednog kretanja pješaka. Biće izgrađen i parking sa 11 parking mjesta na platou ispred škole, sa dodatnih pet upravnih parking mjesta.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply